Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kortársak Brüsszelben

Mai magyar művészek alkotásainak kiállítása nyílt meg Brüsszelben, a magyar hetek keretében. A művészek a magyar képzőművészet odahaza már jól ismert és külföldön is több kiállításon bizonyított tehetségű középnemzedékének tagjai.
Az európai főváros rangjára emelkedő Brüsszel főterének elegáns Cotthem galériájában szombaton mutatták be a közönségnek Csörgő Attila, Fehér László, Gerber Pál, Lakner Antal, Gálik András és Havas Bálint műveit, amelyek október 18-ig lesznek láthatók. A művészek a magyar képzőművészet odahaza már jól ismert és külföldön is több kiállításon bizonyított tehetségű középnemzedékének tagjai, akik most ebben az összeállításban – a két ország szakértőinek válogatásában – egyben ízelítőt adnak a mai magyar vizuális művészetből.

Kultúra az integráció küszöbén

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Cotthem galéria, a magyar nagykövetség és a Hungarofest közös erőfeszítésével jött létre. A megnyitón Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára elmondta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén a kiállítás remélhetőleg közelebb tudja hozni a Nyugaton még kevéssé ismert kortárs magyar vizuális művészetet és vele Magyarországot is az európai főváros művészetkedvelőihez. A művészek a hasonló mentalitásuk mellett eredeti és hatásos arcéleket villantanak fel, műfajaikkal, témaválasztásukkal, színvonalukkal hozzájárulnak a magyar kultúra európai integrációjához is.

Alkotások három szinten

A brüsszeli galéria igazgatója hangoztatta, hogy a magyar művészek nyugat-európai társaiktól eltérően nem hajhásszák a feltűnő hatásokat, ehelyett tisztességes, határozott, valós talajon álló eszméket sugároznak. Sajnálkozását fejezte ki, hogy nem tudott az általa megismert művészek munkái közül még többet bemutatni, de a galéria három szintjét így is elfoglalják az alkotások. Azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar vizuális művészeti élet teljesítménye fel fogja pezsdíteni szerte Európában a művészet rajongóit, szakértőit és a gyűjtőket egyaránt.

A város szívében

Brüsszel világszép reneszánsz főtere, az európai főváros legnagyobb látványossága, ahol egész éven át hullámzanak a turisták és a helybeliek, ideális helyszín a magyar kiállításhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnök lett a vezérigazgató

A Ringa veszteségei kapcsán a tulajdonosok vizsgálták Tóth Ervin vezér- igazgató felelősségét, de… Tovább olvasom