Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Kövek a ház körül

Mostanában a házakon, kerítéseken, sőt, a kertekben is mind kedveltebb építő- és díszítőanyag a kő. Talán összefügg ez a mediterrán és a keleti stílusú építészet nagyfokú térhódításával is, és mint tudjuk – bár más-más módon –, mindkettő felhasználja a követ: az első főként az építészeti, míg a második elsősorban a kerti elemek sorában.
A New Garden Budakalászon megnyitott kertáruházában nemcsak számos példát látunk a kövek egyszerre hasznos és mutatós felhasználására, hanem magának a kőnek is megtaláljuk több változatát.

A kert meghatározó elemeit képviselő, nagyméretű, önmagukban is díszként értékelhető, úgynevezett szoliter köveket, a rézsűk és tipegők kialakításában segítségünkre lévő lapos, pattintottakat és a mesterséges patakmedreket, valamint sziklakerteket díszítő görgeteg köveket.Használatukkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a különböző színek erősítik a ház és a kert kapcsolatát, kiemelik az egyes növénycsoportok szépségét.

A döntés előtt gondoljuk végig azt is, hogy milyen kövek illenek saját otthonunk környezetébe, vagyis, hogy – a példa kedvéért némi túlzással élve – a déli, mediterrán stílusú épület mellett ne távol-keleti hangulatú japánkertet alakítsunk ki. Ugyancsak vegyük szemügyre magát a kertet, sőt, annak tágabb környezetét is, hiszen például egy budai, természetes mészkőhegységben lévő telken visszásan hathat a gömbölyű folyami kavicsok sokasága. Ha mindezen túl vagyunk: üsse kő! Jöhet a kertátalakítás!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leszokottak jutalma az egészség

Ajándékot igaz, csak hárman vehettek át, azonban a Kisalföld „Segítünk önnek leszokni a… Tovább olvasom