Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Korózs szerint pokoljárásra ítélték a rokkantakat

A parlament egy évvel ezelőtt döntött a rokkantsági nyugdíj megszüntetéséről.
Pokoljáráshoz hasonlította a rokkantak felülvizsgálatát az MSZP-s Korózs Lajos.

A szocialista politikus keddi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a parlament egy évvel ezelőtt döntött a rokkantsági nyugdíj megszüntetéséről, és arról, hogy a megváltozott munkaképességűek ettől az évtől rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak. Csaknem kétszázezer embert pedig felülvizsgálatra köteleztek.

Az MSZP elnökségi tagja szerint ezzel "megpecsételődött sorsuk", elvesztették nyugdíjjogosultságukat és megkezdődött a "pokoljárásuk".

Korózs Lajos azt mondta: a rokkantak komplex felülvizsgálata "egy pszichikai hadviselés része", amelynek során porig alázzák őket. Bejelentette azt is, hogy mivel a rendelkezésére álló információk alapján a meghozott felülvizsgálati határozatok sora hibás, törvényességi felülvizsgálatot kér az ügyben Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől.

Hozzátette: a kormány döntése miatt olyan emberek lehetetlenülnek el, akik 35-40 évig dolgoztak, évtizedekig járulékot, adót fizettek az államnak.

"Eszembe jut Radnóti Miklós Erőltetett menet című verse. Mit jelent ez az erőltetett menet? Hát vágóhídra hajtják őket. Mindegy, hány évet dolgoztak, mindegy, mennyi járulékot fizettek, az sem számít, hogy a rokkantságuk előidézője egy üzemi baleset volt (...), ha az utolsó öt évben nem dolgoztak és nem voltak biztosítva 1095 napon keresztül, azaz három évig, akkor ezek az emberek semmilyen ellátásra nem lesznek jogosultak" - mondta Korózs Lajos.

Kéri J. Tibor újságíró, aki korábban a Magyar Televízió parlamenti adásainak főszerkesztője és a Népszabadság főmunkatársa volt, a sajtótájékoztatón - amelynek hangfelvételét az MSZP juttatta el az MTI-hez - elmondta: szívinfarktusa után leszázalékolták. Májusi felülvizsgálatakor kimondták, hogy nem rehabilitálható, októberben viszont már arról értesítették, hogy javult az állapota, ellátását ezért 41 ezer forintra csökkentik. Szavai szerint a határozat "vérlázító hazugság", állapota nem javult, orvosi diagnózisát meghamisították.

Az újságíró azt mondta: ha ellátásának csökkentése jogerőre emelkedik, nem tudja kiváltani a gyógyszereit, ami azt jelenti, hogy szívbetegként "gyötrelmes, hosszú haláltusa" várna rá. Kéri J. Tibor a sajtótájékoztatón ezután azt mondta, ha csökkenti a nyugdíját, öngyilkosságot követ el a Parlament épülete előtt.

Olvasóink írták

 • 2. queenmargareth1 2012. december 18. 17:36
  „1:(nos, valószínű teljesen egészséges (fizikailag), aki ezt tette.Elméjében ezek korlátoltak.
  Hát, tönkretettek az biztos, de, ha én olyan tutira egészséges vagyok, miért is nem hívtak be felülvizsgálatra pl?Nehogy már én ne férjek bele! Létjogosultságunk már nincs, legalább egy <moderálva>va temetésre lehetne félretenni!
  <moderálva>”
 • 1. klj-54 2012. december 18. 17:27
  „No igen, lehúztam 42 évet és 14 munkanapot mégis megkapom itt egy hozzászólótól, hogy ingyenélő vagyok:(
  Egy vigasztal, én ezt a kort már megértem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormány vs. hallgatók: Megszakadtak a tárgyalások

A hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát - mondta az egyeztetés után Balog Zoltán, az… Tovább olvasom