Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Közfoglalkoztatás: a Jobbik szerint manipulálták az adatokat

Új állások szinte csak a közfoglalkoztatásban jönnek létre - mondta Tóbiás József. Az LMP szerint csak a közmunkában teljesít jól Magyarország.
Jobbik: manipuláltak a foglalkoztatási adatok

A Jobbik továbbra is a kormány által "nevetségesen manipuláltnak és papírízűnek tartja" a foglalkoztatási statisztikákat, és "rossz kommunista propaganda ízűnek a kommunikációját" - kommentálta Bertha Szilvia szerdai közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait.

A KSH tájékoztatása szerint idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 9,8 százalékra mérséklődött.

A Fidesz szóvivője erre szerdai sajtótájékoztatóján úgy reagált: huszonegy éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma.

Bertha Szilvia ezzel szemben arra emlékeztetett: a gazdaság és a munkahelyek igazi helyzetét a versenyszférában alkalmazotti viszonyban lévők száma mutatja, ami azonban folyamatosan csökken. A valósággal csak úgy szembesülhet a kormány, ha azokat tekinti foglalkoztatottnak, akiknek a gazdaság munkaerőigénye által teremtett munkahelye van. Ennek megfelelően Magyarországon munkanélkülinek kell tekinteni a külföldön dolgozókat, a közfoglalkoztatottakat, a regisztrált munkanélkülieket és a rendszerben hivatalosan nem regisztráltakat is, ez a szám pedig akár a másfélmilliót is elérheti - véli a jobbikos politikus.

Ezek szerint, ha a Fidesz "valami csoda folytán" teremtene egymillió valódi, gazdaságalapú munkahelyet, még mindig maradna 500 ezer ember, aki valódi megélhetés nélkül marad - közölte Bertha Szilvia.

Fidesz: 21 éve nem dolgoztak annyian, mint ma

Huszonegy éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma - kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait.

A KSH tájékoztatása szerint idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 9,8 százalékra mérséklődött.

A Fidesz szóvivője biztatónak nevezte, hogy tartós a kedvező trend a foglalkoztatásban, "napról napra egyre több ember találja meg a helyét a munkaerőpiacon", az álláskeresők száma pedig csökken. Hosszú évek után először idén nyáron süllyedt 10 százalék alá a munkanélküliségi ráta - emlékeztetett.

Magyarország jó úton jár, a kormányváltás óta végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat "egymás után hozza meg az eredményeket" - értékelte a KSH számait Selmeczi Gabriella, aki szerint további bizakodásra adnak okot a foglalkoztatást ösztönző programok, például az 55 évnél idősebb munkanélküli nők foglalkoztatását segítő, valamint a gyed extra.

Összegzése szerint reális cél, hogy a foglalkoztatottak száma jövőre elérje a négymilliót.

Azzal kapcsolatban, hogy - mint arról Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes beszélt szerdán - az MSZP szerint a Fidesz-kormány nem teljesítette a munkahelyek teremtésére vonatkozó ígéreteit, a kormánypárt szóvivője azt mondta: az MSZP hamis állításait a tények cáfolják. A szocialisták kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliek száma, csökkentek a bérek, magas volt a jövedelemadó, sőt a baloldal "ma is adóemelésre készül" - sorolta Selmeczi Gabriella. Véleménye szerint Tóbiás Józsefnek egyedül a szocialista párt alkalmatlanságával kellene szembesülnie.

A Fidesz szóvivője arra is reagált, hogy Gúr Nándor MSZP-alelnök elmondása szerint csaknem ötvenezer képesítés nélküli embert olyan képzésre írat be a kormány, ahol csak "köszönni és ötig számolni" tanítják őket. Ezt Selmeczi Gabriella úgy kommentálta: Gúr Nándor valójában a korábbi oktatási miniszterek, Hiller István és Magyar Bálint oktatáspolitikáját illette kritikával.

KDNP: a munkanélküliség csökkentése a kormányzat egyik kiemelten vállalt feladata

A munkanélküliség csökkentése a kormányzat egyik kiemelten felvállalt feladata, ez az egyik alapja az emberibb élet megteremtésének - írta Kereszténydemokrata Néppárt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kisebbik kormánypárt így reagált a KSH aznapi munkanélküliség csökkenésére vonatkozó adataira.

Eszerint az idén augusztus-októberben a munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött. Augusztus-októberben a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 235 ezer volt, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 9,8 százalékra csökkent.

A KDNP szerint ez különösen fontos a gyermeket nevelőknek, hiszen a családok biztonságának alapja a kiszámítható, munkáért szerzett jövedelem.
A foglalkoztatás növelése és a munkanélküliség visszaszorítása a rezsicsökkentés hatásával együtt nemcsak forintokban mérhető javulást, hanem egy lelkileg egészségesebb társadalom lehetőségét is ígéri - zárul a kommüniké.

LMP: továbbra is a közmunka húzza fel a foglalkoztatási adatokat

Az LMP véleménye szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai ismét azt mutatják: csak a közmunkában teljesít jól Magyarország - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Szél Bernadett. Szerinte közel 40 ezerrel több a közmunkás, mint egy éve, és a "választási kampányfogásként bevezetett" téli közmunkaprogramok miatt a választások előtti három hónapban a korábbi duplájára nőhet a számuk - jelenti ki a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság ellenzéki tagja.

Szél Bernadett úgy fogalmaz: a téli közmunkaprogram egyértelmű kampányfogás, mert "nem mutatna jól a foglalkoztatási adatokban", ha a közfoglalkoztatottak száma hirtelen a harmadára-negyedére csökkenne az év első hónapjaiban. Az elmúlt években átlag 50-52 ezer fő dolgozott közmunkában január és március között - jelenti ki. Ezt akarja megduplázni a kormány a választási hónap végéig a téli közmunkaprogrammal - írja a politikus. Ezzel a kabinet két legyet üt egy csapásra: mivel sem a közfoglalkoztatásban, sem a képzésben részt vevők nem számítanak álláskeresőnek, javulni fog a munkanélküli statisztika is - hangsúlyozza a képviselő.

Az LMP szerint a téli közmunkaprogram a beismerése annak, hogy nagyrészt a közmunka javítja a foglalkoztatási adatokat. A közmunkaprogramok átmeneti leállása lerántaná a leplet a kormány munkahely-teremtési kudarcáról, a közmunka nélkül pangó munkaerőpiacról - hangsúlyozza az LMP társelnöke. Hozzáteszi: a versenyszférában ma 21 ezer fővel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltás időszakában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, hogy idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A foglalkoztatottak közül 3 millió 960 ezer volt 15-64 éves, ami 61 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ebben a korcsoportban 59,3 százalékos volt a foglalkoztatási arány, amely 1,1 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ebben a korosztályban 32 ezerrel többen jelentek meg a munkaerőpiacon, a munkanélküliek száma pedig 29 ezerrel csökkent egy év alatt.

MSZP: a Fidesz nem teljesítette munkahely-teremtési ígéreteit

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány nem teljesítette a munkahelyek teremtésére vonatkozó ígéreteit.

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a szocialisták szembesítő kampányának szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a Fidesz tíz év alatt egymillió új munkahelyet és a fiatalok elhelyezkedésének támogatását ígérte, új állások szinte csak a közfoglalkoztatásban jönnek létre, miközben minden tizedik családban van valaki, aki külföldön dolgozik.

A fiataloknál a munkanélküliségi ráta 28 százalék, az oktatási rendszer átalakítása pedig tovább csökkenti a hátrányos helyzetű tanulók kitörési lehetőségeit - fűzte hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: a közmunkaprogramok csak a foglalkoztatotti statisztikákat javítják, a versenyszférában azonban kevesebben dolgoznak, mint 2010-ben.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke azt mondta: bár a munkanélküliség 10 százalék alatti, ezt ki kell egészíteni azzal, hogy az Orbán-kormány az álláskeresési támogatás folyósítási idejét Európában példátlan módon kilencről három hónapra csökkentette, így sokan ellátás nélkül maradtak, mivel a munkanélküliek átlagosan 19 hónap alatt tudnak elhelyezkedni.

A parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy a kormány 200 ezer embert foglalkoztatna a téli közmunkaprogramban, felüknek munkát, felüknek képzést biztosítva.

Gúr Nándor elmondása szerint azonban csaknem ötvenezer képesítés nélküli embert olyan képzésre íratnak be, ahol csak "köszönni és ötig számolni" tanítják őket. Szerinte a kormány rosszul használja fel az erre a célra szánt európai uniós támogatásokat.

Azt mondta, hogy a minimálbér és a közmunkabér vásárlóértéke is csökkent 2010 óta, a közszférában pedig a kormányváltás óta nem nőtt az illetményalap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a MÁV állomásfejlesztési programja

A pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződésének aláírásával szerdán megkezdődött a MÁV… Tovább olvasom