Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kövér László magyar békefenntartókat látogatott meg

Magyarország 1993-ban négyfős megfigyelő csoporttal kapcsolódott be a ciprusi békét garantáló ENSZ-küldetésbe, 1995-től békefenttertó katonai alakulattal van jelen a Földközi tengeri szigeten.
Azzal, hogy hazánk részt vesz az ENSZ ciprusi békefentartó missziójában, Magyarország az Európai Unió és a NATO biztonságához közvetlenül járul hozzá; ezt a hozzájárulást az önök hűsége és odaadása teremti meg - ezekkel a szavakkal köszöntötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szent István Zászlóalj Cipruson szolgálatot teljesítő katonáit.

Terék Tamás alezredes, a magyar kontingens parancsnoka fogadta az Országgyűlés küldöttségét és ismertette az ENSZ-misszió tevékenységének történetét, illetve bemutatta a magyar tábort.

Az Országgyűlés elnöke meggyőződését fejezte ki, a zászlóalj munkája is azt bizonyítja, hogy Magyarország erején felül képes megfelelni a nemzetközi közösség elvárásainak. A 77 honvédből álló egység nem csupán önmagában öregbíti magyarságunk hírnevét, hanem a szlovák irányítású vegyes zászlóalj részeként azt is megmutatja, hogy a kárpát-medencei népek képesek összefogni közös célok érdekében - mondta a házelnök.

A látogatás alkalmából, a magyar katonák eddigi áldozatos szolgálatát megköszönve Kövér László egy "A haza minden előtt" mottóval ellátott emléklapot adott át az egység parancsnokának.

Magyarország 1993-ban négyfős megfigyelő csoporttal kapcsolódott be a ciprusi békét garantáló ENSZ-küldetésbe, 1995-től békefenttertó katonai alakulattal van jelen a Földközi tengeri szigeten. A missziós erők feladata a kettéosztott sziget görög és török cipriótái közötti fegyveres konfliktusok és a harcok kiújulásának megakadályozása, a sziget két része közötti ütközőövezet és az úgynevezett Zöld vonal felügyelete.

Kövér László az Európai Unió parlamenti elnökeinek kétnapos nicosiai konferenciájára érkezett Ciprusra.

Olvasóink írták

 • 4. pachakuti 2013. április 22. 12:27
  „10.) "A´ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a´ külföldieket vigyék el tőlünk."”
 • 3. skid 2013. április 22. 06:57
  „Ez inkább egy kis előnyaralás volt, nem?”
 • 2. 6664 2013. április 21. 21:45
  „A 77 honvéd tulajdonképpen 63 (Athienou -, Famagusta - , 91-es bázis, stb.) + 21 az UNPA (nicosiai állomány) magyar személyzetével együtt.”
 • 1. 6664 2013. április 21. 21:35
  „"a szlovák irányítású vegyes zászlóalj"-on kívül számos magyar katona szolgál a főhadiszálláson törzs(tiszti) beosztásokban, a katonai rendészetben valamint a gyorsreagálású tartalék erők kötelékében. A nicosiai állomány valahogy mindig kimarad a hiradásokból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az átalakulásban a lehetőséget kell nézni

A gazdasági válságban, a szerkezeti átalakulásokban azt kell nézni, hogy abból Magyarország számára milyen lehetőségek adódhatnak - mondta a kormányfő. Tovább olvasom