Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Középkori a tetőszerkezet

Bebizonyosodott, hogy a soproni Szentlélek-templom tetőszerkezete ritkaságszámba menően azok közül való, amelyek még a középkorban készültek. A gerendák 1494-ben Tirolban kivágott vörösfenyőkből készültek.
A fennállása hatszázadik évfordulójára készülő soproni Szentlélek-templom tavaly kezdődött helyreállítása során vetődött fel a kutatók között a gondolat: elképzelhető, hogy a templom tetőszerkezete korábbi a XVIII. században végzett átépítésnél (Kisalföld, 2006. január 30., „Középkorból származik a tető”).
– A közelmúltban vett faanyagminták laboratóriumi vizsgálata végül is bebizonyította, hogy a Szentlélek-templom mai tetőszerkezete nem sokkal a templom fölépülte után keletkezhetett – jelentette be Sarkadi Márton építész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megyei műemléki tudományos kérdések referense azon a szakmai konzultáción, amelyet a Szentlélek-templom helyreállításával összefüggésben rendeztek. – Azt nem tudjuk, milyen okból került sor annak idején a korai átépítésre, de annyi bizonyosnak látszik, hogy a barokk kori, csekély mértékű átalakítástól eltekintve, a fedélszék szinte teljesen megmaradt a középkorból. Grynaeus András régész, az ELTE munkatársa elemzései azt is megállapították, hogy a szerkezet gerendái az 1494-ben Tirolban kivágott vörösfenyőkből készültek.
Horváth Imre városplébános érdeklődésünkre elmondta: egyrészt örülnek, hogy ilyen egyedi műemlékkel rendelkezik a város, másrészt ezáltal még komolyabb feladat hárul az egyházközségre, ami a tetőszerkezet konzerválását és a templom szakszerű helyreállítását illeti. Mindez azonban már meghaladja anyagi erejüket. Ezért is számítanak a soproniak és a város önkormányzata, a KÖH és más műemléki szervezetek, továbbá a győri egyházmegye támogatására. Emellett a pályázatok adta lehetőségekkel is élni szeretnének.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom