Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Kósa: Budapestet senki nem akarja megyének nyilvánítani

Nincs olyan javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke Tarlós István főpolgármester szavaira reagálva.
A főváros megyévé nyilvánításának lehetőségét firtató újságírói felvetésre Kósa Lajos azt mondta: "ilyen javaslat nincs, nem is lehet, szerintem marhaság is, és ellenezném is. Tehát senki nem akar ilyet csinálni".

A Fidesz alelnöke kifejtette: két típusú önkormányzat létezik, települési és területi. Lehetne azt mondani, hogy a főváros olyan speciális települési önkormányzat, amelyben még további települési önkormányzatok vannak, de ez szerinte a józan ész ellen való lenne, ezért sokkal jobbnak tartja azt a megfogalmazást, hogy a főváros olyan területi önkormányzat, amely települési feladatokat is ellát. "Van főváros, vannak kerületek, senki nem szakít el semmit sem, a rendszer ugyanúgy működik, mint most" - összegezte szavait Debrecen polgármestere.

Azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint "Debrecennek kellene lennie a fővárosnak, és nem Budapestnek", azt mondta, "volt már Debrecen néhányszor főváros, akkor mindig nagy baj volt: először az osztrákok jöttek utána, utána meg a szovjetek. Szerintem most akkora baj nincs, a fővárossal még tartjuk a frontot".

Tarlós István szombaton rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne. A főpolgármester aggályát fejezte ki a módosító javaslattal kapcsolatban. Ha ez az elképzelés megvalósul, Budapest csak megyei feladatokat láthatna el, és a kerületeknek jutna valamennyi települési feladat, beleértve a közszolgáltatásokat is - mondta, hozzátéve, hogy ezzel Magyarország legnagyobb városa Debrecen lenne.

Kósa Lajos és több más kormánypárti politikus az önkormányzati törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványának indoklásában azt írta: a főváros kétszintű önkormányzati rendszerében a fővárosi önkormányzat jellegénél fogva a területi önkormányzatok közé sorolandó, azzal, hogy a fővárosi önkormányzat a törvényben szabályozott hatáskörmegosztás szerint a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit is elláthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iráni külügyminiszter nem léphetett be a magyar légtérbe

Az eset miatt a külügyminisztériumba kérették Magyarország teheráni nagykövetét, magyarázatot kérve… Tovább olvasom