Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kósa Lajos korrigálja korábbi indítványait

Budapest - Százezer forint helyett csak ötvenezer forint lehet a helyszíni bírság felső határa a jövőben - Kósa Lajos ugyanis korrigálja saját javaslatát. A fideszes politikus egy másik korábbi, a társadalmi és érdekképviseleti szervezetek jogosítványát szűkítő indítványán is változtat.
Október 29-én hat indítványt nyújtott be a fideszes Kósa Lajos és Tarlós István. Ezek tárgyalását egyelőre nem kezdte meg a parlament, a javaslatok mindegyike a bizottsági tárgysorozatba vételre vár.

Kósa Lajos ezekkel kapcsolatban az MTI-nek hétfőn elmondta: két előterjesztésükön érdemben változtatnak az eredeti szöveghez képest, azok tárgyalása várat magára, de a másik négyet szeretnék még idén elfogadtatni.

Az előterjesztők változtatnának a szabálysértési törvény általuk kezdeményezett módosításán. Az eredeti javaslatban az szerepel, hogy 2011. január 1-től a helyszíni bírság mai 20 ezer forintos felső határa 100 ezer forint legyen; az alsó, háromezer forintos összeghatár nem változna.

Kósa Lajos ezzel kapcsolatban elmondta: rájöttek, eredeti javaslatunk nem jó, a helyszíni bírság rendszerét a környező országok szabályihoz kellene igazítani. Az új javaslatban azt fogják megfogalmazni, hogy a helyszíni bírság felső határának összege 50 ezer forint legyen, és ha külföldi rendszámú autó azt nem fizeti ki a helyszínen, akkor az autót ne engedjék tovább, vagy vegyék le a rendszámát.

A másik, vitatott javaslatuk az volt, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényeket módosította volna, és szűkítette volna a társadalmi és érdekképviseleti szervezetek jogosítványait. A fideszes képviselők azt kezdeményezték, hogy a társadalmi és az érdekképviseleti szervek a közigazgatási hatósági eljárások esetében ne indíthassanak jogorvoslati eljárásokat.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta: újra kell fogalmazni a javaslatukat, arról parlamenti pártokkal egyeztetni fognak.

Úgy fogalmazott: a komoly, nagy múltú, értelmezhető munkát kifejtő környezetvédelmi szervezetekkel, civilekkel semmi probléma sincs.

A másik négy javaslatnál továbbra is az a szándék, hogy azokat idén elfogadja a parlament - tette hozzá.

A fideszes politikusok október végén kezdeményezték a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is, úgy, hogy jövő év január 1-jétől a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül is megszüntethesse.

E mellett - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával - kezdeményezték azt is, hogy kinevezéssel ne, csak megbízással lehessen vezetői beosztást ellátni a jövőben a közalkalmazotti körben.

A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításával azt indítványozták, hogy a jövőben a képviselő-testületek csökkenthessék a polgármesteri díjat.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításában azt kezdeményezték, hogy a fővárosi önkormányzaton túl a kerületekben, a megyei jogú városokban, és a megyei önkormányzatoknál is lehessen több aljegyezőt kinevezni.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. november 22. 19:30
    „Jobban hangzott volna a 200 000ftos határ. Vagy 400 000.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem demonstrálnak a devecseriek

Devecser - Nem demonstrálnak a devecseriek, mert úgy látják, okafogyottá vált a tüntetés, a… Tovább olvasom