Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Kövér László: a szabadság soha nem pénzből, mindig hitből lesz

Az Országgyűlés elnöke a Jászok Világtalálkozóján beszélt Jászapátiban.
A hit megtartó erejéről beszélt egyebek mellett Kövér László szombaton Jászapátiban, a Jászok Világtalálkozóján, ahol az Országgyűlés elnöke azt is hangsúlyozta, hogy szabadság soha nem pénzből, hanem mindig hitből lesz.

A hit megtartó erejében rejlik nem csak a jászok önazonosságának és megmaradásának oka, de a jász jövő záloga is – hangsúlyozta Kövér László. A házelnök szerint sokan keresik arra a választ: ha egy nép a történelem során elveszíti őshazáját és nyelvét, miképpen őrzi meg mégis önmagát. A jászok neve hallatán napjainkban sokan mindenekelőtt a szabadságra gondolnak, hiszen méltán híres az önmaguk szabadságát 1745-ben pénzért megváltó jászok redemptiója, ám a szabadság soha nem pénzből, hanem mindig hitből lesz – húzta alá. A magyarok és jászok összefonódó története szép példázata a történelmi, lelki sorsközösségnek, amely különösen fontos napjainkban, amikor "olyan Európában élünk, melyben sokan akarják tagadni a hitet, és nem hisznek a sorsszerűen, szervesen kialakult családi és nemzeti közösségekben" - mondta Kövér László, aki szerint a ma Európája a szabadságot egyre inkább a hagyományok, kulturális és erkölcsi kötelékek elvetéseként értelmezi.

"Az emberi közösségek történetének íratlan, de örök érvényű szabálya, hogy ha egy közösség lélekszámban meggyengül, akkor előbb-utóbb fizikai erejét, védekezőképességét, lelki tartását és ezzel együtt javait, földjét és szabadságát, nem egyszer önazonosságát is elveszik tőle az idegenek" – fogalmazott a Fidesz politikusa, emlékeztetve, hogy az ősi alánok utódainak, a jászoknak is majdnem ez a sors jutott a török hódoltság idején "eret vágott rajtuk a történelem".

Ennek következtében a török uralom alól felszabadító idegenek zálogba verték a jászok szabadságát, elvéve önrendelkezési jogukat és súlyos adóterheket rakva vállaikra - fűzte hozzá. Erőgyűjtésre és keserves munkaáldozatra volt szükség ahhoz, hogy a jászok "felszabadítsák magukat felszabadítóik alól" és 1745-ben visszavásárolják jogaikat, jövőjüket és szabadságukat.

E jász redemptió üzenete az, hogy a hit által éltetett, munkával kiküzdött, közösen megélt szabadság visszaszerezhető: egyéni és közösségi szinten is mindig van esély, szívós erőfeszítéssel megváltani önmagunkat – mondta Kövér László.

A házelnök jelezte: az Országgyűlés, mint a magyar történelem egy fontos pillanatát jelölte meg határozatával emléknapként a redemptió napját. A határozat ünnepi példányát Kövér László szombaton személyesen adta át a világtalálkozó házigazdáinak. Kiemelte: fontos, hogy a 21. században is képesek legyünk saját kezünkbe venni és bölcsen alakítani sorsunkat, mivel senki nem fog megváltani bennünket önmagunk helyett, magunkban és egymásban viszont bízhatunk.

Szavai szerint a magyar kormány az elmúlt négy évben komoly küzdelmet folytatott "jelenkori önmegváltásunk sikeréért". Ennek eredményeként a zálogterhek mérséklődtek, növekedési pályára állt az ország, és a magyarság összetartozását is sikerült megerősíteni. "A folytatásra idén tavasszal kapott megbízás értelmében a munkát valamennyi honfitársunkkal együtt el tudjuk végezni" – mondta, hozzátéve: Magyarország ezáltal megváltja önmagát, elégtételt nyújtva az elődöknek és reményt az utódoknak.

Pócs János (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen arról beszélt: a redemptió 269 éve azt üzeni a jászoknak: a múltból erőt meríthetnek. Az itt élők számára a jászság nem csak szülőhely, de sors is – fogalmazott. A térség gazdag mezőgazdasági adottságai mellett vállalkozásaira is büszke lehet, az ország legjelentősebb ötven cége között huszonhat ezen a vidéken működik, több mint húszezer családnak nyújtva biztos megélhetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baloldali ellenzék szerint tisztességtelenül nyert a Fidesz

Az EBESZ jelentése azt igazolja, hogy nem legitim a Fidesz kétharmada - közölte az MSZP. Tovább olvasom