Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Körmöcbányán vernék a 2009-ben bevezetett szlovák eurót

Szlovákiában biztosra veszik, hogy 2009-től euróval fizetnek majd. Az új erurókat a tervek szerint a körmöcbányai állami pénzverdében készítenék.
A pénznek ára is van, nemcsak értéke. Nem mindegy Jót tenne a kömöcbányai állami pénzverde hírnevének, ha a 400 millió darab szlovák euró-érmét itt készítenék el - mondta az egyik szlovák sajtóirodának a pénzverde marketing részlegének vezetője. A megrendelés egyben azt is jelentené, hogy Európa elismeri: a körmöcbányai pénzverdében minőségi munkát végeznek - tette hozzá Jozef Setnicki.

Arról, hogy hol, melyik ország pénzverdéjében készülnek majd a szlovák - a kettőskeresztet, a pozsonyi várat és a Kriványt ábrázoló - euró-érmék, a pozsonyi jegybank dönt, ám a pénzverdének meg kell felelnie a szigorú európai normáknak, és hogy a feltételek teljesültek-e, azt nemcsak az adott ország nemzeti bankja és az uniós központi pénzintézet ellenőrzi majd, hanem az eurózóna összes tagállamainak pénzverdéi is elküldik képviselőjüket Körmöcbányára. Az érme-tervek elkészültek, de a munkálatok 2008-ban, egy évvel az euró bevezetése előtt kezdődnének.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter a gyors megoldások híveként azt szorgalmazza, hogy két hét leforgása alatt vonják ki a forgalomból a szlovák nemzeti valutát, ami azt jelentené, hogy 2009 január havának harmadik hetétől már csak euróval lehetne fizetni Szlovákiában.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pér három pilléren

Egy önkormányzat, mégis háromfelé kell gondolkodnia: a 2500 lakóból a legtöbben Péren laknak, de… Tovább olvasom