Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Kötelező a törkölylepárlása

A szőlőskertek még hó alatt, nagyon messze a szüret, a nagybani bortermelőknek azonban máris amiatt fáj a fejük: májustól a préselést követően két napon belül le kell adniuk a törkölyt.
Az uniós követelményeknek megfelelően a legalább évi 80 hektoliter bort előállító termelőnek májustól a lepárlóba kell szállítania a keletkezett törkölyt. A laikus töprenghetne, de így sem fejtené meg az előírás értelmét, még kevésbé, hogy mi indokolja a nagyon szigorúnak tetsző két napon belüli leadást. A bor minőségének védelme áll a rendelkezés hátterében – adta meg a választ Lengyel István nyúli hegybíró. A cefréből vízzel felöntve, cukorral megbolondítva állítják elő (egyebek között) a töméntelen mennyiségű, rossz minőségű kannás bort.

A rendelkezés szerint a leadott cefréből ipari szeszt állítanak elő a legközelebbi lepárlóban. Az a legközelebbi viszont egyelőre az egyetlen az országban, mégpedig Kunfehértón, amelyet éppen most fejlesztenek a megnövekedő feladatra.

Nyúlon kétszázhúsz szőlősgazdát tart nyilván a hegyközség, közülük mintegy tizenötöt érinthet a rendelkezés. Lengyel István nyúli hegybíró azt mondja, az uniós előírásokról régóta tudnak, csak éppen nem ismerték a rendelkezés részleteit. A megyében csak találgatni lehet, hány bortermelőnek kell számolnia az előírásokkal. Hozzáértők becslése szerint legalább ötvennek. A gondot az okozza, hogy akiket a rendelkezés érint, azoknál egy-négy hétig tart a szüret. Ezen belül kétnaponként elszállíttatni a cefrét nagy feladat és még nagyobb költség.

Arra kényszerülhetnek a termelők, hogy összegyűjtsék a környéken keletkező mellékterméket és közösen gondoskodjanak az elszállításról.
A Kisalföld a szőlőtermelők gondjával megkereste a Győri Szeszgyár és Finomító Részvénytársaságot: az ország legnagyobb szeszfeldolgozó cége elvileg feldolgozhatná a megyében, sőt, a Dunántúlon keletkezett törkölyt. Folláth György vezérigazgató azt mondja, berendezéseik nem alkalmasak erre, más technológiával dolgoznak. A bor lefejtésénél keletkező seprő viszont megfelelő alapanyag számukra, de csak akkor vállalkozhatnak a lepárlásra, ha kellő mennyiségben érkezik.

A szakember elmondta, a szőlőtermelőket nyomasztó rendelkezés itthoni gyakorlati alkalmazását most készítik elő. Elképzelhető, hogy a pálinkafőzők kapnak lehetőséget fejlesztésre, és az egyes régiókban állíthatnak elő ipari szeszt a törkölyből. Ezek feldolgozása már természetesen megoldható a győri szeszfinomító társaságnál.

Mennyit kell leadni?

A megtermelt bor alkoholtartalmának 10 százalékát kell leadni melléktermék formájában. Ha a leadott törköly és seprő alkoholtartalma nem éri el a bor alkoholtartalmának 10 százalékát, akkor a maradék alkoholmennyiséget bor formájában kell leadni. Ennek kiszámolásához azt kell alapul venni, hogy a megtermelt bor alkoholtartalma legalább 9 térfogat-százalékos, a leadott törköly illetve seprő alkoholtartalma legalább 2,8, illetve 4 térfogat-százalékos, a seprő nedvességtartalma pedig legalább 45 százalékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agrártárca tartozik a húsfeldolgozóknak

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még mindig nem fizetett ki 400 millió forintot a… Tovább olvasom