Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kósa Lajos szerint kríziskezelésre lesz szükség

Kósa Lajos szerint a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni.
A Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság csütörtöki debreceni kkv-fejlesztési konferenciáján úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

Kósa Lajosnak a konferencián elhangzott szavait a Napi Gazdaság honlapja, a napi.hu csütörtök délelőtt közölte.

Tudósításuk szerint Debrecen polgármestere a tanácskozáson azt mondta: úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".

Felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudnak bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint most nem lehet semmi konkrétumot mondani, ugyanis a hét végén és a jövő héten dől el, "mit is lehet kezdeni". Úgy véli, az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni; általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - mondta a napi.hu írása alapján a politikus, aki szerint "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni; ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újragondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is - közölte.

Álláspontja szerint Magyarország eddig szembement a trendekkel. Azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásait - tette hozzá.

Arról sem szabad megfeledkezni - folytatta -, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. "Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb" - idézi Kósa Lajost a napi.hu. A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus, hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.

Olvasóink írták

 • 6. Lutetia 2010. június 04. 19:29
  „Ezt a csődközeli állapotot már a választásokkor is szajkózta a Fidesz, és ez nem akadályozta meg a felelőtlen ígérgetésben. Akkor most mit játssza a meglepettet?”
 • 5. mj52, 2010. június 04. 12:40
  „Néhány napja még arról szóltak a hirek hogy túl vagyunk a válság nehezén, a párt és elvtársai miért nem mondják meg Kósának hogy miket mondjon, vagy neki van a legnagyobb hangja?”
 • 4. jozko 2010. június 04. 07:50
  „Uraim! Ezek az újkeletű elemzések vezető közgazdászok és politikusok szájából olybá tűnnek, mintha igényes anatómiai előadást akarnának tartani és a demonstráláshoz egy a nyárson már szénné égett, a húsosabb falatoktól régen megfosztott malac maradványait használnák! A legtöbben tudjuk, milyen állapotban van a gazdaság. A Választók az ajánlkozók közül választottak! Ők /mármint a kormányzásra vállalkozók/ pedig mindenkinél jobban ismerték a valóságot. Szerintem vágjanak bele, és nem kell itt maszatolni! Üres a kassza? hogyan töltsék fel? Kezdetnek nem lenne rossz, ha visszarakatnák a lenyúlt pénzeket azokkal, akik kiürítették...midet hiába keresnék, de talán akadna még valamennyi...de nem szabad válogatni...”
 • 3. szatyi 2010. június 04. 07:40
  „Köszönöm Kósa Lajosnak...
  A devizahitel törlesztésem megint emelkedik néhány ezer forinttal, a meggondolatlan kijelentések miatt.
  Megtéríti nekem ezt a kárt?”
 • 2. szilléri 2010. június 04. 07:30
  „A hivatalos adatok szerint 11,8 % a munkanélküliségi ráta - valójában 14-16 %.

  Kistelek és még jó néhány település Önkormányzata fizetésképtelen !

  A szoci érdekeltségű cégek a vagyont offsore cégeken keresztül kimentették és folyamatosan mentik. SZEVIÉP, MALÉV

  Korupció: MSZP. és Egyetemek lebukásai.

  Ha ezek nem csontvázak akkor csak Marx Lennin kísértete lehet.
  Tudjátok : kísértet járta be Európát, a kommunizmus kísértete Marx 1848. Kom kiáltvány !!!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. június 04. 06:52
  „Elgurult a gyógyszer?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosban is készülnek a Duna áradására

A fővárosban is készülnek a Duna áradására, mivel a folyó vízszintje hétfőn valószínűleg eléri a… Tovább olvasom