Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Közlekedési cégek kartellgyanúban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli szemlét tartott a COLOR TOURS Idegenforgalmi és Szállítmányozó Kft., a Kontakt-Busz Közlekedési Tanácsadó és Szolgáltató Kft., valamint a T Ú J Busz Projekt Kft. székhelyén kedden, kartellgyanú miatt - közölte a GVH.
A versenyhivatal szerint alaposan feltételezhető, hogy a vállalkozások megállapodtak arról, milyen magatartást kövessenek a Volánbusz Zrt. által 2007-2009-ben, a közforgalmú autóbuszvonalak alvállalkozásba adására kiírt közbeszerzési eljárásokban.

A GVH keddi közleménye szerint a feltételezett megállapodások kiterjedtek az egyes közbeszerzések várható nyerteseiről szóló egyeztetésekre és ezzel együtt az egyes közbeszerzési pályázatokra benyújtandó pályázói árakra, illetve a pályázatok során követendő magatartásokra.

A GVH feltételezi továbbá, hogy azok a magatartási formák, amelyekről megegyeztek, vélhetően a magasabb szolgáltatási ár elérését eredményezték a résztvevő és így adott közbeszerzésen nyertessé váló vállalkozások számára.

A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont cégek megsértették mind a magyar, mind a közösségi versenyszabályozás versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit, ezért a versenyhatóság kettős jogalapon folytatja le eljárását.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható - írja a GVH.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2010. április 28. 09:25
    „Ez nem ott kezdődik, hogy a közpénzekből létrehozott Volán ZRT nem tudja ellátni azt a feladatot, amiért közpénzből létrehozták? Nem kellene versenytárgyalásban elzavarni a vezetőit?Nem alvállakozó kell a feladat ellátásához, hanem tisztességes munka és gazdálkodás a javakkal..Abban nincs benne a haver, meg a mutyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott nőt találtak egy szabadbattyáni házban

Legalább két napja halott asszony holttestét találták meg Szabadbattyánban, a Mártírok utcában egy… Tovább olvasom