Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

kormányzati megrendelésekben bíznak az informatikai cégek

Az idén 1,5 milliárd dollárosra becsült magyar informatikai piacon szinte egybehangzóan 8-10 százalék körüli átlagos növekedést várnak az érdekelt cégek.
Az MTI-nek nyilatkozó informatikai szakemberek elmondták: az eladások bővülését főként a 20-30 százalékos piaci részesedéssel rendelkező kormányzati szektor ősztől remélt, illetve a multinacionális és nagyvállalatok, ezen belül a pénzügyi és telekommunikációs szektor újabb megrendeléseitől várják.

Ezzel szemben a szoftverpiac egyik meghatározó vállalata, a SAP Hungary a saját szegmensében stagnálással, illetve visszaeséssel számol. Nem várja a kormányzati megrendelések felfutását, ami a cég szerint, ha mégis bekövetkezik, leghamarabb jövő év elején várható. Ezt pedig csak 2003 második felében érzik majd a bevételeiken a vállalatok.

A szakemberek szerint a vállalati szektor bizonyos szegmenseit tekintve is inkább siralmasnak mondható a helyzet: a telekommunikációs iparágban a vezetékes szolgáltatók közül két alternatív társaság, a PanTel és a Vivendi is eladás előtt áll, míg a Matáv, az anyavállalata nagy adósságai miatt kénytelen spórolni.
Hozzátették: szerencse a bajban, hogy legalább a mobilcégek vásárolnak informatikai rendszereket.

A megrendeléseket tekintve rosszul áll az ipari, szolgáltató szektor is, amire a külföldi recesszió is élénken hat.

A magyar kis- és közepes cégek ugyan érzékelik az informatika fontosságát, ám pénz híján egyelőre itt sem várható áttörés.

A lakossági szegmens már jobb képet mutat, bár az év közepe óta is érezhetővé vált a piaci növekedés lassulása.

Szittya Tamás, a címtáralapú szoftverek piacán érdekelt Novell Magyarország ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy a hardverszektorban, hasonlóan a nemzetközi folyamatokhoz, az év hátralévő része sem igen hoz áttörést, s továbbra is stagnálás várható ezen a területen. A helyzet szerinte csak akkor változik, ha a kormányzat jelentős összeggel, vagy a kedvezményekkel támogatja a személyi számítógépek beszerzését.

Szittya Tamás a szoftver és a szolgáltatási szektorban mintegy 10 százalékos növekedést vár az idén, s úgy vélte, az év végéig már nem változik negatívan a piaci környezet. Hozzátette: ezen belül a Novell mintegy 30-40 százalékos növekedést ér el az idén.

Az ügyvezető szerint jövőre hasonló folyamatok várhatók, s ha a Novell nem is tudja megismételni az idei növekedését, jövőre is bizonyosan a várt 10 százalékos piacbővülés fölött teljesít.

Budafoki Róbert, az internetes kommunikációs (IP) megoldásokat is szállító Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója szintén úgy véli, legfeljebb 10 százalékos növekedés várható az idén az informatikai piacon. Hozzátette: a hagyományos területeken számukra nemigen nyílnak új lehetőségek, ugyanakkor az IP-telefónia egyre jobban eladható a piacon.

Koródi Bálint, a személyi számitógépeket gyártó és forgalmazó, illetve brand-gépeket is eladó Albacomp vezérigazgatója az idei év hátralévő részében enyhe, az egész évet tekintve 5-8 százalékos növekedésre számít, aminek a fő hajtóereje a kormányzati megrendelések lesznek. A társaság eladásainak növekedését a vezérigazgató ennél nagyobbnak, 10-15 százalékosnak várja.

Aláhúzta: a választások miatt számítottak a piac stagnálására, de úgy vélik, hogy a kormány által kilátásban helyezett, illetve az ország várható európai uniós tagsága miatt szükségessé váló infrastrukturális, például oktatási, átképzési, környezetvédelemi, mezőgazdasági fejlesztések miatt a következő hónapoktól kezdődően a személyi számítógépek iránt is megnő a kereslet. A vidék felzárkóztatáshoz, ami szintén csatlakozási követelmény, s a várhatóan úja szárnyra kapó a Sulinethez és az internet-fejlődéséhez szintén újabb gépek kellenek.

A vezérigazgató a kiszámítható megtorpanás után már csak azért is növekedésre számít, mert szerinte fejlett informatikai háttér nélkül Magyarország nem tud csatlakozni az Európai Unióhoz. Koródi Bálint tehát inkább enyhe növekedésre számít, semmint stagnálásra, s szerinte az Albacomp, hasonlóan a tavalyi évhez, az idén legalább 16 ezer saját gyártású PC-t és 5 ezer brand-gépet ad el.

Ugyanakkor úgy véli, hogy az eladásokat befolyásolja, hogy a kormányzati programokon keresztül miképpen alakul az iskolák, a családok és a mezőgazdasági termelők anyagi helyzete. Emellett meghatározza a keresletet az is, hogy csökken-e az internet-elérés ára, illetve telefonköltsége.

A hazai kis- és közepes vállalatokat illetően Koródi Bálint nem derűlátó: e cégek közül ugyanis sok tönkrement, s bár újak is alakultak, ez a szegmens nem arról híres, hogy jelentős informatikai vásárló lenne.

Éppen ezért az Albacomp a bevételeinek 50 százalékét adó kormányzati, illetve másik felét adó pénzügyi, iparvállalati, szolgáltatói piacra koncentrál. Ám már ezt a piacot sem csupán személyi számítógépek eladásával próbálja elérni: a társaság diverzifikálja tevékenységét, s egyre nagyobb erőket koncentrál a szolgáltatásokra. Ennek következtében Koródi Bálint szerint az Albacomp hamarosan komoly infrastrukturális szállítóvá válik, s például belép az informatikai rendszerek outsourcing-piacára is.

Szkurka János, a Sun Microsystems Magyarország marketing igazgatója szerint az idén befolyásolja a társaság és a piac eddigi stagnálását az is, hogy csak kisebb projektek voltak, s ezért csak kisebb értékű gépeket tudtak eladni. így miközben darabszámra több gépet érékesítettek, mint az elmúlt év hasonló időszakában, értékre kevesebbet. Hozzájárult ehhez az is, hogy az utóbbi hónapokban csökkent a gépek ára.

Nőtt viszont a társaság bevétele a szolgáltatásokból, s ezért a Sun egyre inkább a fővállalkozásban végzett megoldás-szállításban látja a jövőt. A Sun így egyre inkább az internetalapú, ezen belül a vezeték nélküli megoldásokra összpontosít.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barcsi Antal - tanár

Tovább olvasom