Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kötet a diák Deákról

A Deák-bicentenáriumon a haza bölcsének a győri királyi akadémián diákként eltöltött éveiről emlékeznek a városi levéltár legújabb kötetével. Szerzője, Molnár András szerint a jeles politikus általános és szakmai műveltségét Győrött alapozta meg.
Molnár András és az általa jegyzett Deák-kötet.
Deák Ferenc 1817-ben került Győrbe, ahol a királyi akadémia bölcseleti karán fejezte be középiskolai – általános műveltségi – tanulmányait. Újabb két évet – 1819–1921 – már mint joghallgató töltött a városban. A jeles jubileumra készült könyvében Molnár András ezt az időszakot dolgozta fel.
– Általános és szakmai műveltségét Deák a győri esztendők alatt szerezte, illetve azt a határozott történelmi érdeklődést, amit lakótársának, Fejér Györgynek, a Tudományos Gyűjtemény szerkesztőjének köszönhetett – vélekedett érdeklődésünkre a szerző, a Zala Megyei Levéltár igazgatója, majd hozzátette, hogy Deák egyik távoli rokonánál lakott Győrben, a Zichy-palotában.

– Egy joghallgató társa jegyezte le róla, hogy nagyon kedvelte a történelmi olvasmányokat, megszívlelendő erkölcsi példákat keresett a távoli időkben.
Molnár András elmondta: a Deák-korabeli „táblabíró Magyarországon" az számított műveltnek, aki jól tudott latinul, ismerte a hazai jogot és jól szónokolt. Ezeket az alapvető stúdiumokat gyakoroltatták a győri akadémia évfolyamain is.
– Meg kell állapítanom: Deák az írásban meglehetősen hanyagnak bizonyult, viszont kiváló memóriája volt, első hallásra megjegyezte, amit a tanár órák hosszat diktált. Szinte teljességgel visszaadott mindent, ennek köszönhetően a magyar jogban és törvényekben, a lexikális ismeretekben komoly magabiztosságra tett szert a győri időszak alatt.

Gazdag képanyaggal

A Deák Ferenc Győrött eltöltött akadémiai éveit feldolgozó kötet a városi levéltár Győri Tanulmányok Füzetek Tudományos Közlemények sorozatában jelent meg. Külön említést érdemel a gazdag képanyag, amely a bicentenáriumra készülő reprezentatív emlékalbumban is szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszolgáltatott műkincsek

Hónapokkal ezelőtt az országban több helyütt nagy értékű régészeti lelet került elő a földből. A… Tovább olvasom