Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Korszerűsítésre pályázhatnak a borászok, beruházásra nincs keret

Ültetvények korszerűsítésére és technológiai fejlesztésekre pályázhatnak a borászatok 2012-ben, beruházásokra jelenleg nem áll rendelkezésre forrás - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Szekszárdon az MTI-nek.
"A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság nemzetközi kincset is jelentő ékköve, amely óriási minőségi fejlődést mutatott az elmúlt években" - jegyezte meg a tárca vezetője, aki szekszárdi és villányi borászokkal találkozott.

Jelenleg az európai uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, amikor átcsoportosításokkal a megmaradó támogatásokból lehet újabb pályázatokat kiírni - tette hozzá.

Fazekas Sándor elmondta: a szőlőültetvények korszerűsítésére - amelyre 2007 és 2013 között összesen 19 milliárd forint állt rendelkezésre - az idén márciusban írnak ki pályázatot, a célra más jogcímekből megmaradt, mintegy hárommillió eurót irányítanak át.

Szintén pályázhatnak a borászatok gépek és berendezések vásárlására, amelyet 2010-ben egymilliárd forintos kerettel hirdettek meg; a pályázati kiírás várhatóan az év második felében jelenik meg.

A miniszter a beruházások támogatásra vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: jelenleg nincs olyan forrás, ami erre rendelkezésre állna. "Fontos körülmény, hogy az uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, a források legnagyobb részét felhasználták, ezért meg kell keresnünk a visszamaradt tételeket, erről első félévben többet látunk" - fogalmazott.

A tárca vezetője kitért arra, hogy ez évtől átalakul a marketing rendszere; az agrármarketing a Magyar Turizmus Zrt.-hez kerül, az eddig bormarketingre fordított forgalomba hozatali járulék pedig megszűnik. Ez utóbbi évente mintegy 800 millió forintot jelentett, ami most a termelőknél marad.

Sok kritika érte a bormarketing működését, ezért jobb, ha a termelők a saját kezükbe veszik a területet - mondta Fazekas Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel ellenzék: El a vörös kezekkel a független Magyarországtól!

Magyarország védelmében szólalt fel a lengyel szejmben az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és… Tovább olvasom