Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Kovács László: Évtizedek óta nem volt ilyen rossz Magyarország megítélése

Budapest – Kovács László szerint az 1970-es évek vége óta nem volt olyan kedvezőtlen Magyarország nemzetközi megítélése, mint jelenleg.
Az MSZP alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ennek oka, hogy a kormány nem a demokrácia szabályai szerint, hanem a jogállam felszámolására, a független intézmények elfoglalására használja fel kétharmados parlamenti többségét, az ezt kifogásoló nemzetközi bírálatokra pedig „gőgös, fennhéjázó, elutasító és csúsztatásoktól sem visszariadó" válaszokat ad.

„Magyarország az európai autópályán szembe megy a forgalommal, és közben dudál és villog az összes szembejövőnek" – jelentette ki Kovács László. Mint mondta, ha valaki tükörbe néz, és elégedetlen a képpel, amit lát, akkor vagy a tükör torzít, vagy az illető csúnyább, mint gondolta. Mindazonáltal Magyarország nemzetközi megítélése szerinte az 1970-es évek vége óta nem volt olyan rossz, mint az Orbán-kormány hivatalba lépése óta.

Kovács László felidézte, hogy a kormányt számos európai kritika érte a fékek és ellensúlyok lebontása, a semlegességet igénylő közjogi pozíciók és intézmények elfoglalása, a jegybank és a bíróságok elleni „támadások", a médiatörvény, valamint az alkotmányozási folyamat erőltetett üteme, egyoldalúsága miatt, és azért, mert az alaptörvény a következő kormányok mozgásterét is szűkíti.

Rámutatott, hogy a médiatörvényt a konzervatív német és francia kormány szóvivője is kifogásolta, azt és az új alkotmányt pedig az Európai Parlament állásfoglalásban marasztalta el. Emellett – folytatta – megszólalt az alkotmányozási folyamat ügyében Velencei Bizottság, de még az ENSZ-főtitkár és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, az Európa Tanács pedig monitoring eljárás megindítását vette fontolóra a magyarországi demokrácia állapota miatt.

Az MSZP-s politikus felidézte Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár véleményét, aki kedden aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Szavaira Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője akkor úgy reagált: senkinek sincs joga megkérdőjelezni a magyar emberek akaratát, amellyel az ország megújítására és átszervezésére adtak felhatalmazást. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár azt közölte, Melia következtetései a kabinet álláspontja szerint „felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményeként születtek".

Kovács László ezzel kapcsolatban leszögezte: a Fidesz a választási kampányban a kifogásolt intézkedéseket nem vetítette előre, így szavazói nem adhattak rájuk felhatalmazást. Hozzátette: ha a bírálatokat felszínesnek tartja a kormány, vajon mi a véleménye arról a kevés dicséretről, amely tevékenységével kapcsolatban elhangzik?

A volt külügyminiszter kérdésre válaszolva úgy értékelte, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselőnek az ügyben megfogalmazott kommentárja őt minősíti, „neki kell ezért szégyenkeznie, esetleg a pártjának, amely egy ilyen modorú embert az Európai Parlamentbe delegál". A fideszes politikus szerdai Twitter-bejegyzésében azt a kérdést tette fel: „Ki a fasz az a Thomas Melia?"

Kovács László tájékoztatóján végezetül kitért arra, hogy további bírálatok érhetik Magyarországot a sarkalatos törvények, illetve a kormány külpolitikai orientációja miatt, valamint azért, mert Orbán Viktor „a Nyugat hanyatlásáról" értekezik. Ezzel összefüggésben azt mondta: Kína lehet fontos gazdasági, kereskedelmi partner, de nem tekinthető az ország stratégiai szövetségesének.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Larsson 2011. július 29. 11:56
  „22. Honnan veszed, hogy külföldön élek, talán ékezetek nélkül írok?! :P :D
  Az meg ha csomó külföldi ország becsődöl, akkor egy alacsony hiánnyal rendelkező mo is lehúzhatja a rolót! :( Saját írásodban cáfolod magad. Minek állományt javítani, ha külföldi nagy államok bedőlnek, mi nekünk is annyi. Szerintem erre játszanak a narancsok is, majd meglátod!

  23. Nem kl-ről, meg gyf-ről van szó, hanem az országról, amit megint narancs diktátorok irányítanak, látjuk hogy milyen ügyesen és egyfolytában visszafele mutogatnak!”
 • 22. theseus 2011. július 29. 11:27
  „20. Larsson 2011.07.29. 10:10

  Nyilvánvalóan nem te és a barátaid adták a 2/3-ot, és az is, hogy a te baloldali mintavételed nem reprezentatív.
  Az országos felmérések szerint nem változtak az erőviszonyok tavaly óta. Gy.F. vagy K.L.: egyik sem tudja már visszanyerni a hitelét, felesleges rájuk érdemben reflektálni.
  Ha mégis: K.L-nek lehet, hogy jobb volt a 80-as években a vasfüggönnyel és a szovjet csapatokkal, de abból a demokráciából, köszönjük, nem kérünk. Az eladósódás egyébként akkor gyorsult fel. Tényleg nem csak az előző 8 év tehet mindenről, a leszakadás 1948-ban kezdődött, a kommunista hatalomátvételkor, amit K.L vezető káderként szolgált a múlt rendszerben.”
 • 21. unknown 2011. július 29. 11:19
  „20. Larsson 2011.07.29. 10:10

  Kérlek, küldj már haza nekünk az eladósított államháztartás javítására, az eladósodott állampolgárok hitel terhei csökkentéséhez mondjuk úgy 20-30 milliárd eurót, ha van miből onnan külföldről. Mindjárt jobban fogunk élni. Ugyanazt akarod látni, átélni nálunk is, mint ami most zajlik Görögországban, Itáliában, Portugáliában és lám, már az Amerikai Egyesült Államokban is. Kína finanszírozza őket! Szó van arról, hogy az USA is egy részleges csőd előtt áll a maga 14.500 milliárd dolláros eladósodottságával. Azt olvasom a szakértőktől, ha itt lesz leminősítés, akkor az európai tőzsdék 30%-ot zuhannának kapásból. Vele a mi pénzünk is, azzal pedig az eladósodottságunk is.”
 • 20. Zeppelin 2011. július 29. 11:19
  „Köszönjük Viktor!!!”
 • 19. Larsson 2011. július 29. 10:10
  „Ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal elbeszélgetve a többség már érzi és bosszantja, hogy kétharmadot adtak a mini h*****nek... Sajnos az ország tovább robog a lejtőn és erről a lassan 1,5 évről már nem csak a szocik tehetnek, ezt jó lenne mindenkinek felismernie. Mindenki lejjebb csúszik, mindent szétvernek, egészségügy azóta sincs, munkanélküliek száma nő, mnyp-t elvarázsolták, így akár 2-3 millió embernek se lesz majd csak apró pénzes nyugdíja, oktatás szétverve, dolgozók kiszolgáltatva, munkanélküliek ki lesznek csinálva, egyedül közmunka lesz, árak tovább emelkednek, az átlag ember bére csökkent, stb... És mindig mit hallunk szíjjártópetikétől, "mindenről az elmúlt 8 év tehet". SZÁNALMAS!!!”
 • 18. TrombiFrédi 2011. július 29. 09:51
  „Egy "hiteles hírforrás, egy kiváló EU-biztos,"!-:)”
 • 17. lamatic 2011. július 29. 08:27
  „Nem felel meg a liberális arcoknak a mostani rendszer, nah kíváncsi vagyok mit fognak fröcsögni ha a Jobbik kerülne fel. Akkor sem érdekelné őket hogy a többség megszavazta a Jobbikot és az is lehet háborút indítanak majd ellenünk mert ugye akkor nem tudnak kizsákmányolni.........siralmas média háború és túl átlátszó...”
 • 16. Lacusch69 2011. július 29. 08:01
  „Nem mintha hanyatt lennék esve a jelenlegi kormánytól és D.T.-tól, de ez nem Magyarország?
  Mi a fenéért dumál a mi belügyeinkbe egy olyan ország, amelyik bizonyítékokat hamisít egy háború kitörése érdekében, és emiatt a polgári áldozatok számát százezres nagyságrendben lehet mérni?”
 • 15. unknown 2011. július 28. 21:52
  „13. studyfy 2011.07.28. 20:39

  Az még és már évtizedek óta elmegy, hogy Balkánként tekintenek ránk, mint hogy magam is így tapasztalom nagy szomorúan a szemetelést, az utak menti hulladékhalmokat, a mindenféle kulturálatlanság megnyilvánulásainkat. Ami sok esetben nem írható a szegénységünk rovására. A korrupció vádja sem újdonság, látjuk a korábbi hatalomban (rosszul fogalmazok: a korábban a tűz közelében) ült urak bírósági, ügyészségi eseteit, amivel a média minden nap foglalkozik immár lassan két éve. És ez csak a felszín lehet. Most olvastam éppen, hogy Földesi-Szabó sem árulja el, hová tette a jótékonysági közalapítvány pénztárában volt majd egymilliárd forintot. Miközben csak a nyugdíjából szűkölködik, támogatja két gyermekét a börtönből. És szeretnék konkrétumot hallani arról, miért is antidemokratikus a választók akaratából nagy többséggel hatalomra jutott jelenlegi kormány és meghozott törvényei? Tudnál kapásból egy mondatot is idézni akár a régi alkotmányból, vagy az új alaptörvényből, s ez utóbbiból csak azért, ami abban valóban antidemokratikus kihatású volna? Magam volt MSZP alapító tagként nem tapasztalok semmiféle antidemokratizmust, csak jobbító szándékot a jelenleg regnáló parlamenti többségtől.”
 • 14. hajnalka 2011. július 28. 21:38
  „Mélységesem szégyellem magam, hogy engem, mint Csongrád megyei magyar állampolgárt az Európai Parlamentben Deutsch Tamás képvisel.”
 • 13. studyfy 2011. július 28. 20:50
  „zozo, ajánlom figyelmedbe: "Az amerikai tisztviselővel fennálló régi kapcsolatról beszélt az Inforádió szerda esti műsorában Németh Zsolt külügyi államtitkár is. "Meliat jól ismerem, a rendszerváltozás idején itt járt, és a Fidesznek felkészítő tréningeket tartott a demokrácia mibenlétéről" - mondta az államtitkár"”
 • 12. studyfy 2011. július 28. 20:39
  „Egyik ismerősöm fia kint dolgozik két éve Londonban. Meghívta apját, aki kinn volt három hónapig. A kinti sajtó - teljesen mindegy, hogy munkáspárti vagy konzervatív - csupa rosszat ír hazánkról. Teljesen Bakkánként kezeli, kiemelve a korrupciót és a kormány antidemokratikus hatalom építését. És nem egy-két cikkről van szó.”
 • 11. Rozsdás 2011. július 28. 20:10
  „11. achilleus 2011.07.28. 19:16
  Hiába no, senki nem felelős a rendszerváltás óta eltelt évekért az sem aki kormányzott,az sem aki kivonult,az sem aki privatizált,nagy baj van itt mert csak 4.évenként jön a megváltó és megváltás nélkül távozik!!
  közben jól megszedi magát.A tükör meg le van sz..va!”
 • 10. achilleus 2011. július 28. 19:16
  „Úgy tűnik valahol eltűnt a kissé hosszúra sikerült hozzászólásom, helyette itt a Fidesz közleménye, amellyel K.L. kijelentéseire reagál:
  2011. július 28. 17:56 "A Fidesz szerint Kovács László csütörtöki kijelentéseivel ,,azok próbálnak tükröt állítani a kormány elé, akik a leginkább felelősek azért, hogy az összetört". A kormánypárt csütörtöki közleménye szerint Magyarország 2002 és 2010 között elvesztette nemzetközi hitelét, kiszolgáltatottá vált és ,,a szocialisták a kormányváltást követően sem adták fel az ország hírnevének rombolását: a belügyeket (médiatörvény, alaptörvény) nemzetközi színtérre kijátszva támadták saját országukat, semmiféle tiszteletet nem mutatva a magyar emberek felé". (...) A Fidesz reagálása szerint ugyanakkor az új magyar alkotmány tökéletesen illeszkedik az európai normákhoz, és ,,egy a demokrácián, a jog uralmán, és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre" az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint. A magyar ,,médiatörvény"-t pedig az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálta, majd néhány apró kiegészítés után megállapította, hogy az az európai jog- és normarendszerrel összhangban áll."”
 • 9. Rozsdás 2011. július 28. 18:47
  „10 millió a 450 millióhoz,némelyik nagyvárosnak több a lakossága mint magyarországnak!!
  Na ezt kéne megérteni politikusainknak,mert nem a "mellény számit hanem a produktum"!
  És igencsak szegények vagyunk,értelmileg ha ez sem számít!”
 • 8. unknown 2011. július 28. 18:24
  „Csak szerényen megjegyezném: zavart-e valakit, bárkit is a nagyvilágon ugyanez a magyar választási törvény, amikor és ami által az MSZP volt, lehetett kormányzati hatalomban? Akkor nem közlekedtünk szembe a világ országútján senkivel? Nos ez fáj leginkább Kovács Lászlónak. Régi dicsőségük beleveszett a múlt homályába.”
 • 7. klj_54 2011. július 28. 18:13
  „Elvonatkoztatva a megszólaló párt hovatartozásától, igazat mond!
  Érdektelen, hogy ezt Kovács mondta ha egyszer ez a kő kemény valóság!
  Őelmeháborodottsága Első Viktátor kiosztott pár kokit és sallert és olyat kapott vissza az egész ország, hogy csak úgy kong a fejünk!
  Nem lehet büntetlenül a pökhendi <moderálva> viselkedni külföldön, mert zokon veszik!”
 • 6. studyfy 2011. július 28. 17:56
  „zozo, nagyon elégedett lennél, ha csak a felét tudnád annak, amit az általad lekezelt Melia tud. Egyébként azzal egyet értek, hogy Kovácsnak nincs erkölcsi alapja kritizálni a Fideszt, de amit mond, annak nagy része meg igaz.”
 • 5. Rozsdás 2011. július 28. 17:54
  „Hű de rendben van minden, Kovács László pedig nem ért a politikához!
  Igaz ez csak 2014-ben derülhet ki addig pedig "szárnyalunk" egyre lejebb és lejebb!

  ,,Magyarország az európai autópályán szembe megy a forgalommal, és közben dudál és villog az összes szembejövőnek" - jelentette ki Kovács László. Mint mondta, ha valaki tükörbe néz, és elégedetlen a képpel, amit lát, akkor vagy a tükör torzít, vagy az illető csúnyább, mint gondolta."

  Dübörög a magyar gazdaság is igaz, de nem a magyar vállakozók hanem a külföldi cégek profitálnak!”
 • 4. unknown 2011. július 28. 17:33
  „Minden a demokrácia szabályai és a demokrácia szellemében történik egy önálló, független, saját nemzete érdekeit figyelembe vevő új alkotmány és média szabályozás keretében. Amelyekben az európai követelményeket is figyelembe vett előírások és korlátok is szerepelnek. Kiváltva százféle eddig létezett kibújásra, kijátszásra és személyes meggazdagodásra alkalmas alacsonyabb szintű jogszabályt.
  Ha már itt tartunk, Kovács Lászlónál, az EU korábbi adóügyi biztosnál a Magyarországot elmarasztaló ÁFA visszatérítés ügyben hozott (esetleg a mostani kormányra árnyékot vetni szándékozó felemlegethető) elmarasztaló ítélethez idézek valamit:
  "...Az NGM kiemeli: az Európai Bizottság 2007 márciusában indította meg Magyarországgal szemben a jogsértési eljárást, ennek ellenére az évek során nem történt érdemi előrelépés. A Bajnai-kormány először és egyben utoljára 2009 októberében közölte álláspontját, az ügyet azonban nem rendezte, a költségvetést és a vállalkozásokat érintő kérdést a jelenlegi kormányra hárította. Ezt követően döntött az Európai Bizottság a bírósági kereset benyújtása mellett, amelyet az éppen hivatalba lépő magyar kormány számára 2010. június 7-én kézbesítettek. ..."
  Ennyit Kovács László (és néhány elvakított, illetve megtévesztett külföldi eszmetársa) elmarasztaló véleményéhez.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken is esni fog

Péntek estig a Kárpát-medence időjárását mediterrán ciklon alakítja, amely Észak-Olaszország felől… Tovább olvasom