Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kormánytag marad Kiss Péter

A tervek szerint a társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszteri posztot vállal Bajnai Gordon kormányában Kiss Péter, és egyben ő lesz a miniszterelnök első számú politikai helyettese is a kormányfő távollétében - értesült a Független Hírügynökség.
Kiss Péter erről szombaton egyezetett meg Bajnai Gordonnal. Úgy tudni: lehetséges, hogy lesz egy másik miniszterelnök-helyettes is, aki általános kormányzati ügyekben jár majd el. Ez a személy valószínűleg a kancelláriát vezető miniszter lesz az elképzelések szerint - annak ellenére, hogy a kancellária végleges sorsa még nem teljesen tisztázott.

Kiss Péter a Gyurcsány-kormányban a kancelláriaminiszteri posztot tölti be. Bajnai Gordon kormányfő-jelölttel szombaton is egyeztetett arról, vállal-e szerepet az új kormányban, és pontosan milyet. Sajtóhírek szerint először a szociális és munkaügyi tárcát kínálták fel neki, de ezt visszautasította, így más posztról kezdett tárgyalni Kiss Péter és Bajnai Gordon.

Kiss Péter egyik feladata a társadalommal, illetve társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás, egyeztetés lesz, köztük például a szakszervezetekkel. A tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásának célja az, hogy lehetőség szerint biztosítsák a politikai és társadalmi támogatást a kormánynak illetve annak programjának. Forrásainak szerint a Kiss Péter és Bajnai Gordon közötti egyeztetések elsődleges kérdése az volt, hogy a jelenlegi kancelláriaminiszter vállalja-e a válságkezelés társadalmi egyeztetésének politikai felelősségét.

A másik miniszterelnök-helyettesről még keveset tudni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kancelláriát vezető miniszter tölti majd be ezt a posztot, és általános kormányzati ügyekben jár el, például a kormánydöntések előkészítésénél. Arról még nincsenek hírek, ki kaphatná meg ezt a posztot.

A Független Hírügynökség értesülései szerint Bajnai Gordon és Kiss Péter arra törekedett, hogy a hosszú hétvégén megegyezésre jussanak. Kedden már szavaz ugyanis az Országgyűlés az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványáról, amelynek elfogadása esetén Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök.

Az új kormány névsoráról továbbra is keveset tudni, valószínűleg csak az utolsó pillanatban derül majd ki. A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy Veres János pénzügyminiszter szinte biztosan nem lesz kormánytag, és külföldön, akár az Unióban is folytathatja karrierjét. Ha Veres János valóban nem lenne tagja a Bajnai-kabinetnek, akkor az MSZP számára ezért is fontos, hogy Kiss Péter viszont ott legyen a kormányban.

Úgy tudni, a kormányfő-jelölt a parlament keddi plenáris ülése előtt bemutatja kormányának tagjait az MSZP- és az SZDSZ-frakciónak, így elképzelhető, hogy a névsor vagy annak egy része már a délutáni ülés kezdete előtt kiszivárog. Ha a képviselők többsége megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt, az új miniszterelnök valószínűleg még aznap délután megnevezheti a nyilvánosság előtt kormányának tagjait.

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. április 12. 12:55
    „Nincs jövője a választópolgárok akaratával szembe menő 3. gyurcsány-bajnai kormánynak!”
  • 1. homer 2009. április 12. 11:18
    „Hányás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forinttal kevesebb a romatelepek felszámolására

Gyakorlatilag leáll a romatelep- felszámolási program - tudta meg az RTL Híradó. Tovább olvasom