Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Közjogi méltóságok részvételével emlékeztek Nagy Imrére

A közjogi méltóságok részvételével emlékeztek Nagy Imrére pénteken Budapesten a mártír miniszterelnök szobránál. A megemlékezésen Szili Katalin mondott rövid beszédet.
Az 1956-os forradalom miniszterelnöke kivégzésének és újratemetésének évfordulóján koszorút helyezett el a szobornál Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter - aki a Brüsszelben tartózkodó Gyurcsány Ferenc kormányfőt képviselte -, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A megemlékezésen Szili Katalin mondott rövid beszédet. Nagy Imrét olyan politikusként jellemezte, aki egybeforrasztotta a nemzetet, és hitvallásához haláláig hű maradt.Elődünk és példaképünk a mártír miniszterelnök - mondta az Országgyűlés elnöke hozzátéve, hogy Nagy Imre legkiemelkedőbb hitvallása szülőföld- és hazaszeretete volt.Szili Katalin beszédében kitért arra, hogy Nagy Imrével együtt azokra a névtelen és ismert hősökre is emlékezni kell, akik részt vettek az 1956-os forradalomban, és a megtorlások áldozataivá váltak. "1956 éles kontúrokkal rajzolta Magyarországot a 20. század erkölcsi térképére" - fogalmazott az Országgyűlésé elnöke.

A szobornál Nagy Imre családja nevében a kivégzett miniszterelnök unokája, Jánosi Ferenc helyezett el virágot, a Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Társaság nevében többek között Király Béla vezérezredes és Kende Péter történész koszorúzott.

Elhelyezték a megemlékezés virágait a parlamenti pártok, a Fővárosi Önkormányzat, az V. kerületi önkormányzat, az egyházak képviselői, valamint az egykori barátok, harcostársak is. A megemlékezésen a kormány több tagja is jelen volt.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom