Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Kövér László fogadta az ukrán miniszterelnököt

A házelnök szerint a magyar külpolitikának világos stratégiája a kétoldalú kapcsolatokban is a keleti nyitás.
Azarov: a gázszállítás nem függ majd a magánvállalkozásoktól

Az Ukrajna és a Magyarország közötti gázszállítás nem függ majd a magánvállalkozásoktól - jelentette ki csütörtökön Budapesten Mikola Azarov ukrán kormányfő annak kapcsán, hogy a nap folyamán megtörtént a magyarországi vezetékrendszer első műszaki próbája.

A politikus a magyar és a nemzetközi sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolva kiemelte, Magyarország az elmúlt két évben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az állam a saját kezében összpontosítsa a gáztározókat és a vezetékrendszert. Ilyen körülmények között az Európából Ukrajnába irányuló földgázszállítások műszaki feltételeit a két kormány szintjén lehet meghatározni. Az nem függ a nagy számú magánvállalattól, amelyek, ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor a Gazprom orosz vállalattól függenek.

Azarov szerint Ukrajnát szóban nagyon sok politikus támogatta. Orbán Viktor kormányfőnek azonban azért hálás, mert ténylegesen segítette Kijevet, bátran kiállt mellette, aminek köszönhetően megvalósulhatott a gázszállítás. Most már lehetővé válik, hogy Ukrajna jelentős mennyiségű gázt kapjon Szlovákián, Lengyelországon és Magyarországon keresztül. Bár el kell mondani, hogy a szlovák kormány, amelyre komoly nyomást gyakoroltak, igen előnytelen feltételeket szabott a gázszállításra. Ezeket a feltételeket Kijev kénytelen volt elutasítani.

A magyar kormány azonban, amelyre legalább ilyen nyomás nehezedett, elvi és jószomszédi álláspontot foglalt el, hiszen segíteni kell egymásnak - tette hozzá Azarov. Ennek a magatartásnak az eredményeképpen vált lehetővé, hogy Magyarországon keresztül szállítsák Ukrajnába a földgázt - mondta.

Az ukrán miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az úgynevezett visszafelé irányuló (reverz) gázszállítási eljárással évente másfél milliárd köbméter gázt lehet Európából Ukrajnába szállítani. A csütörtöki műszaki próba során hangoztatta, hogy ezt a mennyiséget növelni lehet majd, akár a rendszer bővítésével is. Mint kifejtette, nagyobb kompresszorokat állítanak be, ha ez szükséges lesz.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy földgázt szállítson.

Kövér László fogadta az ukrán miniszterelnököt

Magyarország stratégiai partnerként tekint Ukrajnára, és hazánk a kölcsönös megértésből kölcsönös előnyöket remél - közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán miniszterelnököt csütörtökön az Országházban.

Az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a házelnök a találkozón úgy fogalmazott: a magyar külpolitikának világos stratégiája a kétoldalú kapcsolatokban is a keleti nyitás, amelynek révén Magyarország az Európai Uniót is ösztönözni kívánja, hogy az integráció folyamatát a keleti és a délkeleti országok felé terjessze ki.

Kövér László szólt arról, hogy Magyarország felelősséget érez a határon túli magyarság iránt és arra kérte vendégét, hogy segítse biztosítani a kárpátaljai magyarság önazonosságának megőrzéséhez szükséges jogokat.

Mikola Azarov kijelentette, hogy barátsággal tekintenek a mély történelmi hagyományokkal és mély nemzeti öntudattal rendelkező magyar nemzetre. Ukrajna érdekelt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében és minden segítséget szívesen vesz, amely országa európai integrációját segíti elő - idézte az ukrán miniszterelnököt a közlemény. A miniszterelnök ukrajnai látogatásra hívta meg a magyar házelnököt.

Mikola Azarov csütörtökön tárgyalt többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2013. március 28. 18:43
    „Kövér László szólt arról, hogy Magyarország felelősséget érez a határon túli magyarság iránt ...
    Ez a lényeg!”
  • 1. pirosmedence 2013. március 28. 18:09
    „Na, ez a Kövér nem tudom, mennyire volt most szalonképes - a stílusa általában bicskanyitogatóan pokróc, Stumpf Istvánt is gyorsan elküldte melegebb éghajlatra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP hagyjon fel a rezsicsökkentés támadásával!

Az MSZP szerint igazságtalan a rezsicsökkentés, és szerintük ahogy szélesíti azt a kormányzat, úgy… Tovább olvasom