Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Követelik az ajkai timföldgyár újraindítását

Budapest - Kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követeli Székely Tamás, a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, aki hangsúlyozza, hogy a gyártás végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné - derül ki az MTI-nek vasárnap eljuttatott közleményéből.
Az országos elnök üdvözölte a miniszterelnök kijelentését arról, hogy a "munkahelyek megtartása legalább annyira fontos most, mint a tragédia következményeinek felszámolása és a károsultak helyzetének mielőbbi rendezése" - áll a közleményben.

A vegyipari ágazat országos szakszervezete az elmúlt napokban minden lehetséges fórumon óvta a döntéshozókat attól, hogy végleg leállítsák a termelést az ajkai timföldgyárban, mert ezzel az ökológiai katasztrófa mellett humán katasztrófát is előidéznek a térségben - fogalmaz Székely Tamás. Hozzáteszi: a gyár végleges bezárása közvetlenül és közvetve összesen 10 ezer ember megélhetését veszélyeztetné.

Székely Tamás hangsúlyozza, hogy a néhány napja tartó termelési szünet már eddig is nagy kárt okozott az ágazatban, s ahhoz, hogy a leállásnak ne legyen visszavonhatatlanul káros gazdasági következménye, azonnal meg kell kezdeni a munkát.

A VDSZ attól tartott, hogy azoknak, akiknek most nincs otthonuk, a gyár bezárása miatt esetleg a jövő hónaptól már fizetésük sem lesz.

Pénteken Ajka polgármestere is hasonló tartalmú levelet írt a miniszterelnöknek pénteken, ebben arra kéri Orbán Viktort, hogy az 1100 dolgozót foglalkoztató timföldgyár folytathassa a működését.

Schwartz Béla (MSZP) elmondta: a városban 14 ezer munkahely van, s ebből 1100 a MAL Zrt.-nél található, de a céggel más módon kapcsolatban lévő gazdasági társaságok, beszállítók dolgozói létszáma több ezerre tehető.

Ajka és térsége ipari vertikumának része a Bakonyi Erőmű Zrt., továbbá jó néhány bauxitbánya, valamint szállító és építőipari cégek is. Hangsúlyozta, hogy az erőmű az energia szolgáltatásán túl magas nyomású gőzt is előállít, amelyre "a timföldgyári technológiai folyamatban" van szükség.

Schwartz Béla szerint az erőmű kapacitásának kétharmadát a timföldgyár "veszi igénybe", továbbá az biztosítja a város számára a távfűtést. A Mal Zrt. ellehetetlenülésével veszélybe kerülne a erőmű működése és a város távfűtése is.

Utalt arra is, hogy a Mal Zrt. évente 300 millió forint adót fizet be Ajka költségvetésébe, amely az összes ilyen jellegű adóbevételüknek a 25 százalékát teszi ki. Schwartz Béla hangsúlyozta azt is: a "károkat a károkozónak meg kell térítenie", ám ez csak akkor lehetséges, ha a timföldgyár folytathatja a működését.

A magyarországi bauxitbányászat egyetlen képviselője maradt mára a MAL Zrt, a céginformációs adatok szerint a cég árbevétele tavaly meghaladta a 28 milliárd forintot, adózás előtti vesztesége 362 millió forint volt. A társaság termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.

2008-ban a cég bevétele mintegy 43 milliárd forint volt, adózás előtti nyeresége 413 millió forintot ért el, a megelőző évi, több mint 1,5 milliárdos veszteséget követően.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. joy 2010. október 11. 07:58
  „Nagyszájú hörgők!

  Mi a jobb?
  Ha a ház-otthun után még a munkájukat is elvíszítik ott az emberek, számolják föl a céget -ami semmit sem hoz a konyháért, a bankok mindent visznek-, vagy maradjon a biztos megélhetést jelenő munkahely 10 000-nyi embernek, amely így az okozott kárt meg tudja majd téríteni?”
 • 39. papsajt 2010. október 10. 20:22
  „34. hozzászólás keiner - "A mérgeszett földet hova viszik májd?"

  Hasonló Környezetbarát cég majd jó pénzért elássa Tatabányán a volt bányagödrökbe.”
 • 38. Vörcsi 2010. október 10. 17:23
  „15. Az osztrákok csak hallgassanak, a bőrgyáruk régóta szennyzi a mi folyóinkat, több éve harcolunk ellene, de bőszen tagadnak mindent!”
 • 37. unknown 2010. október 10. 16:53
  „Mit lehet erre mondani: "...Székely Tamás hangsúlyozza, hogy a néhány napja tartó termelési szünet már eddig is nagy kárt okozott az ágazatban, s ahhoz, hogy a leállásnak ne legyen visszavonhatatlanul káros gazdasági következménye, azonnal meg kell kezdeni a munkát. ..." Székely Tamáson, meg az ajkai polgármesteren kívül ország-világ összefogva dolgozik, hogy helyreálljon a megfelelő körülmény a termelés folytatásához. Épül a tározó új elkerítő fala, segítő kezek igyekeznek gondoskodni az ott élők lakáshoz juttatásáról, százmilliók gyűltek össze a károsultak segítéséhez, ezek meg csak pofáznak...”
 • 36. achilleus 2010. október 10. 16:34
  „Nicsak, van itt működő honlap is:
  http://www.ajka.hu/main.php?ac=read_article&article=840&active_chapter=1&menu=1”
 • 35. keiner 2010. október 10. 16:30
  „+higányt* Bocs”
 • 34. keiner 2010. október 10. 16:26
  „32. joszko, rögtön tudtam, hogy nem komolyan gondoltal. :-)))

  Ez is vicces:
  http://nol.hu/ajanlo/megmentette_a_marcal_a_dunat
  "természetes barátokkal" mentettek a Dunát, már ha azt lehet mondani, mert a kis folyók tíz évre oda vannak.
  Lehet májd a Marcalbol olomot és iganyt bányaszni, ami tovább visz a víz, azt a halokbol a Dunában lehet kiföszni, tiszta kényelem lesz ott.
  A mérgeszett földet hova viszik májd? Nálunk ravasz cégek eladnak kelletre, de hóva adjatok tik?”
 • 33. achilleus 2010. október 10. 16:22
  „"http://www.ajka.hu/old/dokkonyvtar/index.html"
  "Ehhez a kategóriához es a file-(ok)hoz nem férhet hozzá!"
  ---Milyen kár! (A honlap egyébként is meglehetősen üres, polgármester úr)
  http://www.ajka.hu/old/jogtar/kepv_hat/index.html (üres, ezek semmiről nem határoztak az elmúlt években?)
  http://www.ajka.hu/old/kultura/esemenynaptar/index.html
  "Nincs találat." ----- Ezen már megsem lepődöm.
  "Ez az önkormányzati honlap az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült."
  ---- Gratulálok, kiváló befektetés volt!”
 • 32. jozko 2010. október 10. 16:17
  „29. unknown

  Lehet, hogy nem értettél meg?

  Akkor világosan beszélek.
  A gyár vezetése /és tulajdonosai/ különítsenek el egy fedezetet, arra az esetre, hogy a ká-rtérítést a Bíróság által rájuk kirótt arányban és összegben , késedelem nélkül folyósítani tudják!

  Ismertessék a termelés folytatásának engedélyezése esetére kidolgozott elgondolásukat, szakértők által véleményezhető tervüket a további környzetkárosítások elkerülésére!

  Szerződéses kötelezettséggel vállalják, hogy a termelés folytatásában az eddig is foglalkoztatottakat továbbra is foglalkoztatják , abban az esdetben is, ha pl. lakóhelyváltozás és egyéb nehezítő körülmények merülnek fel!
  Magyarán: adjanak biztosítékot a hivatkozott szolidaritásra!

  És máris lehet tárgyalni a termelés folytatásáról!
  A szó elszáll, az írás megmarad!
  Az írás mellé pedig már szükséges a kaúció is!

  Irónikusabb formában, de ezt akartam közölni!”
 • 31. achilleus 2010. október 10. 15:51
  „http://www.enviroinvest.hu/tev_tanacsadas_hu.html
  Fölöttébb furcsa, hogy Ajka környékén minden lényeges (pénzes) környezetvédelmi munkát ez a cég nyert, pl. ezt: 108. A Bakonyi Erőmű Rt. Ajkai Hőerőmű zagytározójának teljes körű környezetvédelmi felül-vizsgálata, IPCC engedélyeztetés 2005-2006, de egyetlen vörösiszap-zagytározós nincs a referenciajegyzékükben, miközben a két cég ennyire egymásra van utalva, mint a polgármester állítja. A cégvezető hajdanában Zay Andrea (1993-1995) és Illés Zoltán (1995-1998) funkcióit is betöltötte az állami természetvédelemben. A cég címe egészen véletlenül megegyezik az Althus befektetési csoportéval. Ja, hogy az első gátszakadás már egy hete megtörtént? - részletek a másik délmagyaros topikban”
 • 30. egyszegvári 2010. október 10. 15:48
  „Székely Tamás, a magyar vegyipariszakszervezet (VDSZ) elnöke, A SEGG FEJ ANYÁDAT!!! MENNY ODA LAKNI VAGY FÜRÖDJ MEG ABBAN A VÖRÖS ISZAPBAN, ÉS MEGTUDOD HOGY MIT ÉREZNEK AZOK A SZERENCSÉTLEN EMBEREK!!!! HA UTÁNNA VAN MÉG KEDVED ÜZEMELTETNI AZT A TETVES CÉGET HÁT ÜSSE KŐ”
 • 29. unknown 2010. október 10. 15:46
  „jozko, senki nem akarja végleg leállítani a gyáőrat, de amíg meg nem oldódik a keletkező vörösiszap tárolás, addig hova, kinek az ölébe follyon a trutyi?”
 • 28. frakk 2010. október 10. 15:44
  „22 . cinikus megjegyzésedre csak annyit, egy illatszer gyár is elvileg vegyi üzem. A paletta sokkal szélesebb mint fel tudnád fogni.”
 • 27. jozko 2010. október 10. 15:34
  „Nem szégyellitek magatokat?
  Ezek a derék magyar emberek munkát, megélhetést akarnak továbbra is biztosítani a dolgozóiknak:
  Ti meg leállítanátok a gyárat!

  Dolgoznának ők -a köz javára-tovább, pedig a kimutatásuk szerint veszteséget termelnek:
  Csak a dolgozók kapnak bért, a tulajdonosok nap mint nap ráfizetnek: ezt írja az újság...

  Direkt jól lönne az a kis leállás, ne halmozódjon a ráfizetés:
  Erre a népek leállítanák!

  Hát teljesen hülye a magyar nép?
  Mindenesetre annak látszik, ha nem áll ki az érdekeiért!”
 • 26. lidi 2010. október 10. 15:30
  „flex (tegnapi):
  "A cég a gyár termelését felfüggesztő döntéssel kapcsolatban annyit közölt kérdésünkre: a kényszerű termelésleállítás ellenére szó sincs arról, hogy bárkit is fizetés nélküli szabadságra vagy rendelkezési állományba küldtek volna. "Ahány ember csak van, mindenki ott dolgozik a tározónál vagy a katasztrófa térségében" - mondták. Arra a kérdésünkre, hogy ott is vannak-e szakembereik, ahol az újabb repedéseket találták, annyit válaszoltak: "folyamatosan dolgozunk a tározónál".”
 • 25. unknown 2010. október 10. 15:10
  „"...haladéktalan újraindítását követeli Székely Tamás, a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke..."

  Én ezt a pasast előbb elvinném egy kis vörösiszap lapátolásra... Őrá!”
 • 24. maci52 2010. október 10. 14:58
  „Állítólag a tulajok milliárdosok,nincs vész,jó katolikushoz híven kisegítik a bajbajutottakat hiszen ők tették milliárdossá őket!!”
 • 23. achilleus 2010. október 10. 14:45
  „22. hozzászólás Logaritmus 2010.10.10. 14:39
  Ez miről jutott eszedbe? Az újraválasztott ajkai szocialista polgármesterről, aki a 600 milliója miatt aggódik?”
 • 22. Logaritmus 2010. október 10. 14:39
  „Termelő üzemet Szegedre! Lehetőleg vegyiparit!!!”
 • 21. achilleus 2010. október 10. 14:37
  „15. hozzászólás keiner 2010.10.10. 13:25
  Olvastam osztrák újságban, meg kéne füredni némélyiket az iszaban.

  Sikerült a szöveget megérteni? Ez a kulcsmondat a végén:
  "Most a homlokunkat kenjük be ezzel a nemes iszappal, hogy megjöjjön tőle az eszünk"
  http://www.youtube.com/watch?v=JKsAjP68IXg&feature=related”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem látogathatja meg kórházban fekvő gyermekét a kolontári házaspár

Az iszapömlésben megsérült, az ajkai kórházban ápolt kolontári házaspár egyelőre nem látogathatja meg a budapesti kórházban fekvő kislányát. Az édesanya állapota romlott, s az orvosok nem engedélyezték szállítását. Tovább olvasom