Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Kövér: mélyül a szakadék az erdélyi magyarság és vezetői között

A decemberi romániai választások eredménye az utolsó utáni figyelmeztetés - mondta a házelnök egy rádió interjúban.
Egyre mélyül a szakadék az erdélyi magyar közösség és annak vezetői között - vélekedett a házelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A decemberi romániai választások eredménye az utolsó utáni figyelmeztetés, mondta Kövér László.

Vannak olyan magyar politikai vezetők, akiknek az az egzisztenciális és politikai érdekük, hogy az általuk vezetett közösség kizárólag őket tartsa viszonyítási pontnak, vagyis hogy minél teljesebb legyen a befolyásuk, így ugyanis nagyobb a súlyuk a belpolitikai küzdelmeikben. Ez némely esetben olyan törekvésekre készteti őket, hogy a demokrácia keretei között a saját közösségük fölött meglehetősen erős diktatúrát, hegemóniát gyakoroljanak, ami szintén a nemzet szétfoszlásához, leépüléséhez vezet - vélekedett, ennek legékesebb bizonyítékaként pedig a legutóbbi romániai parlamenti választást említette.

"Huszonkét év elvtelen, az alapvető kérdéseket mindig zárójelbe helyező, a mindennapi egzisztenciára koncentráló elitpolitizálásának az eredményeképpen kevesebb magyar szavazott az országgyűlési választásokon arányait tekintve, mint román" - példázta, jelezve, hogy a rendszerváltás kezdetén ez még éppen fordítva volt. Ráadásul - hívta fel a figyelmet - e magyarok egy jelentős része is román pártokra adta voksát, vagyis "kezd mélyülni a szakadék a még legerősebb, legkompaktabb határon túli magyar közösség, az erdélyi magyarság és annak vezetői között, aminek beláthatatlan következményei vannak". A mostani romániai választási eredmény az utolsó utáni figyelmeztetés, hogy valamin változtatni kell - összegezte álláspontját Kövér László.

A nemzetpolitikáról szólva Kövér László úgy fogalmazott, "a nemzet nem egy történelmi baleset következménye, hanem (...) a Jóisten teremtette olyan közösségek, amelyekben egy sajátlagos gondolkodásmód, kultúra kiformálódik", és ahol az emberek otthon érezhetik magukat. Ha a nemzet elvész, akkor a civilizáció számolódik fel, mégis vannak, akiknek az a céljuk, hogy a nemzeteket mint az ő profitmaximalizálási szempontjaikat gátló tényezőket eltöröljék - hangsúlyozta.

A magyarországi parlamenti konfliktusokat firtató felvetésre azt mondta, korábban nem volt példa olyan típusú rendbontásra, mint amilyennel ma nap mint nap találkozni, elsősorban a két új, a Házba 2010-ben bekerült párt, a Jobbik és az LMP képviselői részéről. Ezzel kapcsolatban - mondta - nehezen látja be, hogyan lehetséges, hogy "18 éves korhatárukat már betöltött (...) emberek süllyedjenek le ilyen gyermeteg szintre". Hozzátette azt is, hogy mindezt nem tartja komikusnak, hanem éppen ellenkezőleg, kifejezetten tragikusnak, mert egy választó szemszögéből nézve "ez úgy, ahogy van egy olyan bolhacirkusz, amelyről messziről süt, hogy nem az ő életéről szól mindaz, ami ott bent történik", még inkább elidegenítve ezzel a politikát a választópolgároktól.

A rádióinterjúban a politikus fájónak nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) azon közelmúltbeli döntését, amellyel alaptörvény-ellenesnek minősítette a hajléktalanok közterületen élésének tiltását. Különösen bántó volt - folytatta -, hogy az Ab politikai pályára lépett, és "politikai tanácsokat osztogatott" a törvényhozásnak, mondván, hogy a hajléktalanprobléma kezelése elsősorban szociális kérdés, és az államnak is ekként kell felfognia. Ezt így, ilyen differenciálatlan módon semmilyen alkotmányos elvből nem lehet levezetni - vélekedett Kövér László, úgy fogalmazva: "úgy tűnik, hogy az Alkotmánybíróság nem minden tagja szokott kinézni az autójának az ablakán, amikor a valószínűleg egy elit negyedben lévő lakásától az Ab hivataláig utazik".

Az Országgyűlés elnöke kifejtette azt a véleményét is, amely szerint egy olyan nemzet esetében, amelynek nincs egy világos értékrendet felmutatni képes, az eligazodásban segítő elitje, fennáll annak a veszélye, hogy "a pusztulásba rohan". Márpedig a magyar szellemi elit - folytatta - 22 éve szekértábor-háborút vív, olyannyira megosztott, hogy a társadalom zöme teljes mértékben összezavarodott, elbizonytalanodott az értékeiben.

Kövér László szerint ez látható a fiatal generációkon is, például annak a kérdésnek a megválaszolásakor, hogy egy ingyenesen tanuló felsőoktatási hallgató köteles-e a Magyarországon megszerzett tudását legalább egy bizonyos ideig a közössége javára fordítani. "Önmagában, hogy ez kérdés lehet (...), ennek az értékvesztésnek, elbizonytalanodásnak, zavarnak a kifejeződése" - értékelte, bírálva ugyanakkor azokat a politikai erőket, amelyek "meglehetősen alantas módon gyermekeket tolnak maguk előtt politikai harcba".

Olvasóink írták

 • 11. jozko 2012. december 30. 17:58
  „Faguriga legyek, ha értem, mit akar mondani - tényleg mit akar mondani!! - Kövér László.

  Az erdélyi magyarság ekézése ilyen maszatolásban - az inkriminált vezetők néven nevezése nélkül - csak arra jó
  /és az összemosással lehetővé is teszi!/, hogy a magyarországi választók párhuzamot vonhassanak az erdélyi és magyarországi állapotok között.
  Beszél is erről a riportjában Kövér László.
  Csakhogy ő az LMP- t és a Jobbikot állítja be bűnbaknak - az emberek viszont a kormánypártot és a legnagyobb ellenzéket tartják felelősnek azért, hogy nem jutunk egyről a kettőre!
  Ha így folytatja, a Fideszen belüli pártszakadást erőlteti!

  El kellene döntse, kivel is van valójában?!
  Ha ő érzi magát a Fidesz erős emberének, hajrá, van bőven jobbítani való, a Fideszre most rendesen rájár a rúd.
  Ha viszont csak a személyes sirámait mondja el / a vélt erejét pedig a frissen felállított Parlamenti Őrséggel a háta mögött érzi hatalomnak/, nagyon is agyaglábakon áll - mert szerintem ez a sereg annyit sem ér, amennyit a ruhájukra költöttek!
  Kövérnek pedig Mesterházy fog gratulálni.

  Egyébként egyáltalán nem csodálom, hogy az erdélyi magyaroknak elegük van a politikai vezetőikből....
  Nekem is elegem lenne belőlük!
  Azok az emberek sem nem vakok, sem nem hülyék!
  Mint ahogyan a magyar választók sem azok.
  Elmúltak 18 évesek...”
 • 10. Qllancs 2012. december 30. 17:37
  „A cím nem jó!
  Helyesen :
  MÉLYÜL a szajadék a magyarság..és vezetői között ! ÍGY HELYES !!!!”
 • 9. zoolii 2012. december 30. 17:02
  „És ez a közveszélyes őrült, az országgyűlés elnöke...!”
 • 8. DMagóg 2012. december 30. 15:25
  „"Kövér: mélyül a szakadék az erdélyi magyarság és vezetői között"

  Éppúgy mélyül a szakadék az itthoni magyarság és vezetői között”
 • 7. papika56 2012. december 30. 14:34
  „Nem olvastam el a cikket..mert úgy is hazugság!
  Kellett a kettős állampolgárság??! meg kiutalni a milliárdokat..megvenni a szavazatokat !
  Berhlen G. alapítvány ..11 milliárd ft !!
  v. kövér L. ..keresztapja ..Szász J. Volt Székelyudvarhelyi polmesternek..csak kirugták. Száz meg a kövér gyerekei keresztapja !!---na a leváltott "magyart" orbán kinevezte a Nemzetstratégiai Int. ig.nak Bp--Erdély. Dec. ben 2 hétre kapott 100 millió ft ..működésre /dec. 15 én nevezték ki / és 2013. 1,2 milliárd ft működésre !!!
  A román--magyarok --TÖBB jogot kapnak mint az itt élő, adózó magyar ember !!
  Románnak jár : ingyen lakhatás, eü . családipótlék, munkába segítség, ingyen közlekedés, ingyen tanulás ,szavazás ......stb.
  orbán bízott ..hogy majd rá fognak szavazni---de lehet,hogy EZ SEM jön be !!!!”
 • 6. spiler 2012. december 30. 12:28
  „he-he ezek nem szavaznak rátok-------”
 • 5. deszkás 2012. december 30. 11:54
  „Amióta ellenőrizetlenül folyhat a pénz-a mi pénzünk-külföldre akármire bármire addig semmi se drága. Az alantassá vált polgár meg néz ki a fejéből mert derékig elásták kedves szeretett drága aranyos okos képviselőink akik most az egyházak feltunningolásán fáradoznak ész nélkül.”
 • 4. gorgó 2012. december 30. 10:18
  „Amíg a magyarországi magyar vezetők bele nem nyúltak az erdélyi magyarok dolgaiba-"támogatások", finanszírozások, korteskedésekhez való pénzbeli hozzájárulás, itthoni "tapasztalat" ajánlások, addig nekik semmi bajuk nem volt egymással. Mióta az itthoni rendszert ráerőltetik ottani, kisstílű, de jól felpénzelt emberekre, azóta a jó turáni átok is exportcikké vált tőlünk, nekik, az eladdig tiszta, becsületes nép elferdítésére. Gratula nektek, jó vezetőink! Így kell szétrombolni mindent. Itthon már megtettétek, jól bevált, sikerült. Most ki kell terjeszteni. Aztán jöhetnek a felvidékiek, vajdaságiak, amerikás, auszis magyarok, míg egy szálan is vagyunk...Bravó! Ti aljadékok.”
 • 3. pirosmedence 2012. december 30. 09:46
  „Nem kapok levegőt! Ezt a tengernyi hazugságot, csúsztatást, demagógiát! Azt sem tudom hol kezdjem, talán a végén: "alantas erők gyermekeket tolnak a politikai harcba" - ez szemenszedett hazugság, Kövér úr, a diákok tisztán és nagyon okosan politikailag függetlenül tiltakoznak és tessék utánanézni, hogy a megjelenő pártok képviselőit elzavarták! Viszont amit az erdélyi politikai vezetők és a nép - rohamosan széteső - kapcsolatáról ír, az nem ismerős???? Lacikám, Ti, a Fidesz pontosan ezt csinálja: mind teljesebb befolyás, súly a politikai küzdelembe, erős diktatúra gyakorlása, elitpolitizálás...... idézet K.L.-tól! Még: az itthoni parlamenti ellenzéki "rendbontókat" infantilisnak nevezni - ez stílus, ízlés, neveltetés dolga!(Na, ez az, ami hiányzik!)”
 • 2. tzs_szeged 2012. december 30. 09:24
  „"Magyarországon megszerzett tudását legalább egy bizonyos ideig a közössége javára fordítani."

  Már bocsánat, de például a miniszterelnök úr mikor szándékszik a _megszerzett tudását_ legalább egy bizonyos ideig a mi - és nem az ő - közösségünk javára fordítani???”
 • 1. kumisz 2012. december 30. 09:03
  „A Kövér foglalkozhatna a hazai Magyarsággal is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZOE: sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

Az MSZOE szerint a 3-5 éves kisgyermekek számára "aránytalan teherrel" jár a koránkelés és a nagy… Tovább olvasom