Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: megszűnik a passzív táppénz

Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás - jelentette be a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kabinet a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben több döntést is hozott a táppénzrendszer változtatásáról. Nagy Anna közölte azt is, hogy még májusban a kabinet elé kerülhet a rokkantnyugdíjakat érintő új szabályozás végleges változata.
A passzív táppénz megszüntetését Nagy Anna azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt "menedéket" egyfajta szociális ellátásként. Tájékoztatása szerint a passzív táppénzen lévők aránya meredeken emelkedett az elmúlt években, tavaly már 84 ezer ilyen ellátással számoltak. "A kormány szeretné, ha a munkavállalók, illetve a munkaviszonnyal éppen nem rendelkezők tiszta játékszabályok között találhatnák meg helyüket az ellátórendszerben: aki valóban beteg, az a táppénzellátásban részesüljön, aki pedig nem beteg, hanem valójában munkanélküli, annak az álláskeresését ösztönözze a rendszer" - mondta.

Újdonság az is, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket - ismertette. A jelenleg hatályos szabályok azt mondják ki, hogy erre a visszafizetésre lehet kötelezni a beteget, a foglalkoztatót és az egészségügyi szolgáltatót, az elmúlt időszak "botrányai" viszont azt mutatták, hogy ennek nem volt igazán komoly visszatartó ereje - magyarázta a kormányszóvivő, hozzátéve, az intézkedéstől azt várják, hogy az orvosok kétszer is meggondolják, közreműködnek-e egy ilyenfajta jogosulatlan előnyszerzésben.

A további változtatásokról szólva a szóvivő kifejtette: aki legalább 15 napja táppénzen van, jogosult lesz soron kívüli egészségügyi ellátásra, hogy minél hamarabb meggyógyulhasson, és újra munkába állhasson. Ez azt jelenti, hogy ha a keresőképtelenséget megállapító orvos ellátást rendel el, akkor soronkívüliséget biztosító beutalót adhat a betegnek. Továbbra is előírás lesz ugyanakkor az - folytatta -, hogy a szakrendelők a rendelési idejük meghatározott részében kötelesek nem soron kívüli betegeket fogadni.

Nagy Anna hozzátette, a jövőben - az adóbevalláshoz hasonlóan - elektronikus úton is be lehet majd nyújtani a pénzbeli ellátások iránti igényeket.

A táppénzt érintő javaslatok hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek.

A szóvivő szerint a szigorítások üzenete az, hogy nem fogadható el, hogy a közpénzek kárára bárki is visszaéljen az ilyen jellegű ellátásokkal, az állam nem lesz többé olyan nagyvonalú, mint eddig sokszor volt, és nem fog szemet hunyni az ilyen visszaélések felett. A kormány célja az, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét minden téren a minimálisra csökkentse - hangsúlyozta.

A táppénzt érintő korábbi intézkedésekről szólva Nagy Anna felidézte: már a parlament előtt van a büntető törvénykönyv módosítása, amely alapján, ha a Ház elfogadja, két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók lesznek a társadalombiztosítási, szociális ellátásokkal visszaélők. Emlékeztetett továbbá a kormány márciusi döntésére, amelynek értelmében május 1-jétől a táppénz napi összegének lehetséges maximuma a felére, 5200 forintra csökkent. Változtatás volt továbbá, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak a keresőképtelenség idejére járó ellátás már az első 15 napban is központi forrásból történik.

Nagy Anna szólt arról is, hogy a kabinet szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta a rokkantnyugdíjak kérdését, de a témában további egyeztetések lesznek még, ugyanakkor várhatóan még májusban a kormány elé kerül egy következő változat, amely akár már a végleges is lehet. Azt azonban kiemelte, a rokkantnyugdíjas-rendszer áttekintésénél nagyon fontos szempont, hogy a jövőben a valóban rászorultak kapjanak rokkantnyugdíjat, akik pedig kiskapunak használják ezt az ellátást, visszakerülhessenek a munka világába.

Olvasóink írták

 • 3. bigroy 2011. május 12. 08:48
  „Nem semmi ez a kormány!!
  Szigorítások halmazát hozza de a beígért munkalehetőségekből semmit sem tud felmutatni!!
  Hozza az idétlen és átgondolatlan rendeletek tömkelegét de az eszébe sem jut,hogy az ország lakosainak többsége alig vagy egyáltalán nem tud megélni mert nincs munka és nincs pénz!
  Előbb -utóbb itt nagyobb zavargások lesznek mint 2006-ban és szerintem a mostani vezetőknek lesz mitől félniük!
  A választások előtt hatalmas ígéretek voltak,hogy a kiskeresetűek jobban fognak járni ....na eddig csak olyan határozatok születtek amelyek azt eredményezik,hogy aki eddig szegény volt az még jobban eladósodik míg a sok léhűtő,élősködő parazita ott a parlamentben(akik sehol se lennének az emberek nélkül)pöffeszkedik és jól feltölti a bankszámláját!
  Sajnos teljesen mindegy ki van épp hatalmon egyik se törődik a szegényebb réteggel nekik csak az számít mennyit sikerül még hozzáharácsolni az eddig összelopott millióikhoz,milliárdjaikhoz!
  Munkát kellene biztosítani előbb és csak aztán szorongassák az embereket!!!!”
 • 2. Nostradamus 2011. május 12. 05:42
  „"Visszakerülhessenek a munka világába." Jó lenne, de munka nincs. Akkor hova????? Fordítva ülünk a lovon...”
 • 1. queenmargareth 2011. május 11. 19:53
  „Az a.............k..........f..........
  3 hónap helyett 6 hónap a próbaidő? Félév helyett 3 hónap az álláskeresési járadék és még ezt is megvonják.
  Ez tényleg már mindennek a teteje.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiválasztották a finnugor világ hét csodáját

A szigligeti vár is bekerült a finnugor világ hét csodája közé, amelyeket internetes szavazás nyomán… Tovább olvasom