Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Közel 15 ezer elbocsátás a közszférában

A közszférában 12.500 fővel, a minisztériumokban kétezerrel, az igazgatási intézményekben nyolcszázzal kevesebben fognak dolgozni a jövőben - jelentette be a kancelláriaminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.
A költségvetési intézmények mostani átszervezésétől és a közel 15 ezer dolgozó elbocsátásától 50 milliárd forint éves megtakarítást vár a Miniszterelnöki Hivatal. A tárca vezetője, Szilvásy György az átalakítás részleteiről elmondta: a központi költségvetési intézmények száma az év eleji 823-ról 600-ra csökken. Ezen belül is kevesebb alapítvány, közhasznú társaság lesz.

Amely költségvetési szervezet jól tudna működni a piacon, azt nonprofit vagy korlátolt felelősségű gazdasági társasággá szervezik. Azt pedig Szilvásy György további kérdésnek nevezte, hogy később ezeket privatizálják-e.

Több feladat ellátása megszűnik - mondta a miniszter, vagy átkerül egy másik ilyen intézményhez, ahol ugyanazzal foglalkoznak, de hatékonyabban látják el a feladatot. Ilyen példának hozta fel, hogy 2007. január elsejétől közös ellátó-, személyügyi és informatikai szervezet felel majd az intézmények kiszolgálásáért. Lesznek összevonások, így például a megyei szintre szerveződő intézmények helyett egy szakigazgatási szerv látja majd el az eddigi feladatokat, ám az állampolgárok nem éreznek változást az ügyintézésben, csak a háttérmunka egyszerűsödik.

Szilvásy György külön kiemelte, hogy a megszűnések mellett új költségvetési szervek is létrejönnek, ez azonban nem ellentétes a leépítéssel, hiszen így három-négy központi költségvetésből működő szervezet összevonásával hoznak létre egy újat, ilyen lesz például az Elektronikus Kormányzati Központ.

Az ingatlanok, így például a kiürülő minisztériumi épületek eladásából összességében mintegy 200 milliárd forintos bevételt vár a kormány, amelyet az államadósság csökkentésére fordít - mondta Szilvásy György. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szólt arról is, hogy eddig miért nem volt sikeres a közigazgatás átalakításának kísérlete:

- Az egyik oldalon azért, mert miközben csökkent az intézmények száma, folyamatosan nőtt az állami feladatok mennyisége, még a minősége is abban az értelemben, hogy bonyolultabbá váltak a feladatok. A másik, szerintem fontos ok a rugalmatlan közszolgálati törvények rendszere. A törvényeket is át kell formálnunk. Aki többet dolgozik, az többet is tudjon keresni, és aki kevesebbet dolgozik vagy nem megfelelően, azzal kapcsolatosan lehessen elvárásokat megfogalmazni.

Az elbocsátottakon közben úgy próbál segíteni a kormány, hogy kedvezményes hitelt vehetnek fel, ha vállalkozást indítanak.

***

Mielőtt egy közszolgálatban dolgozót elbocsátanának, a szakszervezet kérheti, hogy szociális szempontokat is vegyen figyelembe a munkáltató, például lobbizhat, hogy az azonos munkakörben azonos teljesítményt nyújtó dolgozók közül az tarthassa meg állását, aki szociálisan hátrányosabb helyzetben van. Ez a fajta lobbizás az esetek 80 százalékában sikerülhet - mondta Mihalkó Péter, a Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Arról is tájékoztatott, hogy reményt keltő tárgyalások folynak a kormánnyal, eszerint állami garanciával, kedvezményes kamatozású hitelt vehetnének föl azok, akik vállalkozást szeretnének indítani.

***

A vállalkozások indítását Ékes Ildikó, az Ecostat osztályvezetője is említette a lehetőségek között:

- Az egyik lehetőség, amit a kormány ad a nyugdíj előtt állóknak, hogy keresetük 70 százalékáért a hátralévő időszakban rövidített munkaidőben dolgozhatnak. A másik lehetőség, hogy elmennek a vállalkozási szférába, hiszen köztisztviselői státusuk azt is jelenti, hogy jó kapcsolataik vannak, és ezekkel a kapcsolatokkal esetleg meg lehet alapozni vállalkozást.

- De milyen vállalkozást is, hiszen nekik speciális tudásuk van?

- Tanácsadó cégeket alapíthatnak, vagy ha valaki a munkaügyi szférában volt, akkor munkaerő közvetítési céget nyithat, mondjuk például diplomásoknak. Embere válogatja. Nagyon sok tervező cég alakult korábban. Korábban is voltak már ilyen köztisztviselői, közalkalmazotti létszámcsökkentések, amikor szintén sokan kikerültek a közszférából. Emellett pedig lehet, hogy lesz egy olyan hatása is a dolognak, hogy nem azok válnak majd munkanélkülivé, akiket a közszférából elbocsátanak, hanem ők majd landolnak valamelyik cégnél, és ők onnan szorítanak ki másokat, akik esetleg viszont már tényleg munkanélküliek lesznek.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom