Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Kövér: az ellenkezőjét akartam mondani annak, amit az ellenzék belemagyaráz

Éppen az ellenkezőjét akarta mondani a rendeleti kormányzással kapcsolatban, mint amit próbálnak belemagyarázni a szavaiba - mondta Kövér László az Echo Tv Napi Aktuális című műsorában kedd este.
Az Országgyűlés elnöke hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Arra, hogy ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne-e, annak rossz íze nélkül, igennel válaszolt.

Kövér László a tévéműsorban reagált Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közleményére, amelyben a házelnöki posztról való távozását sürgették. Úgy fogalmazott: "amikor a hülyeség rosszindulattal párosul, annak a pusztító ereje több hirosimai atombombával felér". Szerinte ugyanakkor a két politikus személyesen nem vett részt ennek a nyilatkozatnak a "farigcsálásában", hanem az apparátusuk állította azt össze.

Megjegyezte: egyik oldalon nyugodt, mert az ellenzéknek szemlátomást csakis ilyen műbalhéra futja, ugyanakkor szomorú is, mert úgy tűnik, hogy az értelmes beszélgetés a politika jövőjéről reménytelenné vált egyszer és mindenkorra.

Kiemelte: ő éppen az ellenkezőjéről akart beszélni, mint amit bele próbálnak magyarázni a mondanivalójába.

Arról beszélt - és ezt fenntartja -, hogy huszonvalahány éve, mióta parlamenti képviselő az a gyakorlat, hogy az Országgyűlés olyan részletességű törvényeket alkot, és olyan életviszonyokat próbál meg törvényben szabályozni, amire ilyen részletességgel nincs szükség. Ennek a szabályozását meg kellene hagyni a végrehajtó hatalom, a kormány hatáskörében - mutatott rá Kövér László.

Hozzátette: ő azt fejtegette, azért, hogy a végrehajtó hatalom ellenőrzésére a képviselőknek több idejük jusson, meg kellene próbálni a munkát másképp elosztani. Úgy, hogy amit a törvényhozásban nem szükséges elvégezni, azt ne ők végezzék el, hanem hagyják a jogszabályalkotás alacsonyabb szintjére.

Arra a kérdésre, hogy ezáltal a kormány szabadabb kezet kapna-e, a parlament pedig egy ellenőrző funkciót, úgy válaszolt: bizonyos kérdésekben a törvények megkötik a kormányzat kezét, hogy az egyre gyorsabban változó életviszonyokra rugalmas válaszokat adjon. Erre az elmúlt három évben és az azt megelőző nyolc évben is volt példa - jegyezte meg.

A nemzetközi gyakorlatra vonatkozó felvetésre kiemelte: ez megközelítés, hozzáállás kérdése. Ahol a demokráciák nagyobb múltra tekintenek vissza, és kisebb a bizalmatlanság a végrehajtó hatalommal szemben, ott már kialakult az a mód, hogy a törvényhozásra csak olyan esetekben hárul törvényalkotási teher, amikor alapvetően megváltoznak az életviszonyok.
Szerinte jobb sorsa érdemes energiák mennek el ilyen "idióta" adok-kapokkal, hogy lehitlerezik őt, lediktátorozzák a kormányt.

Ez időben jött figyelmeztetés arra, hogy milyen kampányra számíthatnak, ha valakinek még lett volna illúziója. Neki - mint mondta - eddig sem volt azt illetően, hogy meg fog ismétlődni "a 2002-es mocskos kampány", amit az akkori baloldali ellenzék a Fidesz-kormánnyal szemben folytatott.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2013. szeptember 11. 12:07
    „Kövér máris ködösít, nehogy rá jöjjünk, miről is van valójában szó, hogy mi is a cél. Minden esetre, veszélyes játékba kezdtek, hogy hatalmukat az ellenzék felett, és felettünk, megtarthassák.”
  • 1. Atlasz 2013. szeptember 11. 06:06
    „Sajnálatos, hogy az egyik első közjogi méltóság nem képes azt mondani, amit gondol. Magyarország jobbat érdemel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP megújulását hangsúlyozta Mesterházy

Az MSZP Gyurcsány Ferenc megosztó személyisége miatt nem egyezett bele, hogy a Demokratikus Koalíció… Tovább olvasom