Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Környezetvédő nyári időszámítás Amerikában

Az energiafaló amerikaiak ezen a hétvégén óráik mutatójának előreállításával járulnak hozzá az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Vasárnap hajnalban, a korábban megszokott időpontnál három héttel korábban kerül sor erre, és a beállítás november 4-ig, - a korábbi időpontnál egy héttel tovább - marad érvényben.
A nyári időszámítás négy héttel történő meghosszabbítása várhatóan csökkenti majd az üzemanyag-fogyasztást, mert szakértők szerint az elektromos áram iránti kereslet csökken a koraesti csúcsidőszakban.

A lépésre sokan sokféleképpen reagáltak. A hagyományosan munka után összegyűlő softball-játékosok például hamarabb kezdhetik a szezont, korábban nekiláthatnak kedvenc foglalatosságukhoz az otthoni grillezés szerelmesei is. Az édességgyártók már azt számolgatják, a többletóra mekkora extrabevételt jelent majd a Halloweenkor házról házra járó és édességet kérő gyerekcsapatok meghosszabbított "munkaidejének" köszönhetően. Jogászok az éjszakai bűnözés csökkenését valószínűsítik.

Kevésbé lelkesek ugyanakkor a szállítási ágazat korán kelő dolgozói, a légitársaságok pedig azt panaszolják, hogy nemzetközi menetrendjeik átalakítása dollármilliókat emészt fel. Az elektronikai készülékek tulajdonosai kis programok letöltésére kényszerülnek majd, hogy szoftvereik "megtanulják" az új időszámítást.

Az amerikai vállalatok számára természetesen nem ismétlődik meg a nyolc évvel ezelőtti Y2K-szindróma. Emlékezetes, hogy az 1999 és 2000 közti dátumváltáskor dollármilliárdokba és számolatlan munkaórába került a számítógépes rendszerek megvédelmezése.

Az American Council for an Energy-Efficient Economy számításai szerint az elkövetkező 13 esztendő során a megtakarítható energia mintegy 10,8 millió tonna széndioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet. Ez önmagában hatalmas értéknek tűnik, de összevetve az amerikai energiaügyi minisztérium adatával, mely szerint az Egyesült Államok széndioxid-kibocsátása már 2004-ben is 5,9 milliárd tonna volt, elenyésző.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha elveszne...

Mint a tavaszi virágok, úgy bújnak elő emlékezetemből azok a „szíp” szavak,… Tovább olvasom