Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Közel 200 millió köbméternyi víztartalék a Közép-Tisza vidékén

A jelentősebb holtágakból összesen 13,6 millió köbméter használható fel, és hasonló mennyiségű víz vár hasznosításra a Nagykunsági- illetve Jászsági-főcsatornában is.
Közel 200 millió köbméter tesz ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) területén július végéig betározott és rendelkezésre álló vízkészlet, ebből 168 millióval részesedik a Tisza-tó. A jelentősebb holtágakból összesen 13,6 millió köbméter használható fel, és hasonló mennyiségű víz vár hasznosításra a Nagykunsági- illetve Jászsági-főcsatornában is - közölte Horváth Béla, a vízügyi igazgatóság műszaki igazgató-helyettese az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint ez a vízmennyiség jelenleg elegendő ahhoz, hogy a mezőgazdasági vízigényeket ki tudják elégíteni, azonban területi anomáliák előfordulhatnak. A csatornahálózat egy része ugyanis elöregedett, elhanyagolt műszaki állapotban van, sok helyütt jelentős a feliszapolódás. A mederrézsű cserjével sűrűn benőtt és a műtárgyak állapota sem kielégítő, noha az üzemeltető-vízszolgáltató szervezetek folyamatosan tisztítják a vízvezető szelvényt.

A szakember jelezte: a hidrometeorológiai előrejelzések alapján a következő napokban a Tisza Kisköre alatti szakaszán az eddig mért legkisebb vízálláshoz közeli vízszintek kialakulása várható, ezáltal korlátozott lesz a felhasználható vízkészlet.

A Szolnok és több környező település ivóvízellátását biztosító felszíni vízkivételi mű a szolnoki vízmércén mért mínusz 270 centiméteres vízállás alatt nem tud biztonsággal üzemelni. Annak érdekében, hogy Szolnoknál a tartós kritikus alacsony vízszintet elkerüljék, a Kiskörei Vízerőműnél a turbinaüzemelés folyamatos, a felvízszintet 740 centiméteres értéken tartják, és az érkező vízhozam minimum 85 százalékát egyenletesen átbocsátják a tározón.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megengedett határértékek alatt volt a Sziget zajszintje

A hétfő éjszaka és kedd hajnalban elvégzett vizsgálatok során a megengedett határértékek alatt volt… Tovább olvasom