Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Koronatanút találtak a Csatáry-ügyben

A tanú személyazonosságát a szlovák hatóságok titokban tartják, még azt sem árulták el, hogy férfiről, vagy nőről van-e szó.
Koronatanút talált a szlovák rendőrség a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügyében - értesült az MTI Hírcentrum.

A Kossuth Rádió kedd esti Krónikájában közöltek szerint a tanú személyazonosságát a szlovák hatóságok titokban tartják, még azt sem árulták el, hogy férfiről, vagy nőről van-e szó. Csak annyit lehet tudni róla, hogy túlélte az 1944-es kassai deportálásokat és pontos információi lehetnek Csatáry László akkori rendőrparancsnok tevékenységéről - tették hozzá.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Krónikának azt mondta:"az ügyészség korábbi megkeresésére a szlovák hatóságoktól a válasz a múlt héten megérkezett. E szerint sikerült felkutatniuk egy túlélő tanút, aki "az üggyel, illetve a gyanúsított tevékenységével kapcsolatban érdemi információval rendelkezhet".

A Fővárosi Főügyészség soron kívüli jogsegély-kérelemmel fordult a szlovák hatóságokhoz, hogy a tanút mielőbb kihallgathassák - hangzott el a Kossuth Rádióban.

A Budapesten élő 97 éves Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - ez év júliusában emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték.

Csatáryt november 8-án ismét kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését. Kirendelt ügyvédje, Horváth B. Gábor a kihallgatás után azt mondta: névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót. Kifejtette: a nyomozás során felmerült, hogy 1944-ben volt egy másik Csatáry nevű férfi is Kassán, így tisztázni kellett, hogy a két embert nem keverték-e össze a tanúvallomások során.

A Budai Központi Kerületi Bíróság novemberben további három hónappal, jövő év februárjáig hosszabbította meg Csatáry László házi őrizetét.

Olvasóink írták

 • 4. Emberségetavilágnak 2012. december 19. 06:53
  „Tudod, Bánki, történnek az ember életében olyan dolgok, amelyeket soha nem felejt el.
  Ha kellőképpen fel van vértezve a lelke, akkor még a legpokolibb élmény is megerősíti abban, hogy tovább küzdjön.”
 • 3. deszkás 2012. december 18. 19:41
  „Bánki! A komcsikat nem felejtetted ezt miért?”
 • 2. Apátfalvi** 2012. december 18. 19:38
  „Talán azért, mert 1986. november 14-én nem ásattak veled gödröd puszta kézzel, nem vertek korbáccsal vagy nem zártak egy légzőnyílásoktól mentes marhavagonba gyerekeiddel és szüleiddel együtt.

  Talán, ismétlem, talán, erre emlékeznél 1986. november 14-éről, vagy akár még korábbról is...”
 • 1. bánki 2012. december 18. 19:10
  „Persze ! Én azt sem tudom, hogy1986 november 14 -én mit tettem. Jön egy ,,kiválasztott " és napra, órára pontosan megmondja a tutit !

  Móricka ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törőcsik Marié az első Szent-Györgyi Érem

A színésznő kedden délután a Kossuth Klubban vette át a díjat. Tovább olvasom