Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Közmunkaprogram a vasútvonalak rendbetételére

A vasútvonalak környezetének rendbetételére vonatkozó közös közmunkaprogramról írt alá együttműködési megállapodást Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, valamint Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója pénteken a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.
A megállapodás alapján 2007-ben a MÁV-nál megvalósuló közmunkaprogramban az 500 millió forint központi forráshoz a vasúttársaság további 500 millió forinttal járul hozzá.

Az aláírás alkalmából Kiss Péter miniszter elmondta, hogy az idei költségvetésben közmunkára szánt 3,1 milliárd forint állami forrás megduplázható, vagy még ennél is nagyobb mértékben növelhető együttműködések által, amelyre példa a mostani megállapodás is.

Kiss Péter elmondta: a szerdai kormányülésen döntés született arról, hogy közmunkaprogram része lesz a célirányos képzés is. Zömében olyan típusú szakmai képzettséget lehet majd ezáltal szerezni, amely kötődik az elvégzett munkához, illetve esélyt ad az érintetteknek a nyílt munkaerő piacon az elhelyezkedéshez.

Kiss Péter elmondta, hogy a foglalkoztathatóság javítása kulcskérdés Magyarországon, ehhez most a közmunkaprogramok is hozzájárulnak. A miniszter utalt arra, hogy a közmunkaprogramok múlt évi összesítéséről, illetve az önkormányzatok számára kiírt pályázatról jövő héten ad tájékoztatást a tárca.

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a vasúttársaság három éve vesz részt a közmunka programban. Ideillő tevékenység a pálya menti ingatlanok rendben tartása, a balesetveszély mérséklése a láthatóság javításával, az idegenforgalom szempontjából kiemelt vasúti helyek takarítása.

Sándor László, a Közmunkatanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a MÁV-val kötött megállapodás egy sorozat kezdete. Hasonló megállapodok jönnek létre - egyebek között - az ÁPV Rt.-vel, a FVM-mel, a Nemzeti Autópálya Zrt.-vel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: ennek a programnak a keretében mintegy 1.200 munkanélküli illetve szociálisan segélyezett kap munkát 6 hónapra.

A múlt évben a MÁV-nál egymilliárd forintot fordított a szaktárca és a vasúttársaság a közmunkaprogramra. Ennek keretében 8 megyében és a fővárosban több mint 1.200 ember kereste meg legalább a minimálbért fél éven keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom