Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Kövér László: a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható

A kereszténydemokrácia hasznos, semmivel nem pótolható része a hazai demokráciának, a magyar szabadság ügyének - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy szombati mosonmagyaróvári rendezvényen.
A házelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) mosonmagyaróvári szervezetének rendezvényén arról beszélt: ez az eszme a keresztényszociális tanítást követve az európai fejlődés élvonalába repíthette volna Magyarországot, ha hagyják azok, akik vagy letértek az erkölcsi alapú politizálás útjáról, vagy sohasem jártak azon, "akiknek egyetlen szempontjuk volt: saját maguk".

A KÉSZ helyi szervezete által a mosoni plébániatemplomban rendezett eseményen, amelyen a KÉSZ és a KDNP elhunyt tagjai, köztük Barankovics István, Varga László, Kovács K. Zoltán, Isépy Tamás és Rapcsák András kereszténydemokrata politikusok lelki üdvéért fohászkodtak, a házelnök beszédében megjegyezte: a huszadik század bővelkedett olyan mérgező és gyilkos politikai eszmékben, amelyek hirdetőikkel együtt a történelem süllyesztőjébe kerültek.

Kövér László úgy fogalmazott: "napjainkban például egy sokszorosan bukott politikus azt hirdeti, hogy a keresztény Magyarország nem lehet szabad, mert a kereszténység és a szabadság kizárja egymást. Mondhatnánk neki és a hozzá hasonlóknak felebaráti szeretettel, ha értenék: ne féljetek, ne féljetek megismerni az igazságot, mert az titeket is szabaddá tesz".

A hazai kereszténydemokrata mozgalom megtalálta a sziklánál szilárdabb alapot, amelyen gyakorlatiasan, a kor lehetőségeit kihasználva működött a szociális igazságosság szolgálatában, politikai közössége pedig a nemzeti összetartozás hitében és az emberi jogok maradéktalan érvényesüléséért vívott küzdelem szellemében jött létre - tette hozzá.

Kövér László kiemelte: Barankovics István egy félig vagy egyáltalán nem szabad Magyarországon alkotott, és amikor emigrációba vonult, mert egy koncepciós per szereplőjeként sem volt hajlandó asszisztálni a rendszer fenntartásához, fő feladatának a szellemi iránymutatást tekintette.

Azok emelték magasba a rendszerváltoztatás során és után a kereszténydemokrácia zászlaját, akikre fiatalkorukban hatott Barankovics. Velük dolgozhattak együtt akkor a rendszerváltás fiataljai - jegyezte meg a házelnök.

Barankovics István (1906-1974) a Demokrata Néppárt elnöke volt 1945-től a párt 1949-es önfeloszlatásáig. Nevéhez fűződik a keresztényszociális irányvonal kialakítása. A Rákosi-rendszer kiépülésével emigrációba kényszerült, 1950-től a Magyar Nemzeti Bizottmány végrehajtó bizottsági tagja volt; 1958-tól haláláig az emigráns közép- és kelet-európai politikusok által New Yorkban alapított Közép-európai Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét töltötte be.

Olvasóink írták

 • 5. tucat 2013. október 20. 13:01
  „Kövér szavak...
  Hát, főnök, magának se kell oszt´ az ételt kilopni a szájábul! Kieseik a´ magátul is, mihelyst kinyitja!
  No, mindegy, mondja csak, ha annyira akarja, de azt a füstölőt csak nem kéne má´ annyira lóbálnia, mer´, ahogy láthatja is, má´ az előttem érközők szömit is igencsak csípi. Mög aztán tisztíccsa is, oszt´ a´ magának nemigen lösz jó, ha eloszlik a tömjénfüst, hallja!
  No, de azé´ vigyázzon kend, mer´ möglöhet, az én szavam nem o´an kövér, mint a magáé, de attú´ még nemcsak a zsebömbe´ - ott oszt´ egyre kevesebb -, hanem a zsíros kalapom altt is van ám némi sütni való!
  Dicséretös, hogy má´ jó ideje nem a rőt pofájú Belzebubnak szolgál, de a´ is igaz, hogy ilyen viccös liturgiát má´ rég nem hallottam még magátul se. Láthassa..., láthati..., a francba, nézze csak, a gyüleközet korábban érköző tagjai is hogy vigyorognak má´! Hallja, én is!
  Na, mönjünk békéve´!”
 • 4. balihoho 2013. október 20. 06:14
  „A Fidesz párt katonái, már régen letértek az erkölcsi politika útjáról, és csak saját zsebük tömésével, saját jólétükkel vannak elfoglalva, ami azzal jár, hogy törvényeikkel kisemmizik, a már amúgy is szegény réteget. Sajnos, ebben nem különböznek, az előző kormányzattól. Az a keresztényi hitvallás pedig, amit napjainkban tapasztalunk politikájukban, olyan messze van a valódi hitvallástól, mint Makó Jeruzsálemtől.”
 • 3. dondongó 2013. október 20. 06:02
  „Jobban hangzott volna ez az MSZMP taggyűlésen annó. :-)”
 • 2. pachakuti 2013. október 19. 21:42
  „"...a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható..."

  Talán csak egyszerűen DEMOKRÁCIÁVAL a mifelénk használatos, csak idézőjelben említhető "demokrácia" helyett.”
 • 1. _csutak_ 2013. október 19. 21:18
  „Mondja ezt egy volt MSZMP tag, az MSZMP KB tudományos intézetének az alkalmazottja :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsét hozott a napsütés? Ezek az ötös lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott ötös lottó és Joker… Tovább olvasom