Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Kovács Zoltán: Magyarországon nincsen roma diszkrimináció

Magyarországon nincs roma diszkrimináció, de az amerikai külügyminisztérium észrevételeket tiszteletben tartjuk - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Nem értünk egyet az amerikai külügyminisztérium 2011-es országjelentések az emberi jogi gyakorlatról című felmérésének több megállapításával, mert Magyarországon nincs roma diszkrimináció, de az észrevételeket tiszteletben tartjuk – jelentette ki csütörtökön az MTI-nek New Yorkból telefonon Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az amerikai diplomáciai tárca csütörtökön hozta nyilvánosságra a csaknem 200 országra vonatkozó emberi jogi jelentését, amely romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet jelölte meg Magyarországon a legfőbb emberi jogi problémaként. Kovács Zoltán szerint az abban felvetett kérdésekről a magyar kormány folyamatos eszmecserét folytat Washingtonnal.

„A mi felfogásunkban Magyarországon nincsen roma diszkrimináció" – jelentette ki az államtitkár.

Rámutatott, hogy a jelentés egymástól elkülönült negatív példákat emleget, a magyar kormány pedig szisztematikus és átfogó programokkal támogatja a romák felzárkózását. Az államtitkár külön kiemelte a foglalkoztatási programokat.

Kovács Zoltán emlékeztetett rá, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes tagja, aki szerdán Brüsszelben közös sajttájékoztatót tartott Járóka Lívia magyar EP-képviselővel, elismeréssel szólt arról, hogy a magyar uniós elnökség indítványozta az EU-tagállamok nemzeti romastratégiájának összehangolását.

Az államtitkár ugyanakkor üdvözölte, hogy a jelentés több megfogalmazása azt tükrözi: „nő a megértés, kezdik megérteni az üzeneteinket". Példaként hozta fel, hogy a médiatörvény esetében több potenciális kormányzati lépést nem tényként, hanem csak lehetőségként emlegettek.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány védi a kisebbségek jogait és a leghatározottabban fellép a szélsőségesekkel szemben. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország módosította a gyűlöletbeszédre és az egyenruhás felvonulásokra vonatkozó jogszabályokat.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a Klubrádió ügyében az alapvető vélemény-eltérést még nem sikerült áthidalni. Az államtitkár hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az új alaptörvény alkalmazásának gyakorlata hamarosan megcáfolja majd azokat a bírálatokat is, amelyek szerint Magyarországon nem működnek az alkotmányos fékek és ellensúlyok.

Olvasóink írták

 • 3. zero 2012. május 25. 18:21
  „Romániát érintő részben a cigányok mellett a buzikkal szembeni diszkriminációt is szóvá teszi a AI-jelentés - írta pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

  A Magyarokat még véletlen sem”
 • 2. Qllancs 2012. május 25. 09:51
  „Magyarországon lassan már a fehér ember lesz kissebbségben ! Ki védi meg őket ???
  ajánlanám az USA nagykövetének , költözzön oda azokba a kisfalukba --ahol ezek a jó emberek élnek --Kelet -Magyo. ahol időseket tartanak rettegésben, ölnek meg, fosztanak ki nap--mint nap ! Töltsenek el ott orbánnal együtt -------de a TEK nélkül ---pár hetet. V Az Avasi 10 emeletes panelben !
  Na majd megváltozik a véleményük !!!”
 • 1. FattyúMatthew 2012. május 25. 08:39
  „Azt sem tudják hol van Magyarország.A washingtoni nagyokosok kérdezzék meg a kanadai szomszédot,hogy ott milyen a tapasztalat a "magyar" emigránsokról és utána szólaljanak meg kutya hangon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebben a ciklusban nem változik az abortusztörvény

Harrach Péter szerint ebben a ciklusban nem változik az abortusztörvény. Tovább olvasom