Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kővári Árpád: A gyertyák csonkig égnek

Kővári Árpád, a Pick Szeged elnöke Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéről beszél.
„Nagyon nehéz kiválasztani a legkedvesebb könyvemet, hiszen minden korszakomhoz tartozik egy vagy több olyan regény, ami megragadott. Az utóbbi években, ami megfogott, Márai Sándor remekműve. Olyan logikával közelíti meg a problémát, ami nagyon olvasmányos, de mégis komoly érzelmeket feszeget. Ez a mű a barátság regénye: a barátságot, mely a gyermekkorban szövődött két ember között, talán még a halál sem öli meg.

A barátságon az sem változtatott, amikor Henrik asszonyt hozott a házhoz: a gyönyörű Krisztinát. Egy vadászaton viszont fordulat történt. Henrik észrevette, hogy Konrád, a barátja nem a vadat, hanem az ő fejét célozza meg. Este még hármasban együtt vacsoráztak. Nem sokkal ezután Henrik arra is rádöbbent, hogy Krisztina a szeretője Konrádnak, aki a történtek után elment a trópusokra. Henrik pedig kiköltözött a vadászházba, s addig nem tette be a lábát a kastélyba, míg néhány év múlva Krisztina meg nem halt.

Negyven év múlva a két barát gyertyafényes vacsoránál találkozott ismét. Henrik felidézte hármuk históriáját, és feleletet várt arra, hogy Konrád tényleg le akarta-e lőni azon a vadászaton. Ő azonban nem válaszolt, hiszen némán is mindketten tudták a feleletet. Mire a gyertyák csonkig égtek, a két barát kézfogással búcsúzott egymástól, most már örökre."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb: Kedvező hatás?

Labdarúgás

A németországi kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint mintegy… Tovább olvasom