Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Közlekedési tárca: alapos ok nélkül hív sztrájkra a VDSZSZ

A közlekedési tárca szerint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkfelhívásában közölt indokok nem helytállóak; a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul.
A minisztérium azután adott ki közleményt, hogy Gaskó István VDSZSZ-elnök bejelentette: hétfőn folytatódik sztrájkjuk. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szombaton elküldték véleményezésre a vasúti reprezentatív szakszervezeteknek a 2010-es menetrendi megrendelés koncepcióját, amelyet a kormányzati oldal az arra nyitott érdekképviseletekkel a jövő héten két egyeztetésen is tárgyal. A minisztérium szerint "az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik". Mint írták, a jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett háromezer kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás. Az ebből a megrendelésből kimaradó települések pedig autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők - tették hozzá. Közölték azt is, hogy a rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is. A közlekedési tárca úgy ítéli meg, hogy sztrájk helyett célszerű lenne a tárgyalásokat az előre meghatározott rend szerint tovább folytatni. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy bármilyen munkabeszüntetés az utasoknak okozott kellemetlenségeken felül csökkenti a MÁV bevételeit, és ezzel nehezíti a kritikus helyzetben lévő vasúttársaság gazdálkodását. A kormányzati oldal október 20-án visszavárja a tárgyalóasztal mellé a VDSZSZ képviselőt is, és reméli, hogy a szakszervezet eláll a hibás okkal vagy hamis ürüggyel meghirdetett munkabeszüntetéstől - zárja közleményét a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2009. október 18. 18:54
  „4. hozzászólás szatyi 2009.10.18. 11:46
  Mellesleg az akkor bezárt vonalak után, semmiféle megtakarítást nem tudtak kimutatni.”
 • 5. rozator 2009. október 18. 12:24
  „Párnapos sztrák alatt kiderülhet, hogy nincs is szükség személyszállításra, nem kell ujraindítani!Gaskó mehet a levesbe!”
 • 4. szatyi 2009. október 18. 11:46
  „Annak idején - Kóka volt a miniszter - eldöntötték, hogy a MÁV "vízfejet" - több száz fő - megtizedelik! Azóta sem történt semmi, illetve még nagyobb és pazarlóbb lett!”
 • 3. KovácsPistike 2009. október 18. 11:01
  „A MÁV-vezír is félreértette a kormányzati szándékokat és inába szállt a bátorsága. :-)

  Demokrácia=demokraták + erkölcs
  A szocialisták azt hiszik magukról, hogy demokraták.
  Hit és erkölcs nélkül megmaradt a dudva.”
 • 2. DMagóg 2009. október 18. 09:20
  „Nem az emberekért, hanem a szakszervezeti tisztségért kapott nagyon jó fizetésért fel kell mutatni valamit, még akkor is, ha az semmi eredményt nem hozó pótcselekvés. Ő az erőember. Nem veszik észre, hogy lassan a vasútasokon kívül már szinte senki sem ül vonatra. Menjenek a saját vonatjukon a ....”
 • 1. maradando 2009. október 18. 03:39
  „Gaskó István szakszervezeti vezető,karon fogva Heinczinger István vezérigazgatóval távozhatnak a MÁV közéletből. Senki nem akarná az ereiket felvágni a hír hallatán.Sőt megyénként és a fővárosi terűletről is magukkal vihetnének végső nyugállományba több száz vízfej vezető beosztásban levőket.Gaskó béréből közel tíz pályamunkás bére lenne biztositva.Nem beszélve a többi tedd ki hadd hűljön tipusú vezető béréről. Ha majd a mozdonyvezetők szakszervezeti szintjét elérik a VDSZSZ vezetöi :talán szalonképesebbnek tűnnének! :-((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a nyelvtörvény kulturális agresszió

"A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton. Tovább olvasom