Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kossuth Lajos és felesége szobrot kapott Győrött

Carrarai márványból és gránitból készült, 18 millió forintba került az a Kossuth Lajost és feleségét, a Győrben született Meszlényi Terézt ábrázoló szobor, amelyet tegnap leplezett le Balogh József polgármester a Kossuth utcai kispiacon.

Az alkotást Szórádi Zsigmond szobrászművész készítette. Avatóbeszédében Bona Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora egyebek mellett felidézte, hogy amikor az osztrák seregek előrenyomulása miatt Kossuth Debrecenbe költöztette a kormányt, s belépett a városkapun, az őr azt írta be a kapukönyvbe: megjött a magyarok Mózese. A történész megemlítette: a nagy hazafinak köszönhető, hogy a jobbágyok felszabadultak, és bekerültek az alkotmány sáncai mögé.

A szobor

„Az 1848-ashoz mérhető változás csak a honfoglalás és a kereszténység felvétele volt" – tette hozzá. Bona Gábor úgy vélekedett: Kossuth továbbra is zászló, de nem egy párté, egy ideológiáé, hanem mindannyiunké.
Az ünnepségre azért tegnap került sor, mert Kossuth Lajos napra pontosan kétszáz évvel korábban, 1802. szeptember 19-én született. A kerek évforduló alkalmából tudományos konferenciát tartottak a városházán. A győri közgyűlés délutáni ülésén a képviselők jegyzőkönyvben örökítették meg Kossuth mint a város díszpolgára érdemeit, a szobor környezetét pedig emlékhellyé nyilvánították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MailBox: SMS értesítés e-mail-ekről

Új, fizetős szolgáltatással gazdagodott az ingyenes levelezőrendszer: a levelek érkezésérõl a… Tovább olvasom