Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: nem lesz kötelező az emelt szint

A parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás nyomán továbbra sincs általánosan elrendelten szakokhoz kötött, kötelező emelt szintű érettségi. Az intézmények maguk döntik el, hogy a bejutást kötik-e emelt szinthez, és ha igen, akkor milyen tárgyból kérik azt. Korábban bármilyen tárgyból lehetett emelt szintű érettségit tenni - mondta a kormányszóvivő kedden.
Szollár Domokos közlése szerint új elem, hogy a jövőben a kormány határozza meg azon tárgyak körét, amelyekből emelt szintű érettségi vizsgát lehet tenni.

Mint mondta, a felsőoktatási intézmények közösen döntik majd el, hogy ezekből a tárgyakból melyek lesznek azok, amelyekből szerintük szükséges az emelt szintű érettségi vizsga. A felsőoktatási intézmények javaslata valamennyi alapképzési szak esetén tartalmazza azt a tárgyat, amelyből az emelt szintű érettségi vizsga letétele mindenképpen indokolt. De ez csak egy javaslat lesz, nem előírás - tette hozzá.

Az elfogadott törvény szerint a felvételi eljárás évét megelőző második év március 31-éig kell az egyetemeknek meghatározniuk, hogy mely vizsgatárgyból, vizsgatantárgyakból szükséges az emelt szintű érettségi vizsga letétele; ahhoz, hogy 2012-ben először alkalmazni lehessen ezt, a jövő év márciusában a felsőoktatási intézményeknek meg kell hirdetniük az érintett tárgyak körét.

A parlament 199 igen és 147 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztés feles részeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: Magyarország jó úton van az euró bevezetése felé

Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben elsőként vezesse be az eurót - mondta a magyar… Tovább olvasom