Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Kövér: nem kétséges, hogy indulatkeltés volt a szobordöntés

Ha ezek fogják jellemezni a következő kampányt, akkor "a 2002-es kampány farsangi teadélután lesz ahhoz képest" - mondta a házelnök.
Nem kétséges, hogy a Szolidaritás mozgalom a múlt vasárnapi szobordöntéssel indulatokat, alantas ösztönöket próbált kelteni, illetve kihasználni - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap az m1 A lényeg című műsorában. Megjegyezte: ha ezek fogják jellemezni a következő kampányt, akkor "a 2002-es kampány farsangi teadélután lesz ahhoz képest".

A házelnök a szobordöntést "példa nélküli, ocsmány és agresszív" cselekedetnek nevezte. Azt is elmondta: örömére szolgált, hogy az MSZP politikusai is kommentálták azt, és elhatárolódtak a történtektől.

A Clark Ádám téren tartott múlt vasárnapi demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították.

Kövér László arról is beszélt, hogy több mint 20 éven keresztül azért nem sikerült számos új szabályt, törvényt megalkotni, mert a baloldal nem hagyta, így nem gondolja, hogy a későbbiekben tiszteletben tartanák azt, amit a kormánypártoknak az elmúlt három évben sikerült elérniük.

Az Országgyűlés elnöke szerint az MSZP ma is ugyanaz a párt, amelyik 2010-ig vezette az országot nyolc éven keresztül, s "történetének az egyik legsúlyosabb és legösszetettebb válságába" sodorta az országot. Nem kértek bocsánatot azért, hogy "hazudtak reggel, délben és este" - mondta a házelnök, hozzátéve: úgy folytatták 2010 után ellenzékben, mintha mi sem történt volna.

Kövér László arra is kitért, hogy a baloldal számos szereplőjénél nem arról van szó, hogy módosult az álláspontjuk, hanem "összevissza beszélnek". Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP vezetője sokszor nemcsak egymásnak, hanem saját maguknak is ellentmondó nyilatkozatokat tesznek - fejtette ki a házelnök.

Az általa tett nyilatkozatok kiforgatására vonatkozó riporteri kérdésre arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hozott néhány olyan döntést, amely - véleménye szerint - "több mint bűnnek, hibának minősül". Mint mondta, ilyen például, hogy a közéleti szereplőknek többet kell elviselniük, mint az átlagpolgárnak. Kövér László szerint ezzel az Ab azt mondta ki, hogy "a közéleti szereplőknek kevesebbet ér a becsülete".

Olvasóink írták

 • 4. SP 2013. október 07. 20:06
  „A mozgatórugó a pénz.
  Kik fizetnek be a magyarok összeugratásába? Kik a tanácsadók? Van aki pénzért a saját anyját is feladja.

  Aki fizet az rendel.
  Ha kell még polgárháború is van az "étlapon".”
 • 3. papsajt 2013. október 07. 06:51
  „A 19 és az 1 híján 20 tipikus példája a Fidesz és az MSZP. (csak akkor még Csurka volt a kikiáltott náci):

  Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke 2002. március 14-én ezt mondta Szombathelyen: ,,Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk."

  Ebből lett a híres ,,köteles beszéd". A szocialisták szerint Kövér öngyilkosságra szólított fel. Arra kérték az államfőt, a miniszterelnököt, a Fidesz vezetőit, hogy határolódjanak el az ,,emberi élet méltóságát sértő" nyilatkozattól. A Fidesz reakciója az volt, hogy a szocialisták csak azért vették elő Kövér szövegét, mert ,,a közvélemény-kutatási eredmények láttán" zavarba jöttek.”
 • 2. kormoska 2013. október 06. 23:16
  „"Kövér: nem kétséges, hogy indulatkeltés volt a szobordöntés"

  Ez csak 1 válasz volt a számtalan eddigi Fideszes indulatkeltésre!”
 • 1. Roland1000 2013. október 06. 22:06
  „Szerintem a magyar politikusok ténykedése alapjáraton az...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon

Orbán Viktor kormányfő a hódmezővásárhelyi Kossuth téren koszorúzta meg a szabadságharc emlékművét. Tovább olvasom