Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kossuth tér: bíróságon az oszlatás

A Fővárosi Bíróságtól kéri Gonda László és 225 társa annak kimondását, hogy a rendőrség jogszerqtlenül oszlatta fel tavaly október 23-án a Kossuth téri tüntetést és jogellenes volt az aznap délutáni rendőri oszlatás is. A per első tárgyalását tegnap tartották.
A felperesi képviselő, Grespik László szerint a rendőrség által a téren lefoglalt eszközök – kések, balták, zokniba töltött benzines faszén – a „kempingezéshez” használatosak, márpedig a Kossuth téren egy ideje már „kempingezés” folyt. Példaként hozta, hogy a kést a kenyér kenéséhez, a zokniba töltött benzines faszenet a tqzgyújtáshoz akarták használni.
Mint mondta, délután azért alakult ki spontán tüntetés, mert a rendőrség nem engedte vissza a Kossuth térre az embereket.
A BRFK képviselője szerint viszont a rendőrség eljárása jogszerq volt. A tüntetők egy csoportja nem akarta elhagyni a Kossuth teret 23-án hajnalban, ami megalapozta a rendezvény feloszlatását. A megtalált fegyverek a rendőrség szerint egyértelmqen mutatják, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét, ekkor pedig már kötelessége a rendőrségnek a feloszlatás.
A délutáni oszlatással kapcsolatban pedig az a rendőrség álláspontja, hogy a törvény nem ismeri a spontán tüntetést, csak a bejelentettet és a nem bejelentettet, a nem bejelentettet pedig fel kell oszlatni.
Koltai György, a bírói tanács elnöke bejelentette: a következő tárgyaláson meg kívánja hallgatni a személyesen érintett feleket a Kossuth téri rendezvény feloszlatásáról. A tárgyalás napját azért nem tqzte ki a bíróság hétfőn, mert a felperes ragaszkodott hozzá, hogy a sok érdeklődő miatt a Fővárosi Bíróság legnagyobb termében tartsák a tárgyalásokat, és a többi bírával egyeztetni kell arról, mikor szabad az a terem.
A felperes jogi képviselőjének május 10-ig kell benyújtania az összegzést arról, hogy a felperesek közül ki melyik rendezvényen vett részt. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori… Tovább olvasom