Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Középpontban a nő a színpadon

A nő lesz a központi témája a Győri Nemzeti Színház jövő évadra tervezett bemutatóinak. Műsorra tűzik többek között a Bánk bánt, a Büszkeség és balítéletet, a Nanát és a Chicago című musicalt.
A tavalyi év értékelésével kezdte Korcsmáros György, a győri színház igazgatója a társulat évadzáró ülését: 400 előadáson összesen 120 ezer látogató tapsolhatott a színészeknek, táncosoknak és zenészeknek; utóbbi szám egyre nő, ami a direktor szerint különösen annak fényében dicséretes, hogy nem szerződtették le sem Győzikét, sem a Megasztár valamelyik versenyzőjét. A viccet félretéve, minden remény megvan arra, hogy a sikersorozat folytatódjon, hiszen jövőre is színes lesz a kínálat: szeptembertől jú-

niusig hét nagyszínházi, ugyanennyi, a Kisfaludy Teremben elő-

adott új darabot, valamint egy balettot láthat a közönség.
– A jövő évad darabjainak központi motívuma a nő lesz, annak minden szépségével, fájdalmával, örömével és boldogságával, szerelmével és szenvedésével – mondta Korcsmáros György, aki az év legnagyobb közönségsikereként a Hippolyt, a lakáj című zenés komédiát értékelte. A tizenkét éve hasonlóan nagy sikerrel játszott darabot eredetileg harminc előadásra tervezték, ma pedig már az ötvenhez közeledik.
A jövő évad első bemutatója szeptember végén a Maya című operett lesz, ezt követi a Büszkeség és balítélet, valamint a Vidám kísértet című vígjáték, műsorra tűzik többek között Schiller Ármány és szerelem című drámáját, Ibsen Nóráját, valamint a világszerte sikerrel játszott musicalt, a Chicagót is. Nem múlhat el az évad opera nélkül sem, melyet az igazgató a színház zenei gerincének nevezett: a Bánk bánt 2007 januárjától láthatják a nézők.
Az év értékelésébe egy kis keserűség is vegyült, tavaly ugyanis felére csökkentette, idén pedig teljesen megszüntette a Nemzeti Kulturális Alap azt a színházaknak járó támogatást, amely a most lezárult évadban 2,6 millió forintot tett hozzá az intézmény 1,2 milliárdos költségvetéséhez. Szerencsére az ülésen ünneplésre is bőven volt ok: kiosztották a színház által alapított Kisfaludy-díjakat a társulat által legjobbnak szavazott színésznőnek és színésznek, Sárközi Józsefnek és Lázin Beatrixnak, valamint a pályakezdő színészeket segítő Kisfaludy-ösztöndíjakat Várkonyi Andreának és Gerbert Juditnak. A színház örökös tagjává avatták Bojtár Imrét, Járeb Klárát és Szakácsné Varga Erikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus nem hisz...

A németek büszkék. Bár ez egyébként sem áll távol tőlük, most okkal teszik. Azzal kérkednek, hogy… Tovább olvasom