Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Köszönjük, Ausztria!

A magyar köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök tegnap Bécsben köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet Ausztria nyújtott a magyaroknak 1956-ban közel 200 ezer menekült befogadásával.
Sólyom László, Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc azon az emlékesten fejezte ki köszönetét, amelyet az osztrák főváros Austria Center nemzetközi konferenciaközpontjában tartottak Köszönjük, Ausztria! címmel a bécsi magyar nagykövetség szervezésében.
Sólyom László a kétezer meghívott előtt elmondott felszólalásában egyebek között kijelentette, hogy „nemzeti ünnepet nem lehet hatóságilag elrendelni. Nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad, amely része a nemzet emlékezetének, amelynek eseményei változtathatatlanul rögzültek egy mítosszá vált történetben, s így lettek részei a nemzet önazonosságának.” A demokratikus Magyarország Országgyűlése 1990-ben nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át. „Azóta ez a nap úton van afelé, hogy igazi nemzeti ünneppé váljon. Minden egyes évforduló arra készteti a magyarokat, hogy értelmezzék 1956 szerepét a magyar történelemben, és fejtsék meg annak aktuális üzenetét” – emelte ki. A köztársasági elnök köszönetet mondott Ausztriának mindazért, amit 1956-ban Magyarországért tett.
Szili Katalin, a parlament elnöke hangsúlyozta, hogy Ausztria volt az az állam, amelynek irányából a magyarok nagy része segítséget remélt a forradalom napjaiban. „De az önök hazája tette a legtöbbet a menekültjeinkért is, a majdnem kétszázezer magyarért” – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy „1956 után sem Európa, sem a világ nem volt és nem lehetett már ugyanaz, mint előtte. Mint ahogyan 1989 után sem, amikor kovászává váltunk nemcsak a német újraegyesítésnek, de a jaltai világrend összeroskadásának is, 1989-cel a magyar nemzet újrarajzolta Európa politikai térképét.”
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – akinek beszéde idejére a hátsó sorokból mintegy húszan kivonultak a teremből – úgy fogalmazott, hogy 1956-ban Ausztria nem csak jelképesen nyújtott kezet Magyarországnak. „Köszönjük, Ausztria! Köszönjük a nagy happy endet, a két ország egymásra találását.
Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök az 1956-os magyar forradalom jelentőségét méltatva leszögezte, hogy a diktatúra csak rövid távon lehet erősebb a demokráciánál, de hosszabb távon nem. Az államfő örömét fejezte ki, hogy kiváló kapcsolatok fűzik össze ma Ausztriát és Magyarországot, és hangsúlyozta: teljes szívből gratulál a magyar népnek, hogy ma az

európai család teljes jogú tagja.
Wolfgang Schüssel kancellár méltatta azoknak a magyaroknak az érdemeit, akik az ’56-os forradalom leverését követően Ausztriában leltek új hazára, és gazdagabbá tették azt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegy az Árkád megnyitására?

Tovább olvasom