Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kövér: elfogadhatatlan Magyarország elmarasztalása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a vörös csillag használatának büntetőjogi szankcionálása miatt elmarasztalta hazánkat.
Kövér László elfogadhatatlannak mondta csütörtökön Strasbourgban, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a vörös csillag használatának büntetőjogi szankcionálása miatt.

Az Országgyűlés elnöke az Európa Tanácshoz (ET) tartozó országok parlamenti elnökeinek konferenciáján elhangzott beszédében úgy vélekedett, hogy az ET égisze alatt működő európai emberi jogi bíróság ezzel az ítélettel kettős mércét alkalmazott, hiszen egymástól eltérő megítélést érvényesített az egyes önkényuralmi jelképek tekintetében.

Kövér László idézte Václav Havelnek - mint fogalmazott, a rendszerváltozás szimbolikus alakjává nemesült politikusnak -, azt a kijelentését, miszerint nincs különbség a horogkereszt és a sarló és kalapács között.

"Ha az európai emberi jogi bíróság olyan ítéleteket akar hozni, amit elfogadnak őszintén minden tagállamban, nem csupán kötelezettségként a nemzetközi egyezményhez való csatlakozás miatt, akkor erkölcsileg megalapozott döntéseket kell hoznia a jövőben" - mondta a házelnök az MTI-nek adott külön nyilatkozatában.

Kövér László hozzászólása azon eszmecsere során hangzott el, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának jövőjéről, illetve a nemzeti parlamenteknek e strasbourgi bírósági fórummal kapcsolatos szerepéről folytattak az ET-országok parlamenti elnökei.

A magyar házelnök beszámolt arról, hogy míg 1993-ban még csak 127, addig 2011-ben már 656 kérelmet nyújtottak be Magyarországról az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Magyarországot 241 esetben marasztalták el az európai emberi jogi egyezmény megsértéséért, de ebből 184 esetben az indok a bírósági eljárás elhúzódása volt - tette hozzá.

A strasbourgi emberi jogi bíróság ítéleteinek végrehajtását a magyar parlament rendszeresen ellenőrzi - mondta Kövér, és felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés 2007-ben határozatban kérte fel az igazságügyért felelős minisztert, évente egyszer tájékoztassa az illetékes parlamenti bizottságokat a bíróság ítéleteiről és az azok nyomán tett hatósági lépésekről.

"Törekszünk arra, hogy a magyar parlament szerepe növekedjék az ítéletekkel kapcsolatosan" - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke. Kiemelte ugyanakkor annak fontosságát, hogy a részes államok mindenféle kettős mérce kizárásával tartsák tiszteletben az európai emberi jogi egyezmény által garantált szabadságokat és jogokat. Ennek kapcsán tért ki a vörös csillag használatára vonatkozó strasbourgi ítéletre.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2012. szeptember 21. 15:19
    „Ez valóban kettős mérce, és rendkívül önző gondolkodás!
    Mivel a horogkereszttel kapcsolatosan a nyugat-európaiaknak is volt negatív tapasztalatuk, ezért az vitán fölül tiltott jelkép.
    A vörös csillag azonban elsősorban csak keleten szedte az áldozatait, így az már nem is annyira érdekes....
    Nem szabad hagyni! Nem szabad tűrni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan gázolt egy nő Salgótarjánban - két sérült

A balesetben egy 22 éves fiatalember és egy 18 éves lány sérült meg. Tovább olvasom