Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kovács László: a szocialisták kiutat mutatnak a válságból

Az MSZP alelnöke szerint az európai szocialisták kiutat tudnak mutatni az évek óta tartó pénzügyi és gazdasági válságból.
Kovács László keddi budapesti sajtótájékoztatóján az európai szocialisták pártjának múlt hétvégi, brüsszeli rendezvényéről számolt be.

A szocialista politikus azt hangoztatta: "itt az idő, hogy egy új baloldali többség vezesse ki Európát a válságból, és helyes fejlődési útra, a fenntartható fejlődés útjára állítsa".

Az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy a 2008-2009-es pénzügyi, majd gazdasági válság szinte mindenütt Európában a baloldal választási vereségét hozta.

Személyes véleménye szerint ennek az oka az lehetett, hogy bár egyik oldal sem tudta kezelni a válságot, de a baloldal - alacsonyabb jövedelmű rétegekből kikerülő - választóit a válság jobban sújtotta, így ők jobban elvárták volna a pártjuk válságmegoldó képességét.

Kovács László szerint azonban az utóbbi egy-két évben a választók egyre nagyobb aránya döbben rá arra, hogy a konzervatívok neoliberális politikája nem képes hatékonyan kezelni a válságot, és a terheket a kisjövedelmű csoportokra hárítja.

Úgy látja, ez a felismerés segítette már kormányra a dán szociáldemokrata pártot, és ez a felismerés növeli a baloldal választási esélyeit Francia-, Német- és Olaszországban is.

A szocialista politikus szerint ahhoz, hogy gazdaság növekedjen, a munkahelyek száma növekedjen, és erős, stabil pénzügyi rendszer jöjjön létre, több lépésre is szükség lenne.

Ezek között említette a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, a "zöld", azaz a környezetszennyezést sújtó adó bevezetését, a progresszívabb adózási rendszert, továbbá a nyugdíjalapok védelmét.

A két utóbbira utalva jelezte: szerinte azokkal éppen ellentétes a jelenlegi magyar kormány politikája.

Kovács László azt is hangoztatta: a szocialisták álláspontja szerint a pénzpiacok nem uralhatják a társadalmat, azt szolgálniuk kell. Szavai szerint ezért nagyobb hatáskört kellene adni a pénzpiacokat és pénzintézeteket ellenőrző, már létrehozott, "de még nem nagyon működő" uniós intézményeknek, hatóságoknak. Hozzátette: támogatják egy független, európai hitelminősítő intézet létrehozását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: a múltbeli történetek rendszerbe foglalásából áll össze a nemzet

A különböző életutak történetei "egy nagy láncba fonódva adják meg az önazonosság élményét" - mondta… Tovább olvasom