Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kövér: a roma értelmiségieknek példát kell mutatniuk

Jelenleg a teljes roma közösség egy-százalékának van felsőfokú végzettsége, és még "sok víznek kell lefolynia a Dunán" ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a roma értelmiségieknek nagy számban kellene olyan életutat választaniuk, amely példaképként szolgál közösségük többi tagjának.

A házelnök erről csütörtökön a Parlamentben beszélt, amikor az öt keresztény roma szakkollégium hallgatóit és tanárait fogadta.

Kövér László a diákok kérdéseire válaszolva kifejtette, jelenleg a teljes roma közösség egy-százalékának van felsőfokú végzettsége, és még "sok víznek kell lefolynia a Dunán" ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány. A fejlődés egyik alapfeltételének nevezte egy követendő minta létrejöttét, amihez szerinte sok segítséget nyújtanak a szakkollégiumok, ahol példaadásra tanítják a hallgatókat.

Az Országgyűlés elnöke tévútnak nevezte azon roma jogvédők gyakorlatát, akik szerinte a konfliktuskeltésben érdekeltek, és a többséget hibáztatják a cigányság minden problémájáért. Kövér László ezért arra kérte a hallgatókat, hogy keresztény szemléletben, a kölcsönös szeretet és elfogadás útján próbálják megoldani a felmerülő gondokat.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy bár a többség szemében egységesnek tűnhet, a cigányság valójában sokrétű közösség, amelyben vannak tradicionálisan integráltabb csoportok, de olyanok is, amelyek integrációja reménytelennek tűnik. Kövér László szerint a kormány alapvetően éppen az utóbbi réteg miatt tette három éves kortól kötelezővé az óvodába járást, hogy ezzel is próbáljon minden gyermeket beilleszteni a társadalomba.

A házelnök válaszaiban kitért saját szakkollégiumi élményeire is, és emlékeztetett, hogy idén ünneplik a Bibó Szakkollégium fennállásának harmincadik évfordulóját, amely nélkül szerinte sem a Fidesz nem jöhetett volna létre, sem ő nem tölthetné be jelenlegi tisztségét.

A találkozón a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, a debreceni református Wáli István Szakkollégium, a Magyarországi Evangélikus Egyház Roma Szakkollégiuma (Nyíregyháza) és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói vettek részt.

Olvasóink írták

 • 8. Apollo 2013. szeptember 27. 08:19
  „"majzik"

  Mielőtt felcsapnál önkéntes romológusnak, il. szociológusnak törekedj arra, hogy ne beszélj bugyutaságokat.....az értelmiségi az értelmiségi( főiskola, egyetemi végzettség) bármilyen népcsoporthoz is tartozzék......semmi köze, e tekintetben az ún. "megélhetési politikusokhoz", mert attól, hogy valaki roma politikus, még nem biztos, hogy értelmiségi, és az sem biztos, hogy ha már értelmiségi roma emberről beszélünk az a politika területén tevékenykedik.....de ha már tevékenykedik, akkor nem megélhetési politikusként.......és így tovább.....”
 • 7. majzik 2013. szeptember 27. 04:40
  „Az egy százalék is megélhetési fajvédő politikus !
  Értelmiségi nem a diplomás.
  Kedves cigány honfitársaim a diplomás egy nagyobb halmaz mint az értelmiségi !

  Mellesleg megtehetnék azok az elhanyagolhatóan kevés számú érintett, hogy hintenék az igét a törzsön belül.

  Beilleszkedés, munkához való viszony, viselkedés, tisztaság, erkölcs stb.”
 • 6. booo 2013. szeptember 26. 19:52
  „Ez sosem fog menni!
  Több mint száz éve ezzel próbálkoznak de csak az az 1% sikerült! Van TÖBB roma ismerösöm, aki rendes életet él, beilleszkedett, sőt még becsületesebb sokszor mint mi. De ezeket az embereket a családjuk kultúrájuk kitagadják! Legalább is ezt mondják.
  Ha ez igaz és valóban igy van, egy fillérrel sem lenne szabad őket támogatni! Igenis NEKIK kell eldönteni és válaszút elé kell állítani, akar-e változni vagy nem! És ezeket a változásokat tettekben kell mérni, nem milliárdokban!”
 • 5. jozkó 2013. szeptember 26. 17:00
  „Akárki még ennyit sem mondhatott volna a nagy nyilvánosság előtt úgy, hogy ne vonta volna a fejére a rasszizmus vádját.
  Sok igazság van az Elnök úr mondataiban / vagy inkább úgy igaz, ahogy mondta/ - de ha itt megáll/nak/, marad a helyben járás.
  Mint az eddig is történt.
  "Belülről" a romák aligha fogják megoldani a problémáikat - még az értesmiségieikkel sem!
  Ami pedig az együttműködést illeti: nos, tisztelettel szólva, én még nem igen találkoztam olyan romával, aki betartott volna bármilyen megállapodást, még akkor sem, ha ő kezdeményezte!
  Én úgy vélem, járható út a minden állampolgárra egyaránt kötelező jogkövető magatartás megkövetelése lehet - a törvénytelen "utat választókat" pedig szankcionálni, büntetni kell- előítéletek és kiváltságok! nélkül!
  A bevándorlás növekedésével népességünk egyre színesedik: aligha képzelhető el, hogy az integrálásuk érdekében
  a hatályos törvényeink mellett bevezetjük az iszlám, zsidó, hindu vagy más törvényeket!
  Egyforma mércével kell mérni.
  Tévedek, ha úgy látom, hogy a romák esetében most /még/ ez nem így történik?”
 • 4. Apollo 2013. szeptember 26. 16:25
  „"pachakuti "

  Vannak.....bár neked ez a szó hogy "értelmiség" úgy "ám block" nem sokat jelent...:)”
 • 3. zero 2013. szeptember 26. 16:23
  „Kövér roma értelmiségieknek példát kell mutatniuk.”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 26. 16:15
  „Vannak roma értelmiségek?”
 • 1. Apollo 2013. szeptember 26. 14:46
  „Teljes mértékben igaz, és egyet értek Kövér Lászlóval.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelezettségszegési eljárás - Energiahatékonysági ügyben lép az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hat másik tagállammal együtt Magyarországra is úgynevezett indoklással ellátott… Tovább olvasom