Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kövér: az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük

A mai nap nem trianoni szétszóratásunkat gyászoljuk, hanem a túlélését, az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük - jelentette ki Kövér László szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.
Eljött hát az idő, hogy ne csak arra emlékezzünk, amit elveszítettünk, hanem azt is ünnepeljük, amit újra megleltünk - mondta az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezésen az Árpád-emlékmű előtt.

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a nemzeti összetartozás napja alkalmából Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szombat reggel.

A zászlófelvonáson részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai. Mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is megjelent az ünnepségen, ahol külön köszöntötték a határon túli magyar szervezetek képviselőit.

Korábban írtuk:

Ma tartják a nemzeti összetartozás napját, a fővárosban parlamenti nyílt nap, Ópusztaszeren és Sárospatakon ünnepi műsor és megemlékezés várja az érdeklődőket. Ez alkalomból mintegy négyszázan kapják meg a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumaikat országszerte, és több határon túli magyar szervezet képviselője is felszólal az ünnepségeken.

A programok a nemzeti lobogó katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődnek a fővárosban, a Kossuth téren. A ceremónia hagyományosan a Budapest Helyőrség koreográfiája szerint zajlik, a zászló felvonására Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke ad engedélyt. Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség Támogató Dandára Központi Zenekara, valamint a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége. Az ünnepségen katonai kísérettel felvonulnak a történelmi zászlók.

Az érdeklődőket Budapesten parlamenti nyílt nap várja, délelőtt a budai Várban a határon túli tanulmányi kirándulásra induló diákcsoportokat köszönti Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tanulók többi között Beregszászra, Kassára, Révkomáromba, Dunaszerdahelyre, Pozsonyba, Vereckére, Ungvárra és Fülekre utaznak.

Budafok-Tétény önkormányzatának ünnepségén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár és Szabolcs Attila polgármester szólal fel.

Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban ünnepi műsort tartanak, amelyen ezerkétszáz, Magyarország minden megyéjéből és határokon túlról érkező gyermekből álló ifjúsági kórus előadásában csendül fel a Himnusz és a Szózat.

A megemlékezésen beszédet mond Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, áldást mond Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő. Délután a Gimes együttes ad koncertet.

Sárospatakon a református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, köszöntőt mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Aros János, Sárospatak polgármestere. Ezt követően emlékező menet indul a Trianon-emlékoszlophoz.

Zebegényben emlékező beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Szombathelyen megemlékező beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. A trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulója alkalmából a Fidesz veszprémi csoportjának rendezvényén beszédet mond Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ünnepségén, a főváros XI. kerületében beszédet mond Rétvári Bence, a KDNP alelnöke és Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese.

Felvonulást tart a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a rendezvényen jobbikos képviselők is felszólalnak.

A nemzeti összetartozás napján mintegy négyszázan kapják meg a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumaikat országszerte. Eskütételt tartanak Hódmezővásárhelyen, Egerben, Hajdúnánáson, Baktalórántházán, Békéscsabán és Budapesten, valamint külföldön is, többi között Ausztráliában.

Ez alkalomból fotópályázatot is hirdettek, erre olyan fényképeket várnak, amelyek az alkotóik számára megjelenítik a nemzeti összetartozás érzését.

Az Országgyűlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja. A fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt törvényjavaslatára 302-en szavaztak igennel, 55-en nemmel és 12 képviselő tartózkodott. A Fidesz és KDNP mellett igennel szavazott a Jobbik, illetve egy MSZP-s (Juhász Ferenc) és egy LMP-s (Schiffer András) képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.

Olvasóink írták

 • 10. papsajt 2011. június 05. 09:38
  „Így titulálta majomnak a nemzeti érzelműeket a sajtó:

  "Nézegessen radikálisokat a képgalériában!"

  http://www.figyelo.hu/belfold/20110604/alkoholgoz_tar_koponyak_kepriport/”
 • 9. szandokán 2011. június 04. 19:40
  „Nem is tudtam,hogy ekkora a nagy űnnep az amikor megemlékezünk hazánk lenyulásáról.”
 • 8. queenmargareth 2011. június 04. 18:10
  „ezt a népet el lehet temetni”
 • 7. gumikacsa111 2011. június 04. 16:46
  „Ez teljes mértékben igaz!
  Nézd meg , hol ez tüntetget , hol az, mikor kinek nagyobb a sérelme!
  Nemtudom mit csinálna az aktuális vezetés ( szándékosan így írtam , mert egyik sem külömb a másiknál ) ha mondjuk egyszer a büdös életben összefogna ez a nemzet!”
 • 6. zoltanszabo 2011. június 04. 15:52
  „" nemzeti összetartozás..." HÁt éppen ez nincs meg ! A magyar nem tart össze ! csak széthúz, csak irígység, egymás lerjáratása, alárugni a másiknak ! csak ezt tudják sokan.
  Én pl ezt az egy jó tulajdonságukat díjazom a cigányokban. Ott tényleg van összetartás ! egy bajt kever --min.20 an ott teremnek és megvédik! Példát vehetnénk tőlük.”
 • 5. gumikacsa111 2011. június 04. 13:51
  „Nem ÜNNEPELNI KÉNE nekünk!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. tótkomlósi 2011. június 04. 13:36
  „Én a mai nap azt szeretném ünnepelni, hpgy a komplett fidesz fejét lehajtva, farkát magaalá csapva távozik a magyar közéletből!”
 • 3. deszkás 2011. június 04. 12:04
  „SZITTYA! Beletrafáltál. Igen, valami megszünt. És miért nem cimeres az a zászló?”
 • 2. szittya 2011. június 04. 10:37
  „Magyarország köztársasági elnöke. Ezt nem értem. Van Magyar Köztársaság elnöke. Magyarország köztársasági elnöke nem létezik. Ha már Magyarország van, akkor nem kell a köztársasági elnök. Minek fizetjük még őt??”
 • 1. papsajt 2011. június 04. 10:32
  „1920. június 4-én kezdődött a magyarság haláltusája.
  Végül elfogyunk, elveszítjük az országunkat és asszimilálódva szétszóródunk a világban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan sérültek meg egy balesetben

Egy ember súlyos, öt könnyű sérülést szenvedett a 89-és számú főúton, amikor egy autóvezető… Tovább olvasom