Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Kövér László: a regionalizmus az európai integráció építőköve

Közép-Európa a válságból kilépve az egyik legversenyképesebb régió lehet Európában, a regionalizmus az európai integráció építőköve, a Visegrádi Csoport alkalmas és szükséges keret ahhoz, hogy megküzdjünk az energiabiztonságunkat fenyegető kihívásokkal - egyebek között ezeket a gondolatokat fejtette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Visegrádi Négyek (V4) országai parlamenti elnökeinek szombaton Varsóban rendezett konferenciáján.
A lengyel szejm épületében rendezett tanácskozáson a résztvevők megvitatták, miként lehetne erősíteni a V4 társadalmai és államai közötti összhangot a gazdaság, az infrastruktúra és a kultúra területén, kezdeményezték a közös biztonság- és védelempolitika terén való együttműködés bővítését. Megvitatták egy interparlamentáris konferencia létrehozásának a lehetőségét a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés 13. pontja alapján.

Csoportkép a visegrádi négyek parlamenti elnökei találkozójának résztvevőiről Varsóban 2013. április 13-án. B-j: Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke, Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke, Bogda
Csoportkép a visegrádi négyek parlamenti elnökei találkozójának résztvevőiről Varsóban 2013. április 13-án. B-j: Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke, Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke, Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke, Ewa Kopacz, a lengyel alsóház elnöke, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Petr Kynstert, a cseh képviselőház főtitkára. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)

Kövér László az MTI érdeklődésére telefonon emlékeztetett: tíz év óta rendszeresen összejönnek a visegrádi országok házelnökei, hogy számos olyan kérdést megvitassanak, amelyek a nemzeti parlamentekre is tartoznak. E mostani találkozónak ugyanakkor a korábbiakhoz képes különleges jelentőséget kölcsönzött, hogy a jövő hét végén kezdődik az Európai Unió parlamentjei házelnökeinek találkozója Cipruson. "Néhány olyan kérdést is elővettünk, amelyek azért voltak fontosak, hogy az álláspontokat összehangoljuk a ciprusi fellépés előtt" - mondta a házelnök.

A magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák parlament képviseletében jelenlévők egyetértettek abban, hogy költségvetési és pénzügyi kérdésekben az Európai Unió intézményeit és a nemzeti kormányokat ellenőrző, a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament képviselőiből álló testület létrehozását támogatják. Erről a közeljövőben Nicosiában tárgyaló uniós házelnökök fognak dönteni.

A mostani konferencián szerepelt a tagországok polgárai közötti kapcsolatok erősítése az infrastruktúra és a kulturális eszközökön keresztül - mondta Kövér László. A résztvevők megállapították - tette hozzá -, hogy történelmi okokból mind az energetikai, mind a közlekedési infrastruktúránk, de még a kereskedelmünk is gyakorlatilag kelet-nyugati irányú. Kövér László ennek hátrányos következményei között példaként említette: miközben a lengyel termékek egyre nagyobb helyet kapnak Magyarország piacain, ezek nem közvetlenül jutnak el Lengyelországból Magyarországra, hanem nyugati kereskedő cégeken keresztül. Ez utóbbiak mind a felvásárlási, mind az eladási oldalon leveszik a maguk hasznát - fűzte hozzá.

A magyar parlament elnöke a közlekedési hiányosságok példájaként említette, hogy bár Krakkó és Budapest között alig több mint 350 kilométer a távolság, mégis hat órás autóutat jelent, ami nyilvánvalóan lassítja úgy a kulturális, mint a gazdasági kapcsolataink fejlődését.

A varsói konferencia témája volt az Európai Unió közös védelmi politikájából vállalandó rész is. "Megerősítettük együttműködési szándékunkat, azt, hogy ez természetesen nem a NATO-val párhuzamos struktúrák kiépítésére vonatkozik" - mondta a házelnök. Utalt arra, hogy 2016-ban feláll majd a Visegrádi Négyek közös harccsoportja azoknak a NATO-műveleteknek vagy európai uniós műveleteknek a támogatására, amelyekben eddig is volt részünk.

Kövér László péntek este a varsói magyar nagykövetségen találkozott a "Ki mit tud Magyarországról" iskolai vetélkedő győztes csapataival.

Olvasóink írták

  • 2. saturnus 2013. április 14. 08:34
    „Bármennyire is szeretnék nincs ma Magyarországon olyan személy és többségében elfogadott politikai irányzat, ami vezetővé tenné Magyarországot ,a hőn óhajtott Visegrádi és bővítendők táborával a néven nevezett régiót.”
  • 1. _csutak_ 2013. április 13. 22:35
    „Kövér nincs tisztában a fogalmakkal.
    Közép Európa úgy egyben nem lehet régió.
    Nincs kedvem körülírni, mert lusta vagyok, de a Kövéri mellébeszélés arról tanúskodik, hogy haloványsegédlila gőze nincs az Unió működéséről, a régiókról, szerepükről, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat alsóbbrendű út járhatatlan az árvíz vagy a belvíz miatt

Borsodi, tolnai és veszprémi útszakaszokat érint az ár- vagy belvíz. Tovább olvasom