Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Kövér: csak közös akarattal érhet célba az ország

Mindenkinek jut hely az ország szekerén - mondta a házelnök egy ünnepségen Szabolcs községben.
Kövér László házelnök szerint a magyarság és Magyarország, felülemelkedve az akadályokon, csak közös akarattal, összefogással és elszántsággal tud célba érni.

Az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabolcs községben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megyenapi ünnepségén a település történelmi és egyházi jelentőségét méltatva felidézte: 920 évvel ezelőtt, 1092. május 20-án Szent László király ebben a községben tartott egyházi zsinatot és törvényhozó országgyűlést az ország főpapjainak és világi elöljáróinak jelenlétében.

Kövér László úgy fogalmazott, a csaknem egy ezredév számvetésre késztető idő, ezért ez a nap különösen értékes, mert arra figyelmeztet: 920 évig megtartani a kultúrát és a nyelvet, magyarként megmaradni a hazában nemcsak kivételes teljesítmény, hanem különös kegy is.

A házelnök a község református templomában megtartott beszédében a hallgatóságát arra figyelmeztette: nem szabad elfeledni, hogy az évszázadok során öt birodalom szállta meg Magyarországot, és tett kísérletet arra, hogy magába olvassza, megpróbálva a magyarokra erőltetni saját szokását és meggyőződését. Ma sincs ez másképp - folytatta -, csak most egy kevéssé látható, de mindent behálózó, minden eddigi ellenfélnél hatalmasabb erő próbálja akaratát a magyarokra kényszeríteni. "Az egy ezredév alatt többször maradtunk egyedül, csendes magányunkban, a vérzivataros időkre emlékezve" - tette hozzá.

Akik a győzelmet ünnepelhették volna, már sehol sem voltak: mindegyik eltűnt a történelem süllyesztőjében, "mi azonban megmaradtunk, és most is itt vagyunk" - hangsúlyozta.

A házelnök az egyik, Szent Lászlóról szóló legendát felidézve elmondta: az ország szekere csak akkor érhet a hosszú, zötyögős út végére, ha minden rázkódás ellenére egyben marad, és utasaiban van kellő erő és közös akarat az összetartáshoz.

A legkisebbnek látszó akadály is végzetes lehet, egy kavics is elegendő, hogy felborítsa ezt a kocsit, tehát nincs jelentéktelen nehézség vagy panasz, ami felett szemet hunyhatunk - figyelmeztetett a házelnök.

"Senkit sem hagyunk az út végén a maga gondjával, senkinek sem mondjuk, hogy le lehet szállni, el lehet menni" - erősítette meg Kövér László. Mindenkinek jut hely az ország szekerén, a célig pedig csak kellő elszántsággal, közös akarattal és összefogással tudunk eljutni - tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

A házelnök ünnepi beszéde után megyei díjakat adtak át, majd a jelenlévők megkoszorúzták a református templom kertjében emelt Szent László-szobrot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a magyar győztes nemzet

Sikeres két esztendőt tudhat maga mögött a kormány - mondta a miniszterelnök egy csütörtöki… Tovább olvasom