Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Kormányzati negyed: már bontanak a Nyugatinál

Megkezdődhetnek a kormányzati negyedhez kapcsolódóan a Nyugati pályaudvar területfelszabadítási, bontási munkálatai, miután a MÁV Zrt. hirdetménnyel indult tárgyalásos közbeszerzési eljárását az újbaroki VÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. elnyerte nettó 446 millió forintos ajánlatával - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.
Megkezdődhetnek a kormányzati negyedhez kapcsolódóan a Nyugati pályaudvar területfelszabadítási, bontási munkálatai, miután a MÁV Zrt. hirdetménnyel indult tárgyalásos közbeszerzési eljárását az újbaroki VÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. elnyerte nettó 446 millió forintos ajánlatával - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

A kitelepített funkciók jelentős része nem kötődik a pályaudvarhoz, így az nem nehezíti és akadályozza a Nyugati pályaudvar utasforgalmát és az utas-kiszolgálást - közölte korábban a MÁV.

A határozat

A kormány 2007. május 11-iki határozata szerint az új kormányzati negyed a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen valósul meg, amelynek nagyobb része a Nyugati pályaudvarhoz kapcsolódóan a MÁV Zrt. tulajdonában volt. Az építkezés megkezdése érdekében a MÁV kiüríti és átadja a szükséges területeket a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak.

A megbízás tartalmazza a vasúti közlekedési létesítmények, vágánycsoportok, kitérők elbontását és áthelyezését, valamint a kiszolgáló és működtető közművek áthelyezését.

A tenderdokumentum szerint az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke 150 millió forint volt, ezzel szemben a legalacsonyabb ajánlatot a nyertes tette, ami így is az előzetesen kalkuláltnak a triplája volt, ám a legmagasabb ajánlati összeg 817 millió forintot tett ki.

A MÁV már kiürítette az átadás első, október 31-i határidejére a Nyugati pályaudvar azon részeit, ahol az új kormányzati negyed épületegyütteseinek jelentős része fog felépülni. A terület kiürítésével a vasúttársaság 4,4 milliárd forint vételárelőleghez jut, amelyet 2007. november 30-ig utal át a MÁV számlájára a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A MÁV Zrt. és a Magyar Állam képviseletében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2007. augusztus végén ingatlan-adásvételi szerződést kötött a Nyugati pályaudvar Podmaniczky utcai oldalán található posta épületétől a Ferdinánd hídon túli kazánházig terjedő területre. Az építészeti tervpályázat szerint a kormányzati negyed épületegyüttese 2009 májusára fog felépülni.

Olvasóink írták

 • 2. hamala 2007. november 17. 14:05
  „Szerintem a 446 millio keves. Vajon mennyibe fog igazan kerulni?-es hogy fogjak a penzt el hussolni az allamiak?”
 • 1. Cseter János 2007. november 17. 12:51
  „Ez a kormány magasról tesz arra, hogy a népnek mi tetszik és mi nem!
  A hatalmat megkapták és azza, hogy élnek az az Ö dolguk a népnek semmi köze hozzá!Azt képzelik, hogy Ök a kormány, s belőlük áll a magyar állam! A közpéntz, amit behajtanak azzal, azt tesznek amit csak akarnak! Hisz senki sem vonhatja felelősségre Öket e rendszerben! A mentelmi jogba belefér minden!
  Az államadósság és a lakosság eladósítása nem téma, sőt szinte tervszerüen halad! Felelőst meg ki is keresne a felelőtlenek között?
  Csak próbálná meg! Annak annyi lenne! A fúró ma is jól működik! A parancsuralomról nem is beszélve! Azon sem csodálkoznánk, ha banánfákkal ültetnék körűl az új kormányzati negyedet! Az illik egy banánköztársasághoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszáz beteg maradt fűtés nélkül a kistarcsai kórházban

Víz nélkül maradt péntek délután 4 órától a Pest megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsán, mert eltörött az intézmény vízellátást biztosító főnyomócsöve. Tovább olvasom