Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Kövér: hál´ Istennek, nem én leszek a köztársasági elnök

Az Országgyűlés elnöke a HírTV Péntek8 című műsorában elismerte, hogy húzódozott az esetleges köztársasági elnöki jelöltségtől.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke elismerte, hogy húzódozott az esetleges köztársasági elnöki jelöltségtől. A politikus a HírTV Péntek8 című műsorában erről azt mondta: "hál' Istennek, nem én leszek a köztársasági elnök".

A műsorvezetők azon felvetésére, jól látták-e, hogy a külső szemlélő számára úgy tűnt, szinte "menekül" a köztársasági elnöki jelöltségtől, de még a felkérés elől is, úgy válaszolt: "fényezhetném a válaszomat, de röviden, igen, jól látták". Valóban "húzódozott" az esetleges megtiszteltetéstől - ismerte el.

Úgy fogalmazott: "ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy (...) ha valamiféle kollektív bölcsesség alapján úgy dönt a két frakció, hogy én lennék, akire ez a súly nehezedik a jövőben, akkor nem éreztem volna morálisan felhatalmazva magamat arra, hogy elutasítsam".

A Fideszben úgy szokott lenni, hogy az ilyen felkéréseknek "felelősségteljes megbízatásként, munkaként, legjobb tudásunk szerint" kell eleget tenni - mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen programot vár el a köztársasági elnöktől, úgy fogalmazott: "a köztársasági elnök egy szimbolikus hatalomnak a birtokosa, ott programról beszélni legalábbis furcsa".

"Ha én lettem volna, mint ahogy, hál' Istennek, nem én leszek, akkor én nem alkottam volna semmilyen programot" - jegyezte meg, hozzátéve: szerinte az a helyes, ha egy köztársasági elnöknek nincs programja, hiszen hatásköreit, jogköreit világosan tartalmazzák az alkotmányos szabályok, s ő azoknak megfelelve "reprezentál".

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék tiltakozik, hogy egy pártpolitikust válasszanak köztársasági elnökké, Kövér László azt mondta: szerinte az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János megválasztásában, "mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet".

Hozzátette: "az lenne jó, ha egyáltalán nem lennének a parlamentben, ezt elmondtam már. (...) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak".

Az LMP kapcsán pedig közölte, nem érti, miért mondják, hogy kihagyták őket az államfőválasztás folyamatából. "Hogy jön egy tizenegy-tizenkét fős frakció ahhoz egy 386 fős parlamentben, hogy úgy tegyen, mintha az érdemi konzultáció ott kezdődne, amikor az történne, amit ők akarnak" - fogalmazott.

"Az élet ilyen, tetszettek volna több mandátumot szerezni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Tölgyessy Péter 1990-ben ugyanezt mondta a Fidesznek is.

"Mitugrász agresszív, kivagyi kisebbség diktál, az SZDSZ legrosszabb vonásait idézi föl mindaz, amit az LMP csinál, ez egészen elképesztő" - fogalmazott Kövér László az LMP sikertelen népszavazási kezdeményezése kapcsán.

Kövér László arról is beszélt, hogy ne mondja senki azt, hogy a Fidesz politizálta át az államfői pozíciót, s felidézte, hogy Göncz Árpád is "az SZDSZ ügyvivői székéből katapultált és esett a köztársasági elnöki székbe". A Fidesz viszont mindvégig úgy viselkedett vele szemben, mint ahogy egy köztársasági elnökkel kell - emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a jelölő pártszövetség, hogy megvédje Áder Jánost, úgy válaszolt: "Áder Jánossal szemben is, nem tudom, hogy mi fog előkerülni, hogy valakinek megette a tízóraiját az oviban, vagy családon belüli erőszakot követett el, amikor megverte a húgát, vagy nem tudom, miről lesz szó a következő hónapokban".

Mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, "csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak" - mondta Kövér László Schmitt Pál ügyére utalva.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. aquila0126 2012. április 22. 18:04
  „Nos ebben teljes mértékben egyetértek vele: hál´ Istennek!”
 • 28. maci53 2012. április 22. 17:10
  „Igazat beszél,az Mszpébe bemenekítette listáról Lendvai a főbűnösöket,mentelmi jogot adva nekik.Valójában csak Szanyi kapitány kapott egyénileg annyi szavazatot hogy bejusson a Parlamentbe.Ezek 4 évig szabadon garázdálkodhatnak,lázíthatnak,árulósdit játszhatnak.A Magyar Parlament szégyenei hogy a volt kommunista hatalom kiszolgálói,MSZMP Központi Bizottságának tagjai ott ülnek és osztják az észt.Demokráciában ezek az elvtársak és elvtársnők negy elődeikhez híven Málenkij roboton lennének.”
 • 27. Fri-GO 2012. április 22. 08:02
  „Azért úgy összességében, ritka nagy f.reg ez a KISZ-FIDESZ bajuszkirály!
  1988 óta egy percet sem élt a földön, csak a pártburokban.”
 • 26. qrumpli 2012. április 21. 19:15
  „Isten őrizz ,hogy megnyerjem a lottó főnyereményt !
  Azonnal elkezdenének macerálni”
 • 25. tozso 2012. április 21. 18:11
  „Legalább valami, amiben egyet értünk.”
 • 24. smalltown 2012. április 21. 18:08
  „Kövér László azt mondta: szerinte az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János megválasztásában, "mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet".

  Hozzátette: "az lenne jó, ha egyáltalán nem lennének a parlamentben, ezt elmondtam már. (...) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak".

  Taho! Moralis es minden ertelemben az ilyen nem valo a parlamentbe, demokraciaba, szocialis kozegbe - nem az MSZP - aki a szavazoikat kepviselik legalisan a parlamentben. Mertogy ez egyelore egy orszag es nem Fideszland. De nem sokaig.....:(”
 • 23. Queenmargareth 2012. április 21. 17:45
  „:) SP is Isten áldását küldte ránk lemondásakor, eme úriember Istennek köszöni, hogy nem lesz SP utódja, OV meg a pápához járkál szerintem előzetes bűnbocsánatokért...
  Mi lenne, ha nem Istenre bíznák az országot?”
 • 22. Anmari51 2012. április 21. 15:39
  „Anmari51
  4. nemtudomka67 ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ csak tudd kettőnél sokkal többen örülnek annak, hogy nem ő lesz a köztársasági elnökünk!”
 • 21. baba60 2012. április 21. 14:28
  „Hál istennek, hogy tényleg nem őt nevezték ki, de mintha ő is örülne neki nem csak én. Nagy bukta lett volna? A moralitást meg csak olyan ember emlegesse akinek van. Az is lehet, hogy neki is hibádzik néhány bizonyítvány?”
 • 20. roxper 2012. április 21. 13:51
  „Nem merte senki kinevezni, mert mindenki tudja/sejti, hogy mi volt az előző rendszerben azt meg 2 nap alatt kiderítik és meg is szellőztetik aztán jöhet az új elnök. Ehelyett inkább morog a hírtv-ben, ahol a kénye kedve szerint kérdezik, meg anyázza az mszpt a parlamentben és azon kívül. Zéró ez a pali is!”
 • 19. tucat 2012. április 21. 13:40
  „Hál´ istennek én sem! :D
  A különbség csak az, hogy ezzel a mondattal a valódi elégedettségemet, és nem a fájdalmas csalódásomat fejezem ki. Ha nem így lenne, akkor én is igyekeznék minden lehetőséget kihasználni arra, hogy újra meg újra hangoztassam, hogy "hál´ istennek...".
  De a talmi örömkiáltással fogadott ténynek én is örülök: egy játszótéri kamasz banda vezetését sem szívesen bíznám - ha még érintett lennék ilyesmiben - egy olyan suhancra, aki a bandatagokról ilyen stílusban nyilatkozva, az alakulat széthullását, nem pedig a kohézióját támogatja. Például örül annak, ha a vezérválasztás ceremóniájáról valaki (mert számít) hiányzik, főleg nem, ha sértettségében teszi; nem a kötélen himbálózó ellenség vízióját jeleníti meg a távol maradókkal kapcsolatban, meg, ha a nem éppen rokonszenves bandatag mégis jelen van, akkor se mond olyat, hogy már az is csoda (értsd: szégyen), hogy ilyen alakok jelen lehetnek (a "megújuló" Magyarország törvényhozó testületében). Ez lassan tényleg kezd csodaszámba menni, de még nem számít szégyennek. Nem is lenne jó, ha sikerülne elérni, hogy a liberális demokrácia értékeit képviselők létezése és jelenléte szégyen legyen, mert akkor sok minden megváltozik. Nagyon sok minden, és nagyon...
  Röviden tehát: ÉN IS ÖRÜLÖK! NAGYON! :) De csak ennek, mert ugyanezen ügynek a körvonalazódó (személyi) fejleményei nem nyugtatnak meg. Mindegy, a mi képviseleti demokráciánk most így működik, belenyugszom - a sorsomba: itt élnem, s halnom kell.
  Az utóbbi kötelezettségemet egyre intenzívebben átérző jobbágyként, alázatos tisztelettel (és iróniával):
  (aláírá-sok :D)”
 • 18. kiokushyn 2012. április 21. 13:40
  „Nem hülye ez az ember, látja a jövőt!!”
 • 17. szentmiki 2012. április 21. 13:12
  „a komcsik nem kellenek a hátunk közepére sem, megértem, a narancsnak gyanús szaga van, oké, de akkor ki?”
 • 16. NP1 2012. április 21. 12:53
  „bambinaXX
  Csak a tények kedvéért: a Fidesz vezetésében, a kormányban van annyi volt MSZMP-s mint az MSZP-ben. Akkor hogy is van ezzel az utód dologgal?”
 • 15. PipiczGabor 2012. április 21. 12:31
  „Inkabb a fidesz a nem oda valo.Tobb kart csinaltak a ket ev alatt mint a szocik.”
 • 14. zehn 2012. április 21. 12:10
  „Én meg ellentétben a volt kisztitkárosmocskosszájú képviselő "úrral" azt remélem, nem sokáig kell már dilettáns, országromboló, pökhendi, képmutató bandája látványát elviselni, nem csak a parlamentben,de a politikai életben sem.
  Ehhez kívánok magunknak túlélést, erőt,kitartást,jó egészséget!”
 • 13. gondolom 2012. április 21. 11:45
  „Egy hü....vel kevesebb.De az ország normális lakosai is ezt mondják ,hogy hál istennek.”
 • 12. Dr.Tonyk 2012. április 21. 10:27
  „Kövér: "hál´ Istennek, nem én leszek a köztársasági elnök"

  Így van! Hál´ Istennek!”
 • 11. Grabowsky 2012. április 21. 09:54
  „Hál´ Istennek, nem én leszek a következő Pápa...
  Micsoda? Hogy komolytalan vagyok?”
 • 10. CID 2012. április 21. 09:27
  „<moderálva> ha Köteles Kövér Lacira esik a király választása !”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenthe Ferencre emlékeznek vasárnap Salgótarjánban

Zenthe Ferenc-emléknapot és -emlékfutást rendeznek vasárnap Salgótarján salgóbányai városrészében. Tovább olvasom