Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Környezetvédelmi feketelistára került hét magyar beruházás

A 4-es metró, az M0-ás keleti szektora és két magyar hulladékégető is felkerült egy természetvédők által készített környezetvédelmi feketelistára. Összesen ötven, uniós forrásból megvalósuló nagyberuházás került fel fekete foltként az összeállított térképre.
A környezetvédők úgy látják, hogy a káros nagyberuházások azért valósulhatnak meg, mert az ezekre vonatkozó hatásvizsgálatok jellemzően már csak az előre meghozott döntések utólagos igazolását szolgálják.Hét, uniós forrásból megvalósuló magyar nagyberuházás került fel arra a feketelistára, amelyet a Föld Barátai Európa és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével készített.

A listán összesen ötven káros beruházás van, amelyeket az újonnan csatlakozott uniós országokban terveznek - vagy már meg is valósítottak - az EU kohéziós alapjából, illetve az Európai Beruházási Bank hiteléből. A beruházások összköltsége 5000 milliárd forint. Magyarországról a 4-es metró, az M0-ás keleti szektora, a Duna hajózóútja, a Kis-Balaton fejlesztése, két hulladékégető és egy bevásárlóközpont került fel a feketelistára. A természetvédők szerint pedig léteznek alternatívák.

Véleményük szerint nem új utakat kell építeni, hanem a meglévőket felújítani és a közösségi közlekedést fejleszteni. Hulladékégetőket sem kell építeni, hanem a hulladék keletkezését kell megelőzni. Meglátásuk szerint nem egy elavult útvonaltervre kell metrót építeni, a Dunát pedig nem a hajókhoz kell igazítani, hanem fordítva. A környezetvédők úgy látják, hogy a káros nagyberuházások azért valósulhatnak meg, mert az ezekre vonatkozó hatásvizsgálatok jellemzően már csak az előre meghozott döntések utólagos igazolását szolgálják. Szerintük megfelelő környezeti hatásvizsgálattal és társadalmi vitával meg lehetne találni a megfelelő alternatívákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedd hajnalra állt helyre a vasúti közlekedés rendje

A kedd hajnali üzemkezdetre állt helyre a vasúti közlekedés a hétfői kilencórás sztrájk után -… Tovább olvasom