Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Közmunkaprogramok a romák felzárkóztatásáért

Fokozottabban bevonná a jövőben a romákat a közmunka programokba a kormány - jelentette ki Balog Zoltán azt követően, hogy roma telepeken tett látogatást Gyöngyösön és a közeli Halmajugrán.
Ennek érdekében anonim és önkéntes módon szükséges egy olyan statisztika vezetése, amely nem csak papíron, hanem a valóságban is tükrözi a romák foglalkoztatását - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Ugyanakkor kívánatos a nagy állami vállalatok, illetve a roma vállalkozók bevonása a közmunka programokba, illetve fontos szemponttá kell válnia a közbeszerzések elbírálásánál a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának - tette hozzá a politikus.

Mint elmondta, látogatása során azt tapasztalta, hogy a romák sokszorosan hátrányos helyzetből indulnak a munkaerőpiacon.

A többi között már a kisdiákok nehezen jutnak el az iskolába, mert a roma telepeket nem, vagy ritkán érintik a buszjáratok, így például Gyöngyösön kilométereket kell gyalogolniuk a roma gyerekeknek.

Ugyanakkor az egyre halmozódó közüzemi tartozások is súlyosbítják a romák helyzetét - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben szükségesnek tartja a romák mind erőteljesebb bevonását a közéletbe azokon a településeken, ahol többségben élnek. Például, Halmajugrán a Fidesz-KDNP támogatásával egy olyan tehetséges diplomás roma polgármesterjelölt hölgy indul, aki tenni képes a hátrányos helyzetűek felemelkedése érdekében - mondta Balog Zoltán.

Olvasóink írták

 • 17. szilléri 2010. szeptember 27. 19:13
  „Munkát - kenyeret!

  A sorrend a lényeg !”
 • 16. Egyolvasó 2010. szeptember 27. 17:38
  „Balog Zoltán úr aki el van tíltva a közügyek gyakorlásától azokat nehéz lesz közmunkára bírni.!”
 • 15. zero 2010. szeptember 27. 14:57
  „Maros siess mert lemaradsz az lmp gyülésröl”
 • 14. jozko 2010. szeptember 27. 14:43
  „13. maros 50.

  Az álláspontom:
  Nem vagyok "fajgyűlölő".
  Ismerek és tisztelek olyan roma családok, akiknek a tehetsége szorgalommal párosulva akár Kossuth-díjat, és egyéb más elismeréseket hozott a családjuknak és az országnak!

  Sokan kevesebb tehetséggel, de szorgalommal tökéletesen integrálódtak közénk, emelt fejjel megküzdöttek a bizalmunkért, közhivatalnokok, kétkezi munkások, becsületes emberek.

  Éppen úgy, mint bármelyikünk, aki idegenbe, de akárcsak más városab, "osztályidegen" környezetbe kerül és bizonyítania kell, hogy rászolgál a bizalomra!

  Személyük ékes bizonyítéka annak, hogy az ember /néhány génhibástól eltekintve, de ez nem bőrszín függő/ nem születik bűnözőnek!
  Szegény családban, szegény környezetben , szegény időszakban /ötvenes évek/n nőttem fel, emberpróbáló körülmények között nevelkedtünk, nem kaptunk ingyen semmit!
  Vigyázunk is arra, amink van, mert keményen dolgoztunk érte!

  Ezt az utat mindenkinek képesnek kell bejárni!
  Ami ingyen van, annyit is ér!
  Nem tartozom senkinek.
  Aki el akar érni valamit, dolgozzon meg érte!

  A világnézetem és a vallási felfogásom ezen / az elismerem szűk/ határon belül toleráns!
  Ellenfeleim gyakran vannak, a meggyőzés és a bizalom eszközével szót értünk.
  Az ellenségeimnek az Isten irgalmazzon!”
 • 13. maros50 2010. szeptember 27. 13:34
  „jozko!
  Elösször is gratulálok a vállalkozásodhoz.Kívánom,hogy legyél síkeres.Egyet mondhatok,hogy nagyok sok vállakozás csödöt mondott.Miért gondolod,hogy minden ember csak is saját hibájából lehet munkanélküli vagy sikertelen vállalkozó?
  Miért várod el csak a romáktól,hogy oldja meg a munkanélküliségét és teremtsem magának munkahelyet,mikor tudod,hogy nem így mennek a dolgok.”
 • 12. maros50 2010. szeptember 27. 13:16
  „6.deszkás!
  Én arról beszélek,hogy több kilométert gyalogolnak sárban lucsokban a gyerekek.Nem fűnyírásról,meg járdaépítésről? Kivácsi lennék,hogy ha Te és a gyereked lakna ilyen körülmények között mit tennél.Megépítenéd saját pénzeden az utat és a járdát mindjuk 5 km-t?”
 • 11. Naca 2010. szeptember 27. 13:10
  „A romatelep és az iskola között nem csak földrajzi a távolság, hanem gondolkodásban, életszemléletben és hozzáállásban. Sajnos a roma gyerekek hiába járnak iskolába, amit ott tanulnak, otthon lepereg róluk. Nagy a visszahúzó erő. És az a legnagyobb baj, hogy a romák nagy többsége nem is akar változtatni, nekik jó, ahogy van, csak minél több jogcímen, minél több pénzt kapjon a megszokott életviteléhez.”
 • 10. jozko 2010. szeptember 27. 12:41
  „2. Maros 50:

  Hogyan teremtettem munkát és munkahelyet magamnak?
  A szokásos lúzer, becsületes/élhetetlen/ módon:

  Felálltam egy egyébként jól fizet, bitos nyugdíjjal kecsegtető /állami/ munkahelyről, mert az "elvárásaik" nem feleltek meg a lelkiismereti elvárásaimnak!
  A magam erejéből, nagyon is szerény megtakarításomból teremtettem meg a magánvállalkozásom szerény feltételeit.
  Nem segélyekből, nem loptam szét, nem privatizéltem az előző munkahelyemet , enm "kapcsolati tőkére" építkeztem!
  A szerény bevétel egy jelentős részét reklámra költöttem, a maradékból lépésről lépésre fejlesztettem.
  A bevételt nem haszonként kezeltem, nem éltem fel.
  Adót, járulékokat, rezsiket befizettem, nem halmoztam fel tartozásokat!
  Nincsenek káros szenvedélyeim.
  Most nagyon szerényen, de megállok a lábamon!
  És beintek azoknak, akik csak a közösség pénzéből. a más ..... a csalánt legyezve oldják meg a problémáikat!
  Ettől persze megoldják, nem sokat oszt vagy szoroz a véleményem.

  Elég nehézkes út. Kevesen választják!
  Megpróbálhatod. Ha már csinálod, részvétem és sok sikert!

  Ha viszont nem tetszik, maradj csendben!”
 • 9. Falcao 2010. szeptember 27. 12:25
  „Ezek sose fognak felzárkózni.Csak nyomni kell nekik a pínzt oszt lehet menni a hörpintőbe zongorázni.”
 • 8. dodó 2010. szeptember 27. 11:32
  „TANULÁS?
  Tizennégy internetes forrás nyomán (romnet, romaweb stb.) a következőképpen lehet a hátrányos helyzetűnek mondott cigányoknak támogatásokhoz jutniuk: szociális támogatások: az iskolai ingyenes étkeztetéstől a fészekrakó programig huszonhétféle jogcímen lehet pénzt kérni. Az oktatási támogatásoknál a cigány származású tanulók ösztöndíjától a beiskolázási támogatásig tizennégyféle módon lehet segítséghez jutni. Az iskolák a kisebbségi normatívától az óvodáztatásig hatféle módon kaphatnak pénzt a hátrányos helyzetű gyerekek számára. Az egyéb források címszó alatt a ,,hazai roma mikrovállalkozások támogatása" és a ,,fővárosi gyakornoki program érettségizett vagy diplomás roma fiataloknak" támogatásai között tízféle lehetőség adódik anyagi mankóra. Megállapíthatjuk, hogy a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből erején felül igyekszik támogatni a hátrányos helyzetű cigány családokat és a tanulni vágyó cigány fiatalokat, egészen a diplomáig. Mint kiderült, ez a 120 milliárd semmit nem változtatott alapvetően a cigányság nyomorúságán. Jellemző a cigány jogvédőkre és a cigányok mentoraira, hogy ledarálják a kötelező mantrát: a kiút a tanulás és a munka. Senki nem beszél azonban arról, mi akadályozza a cigányságot abban, hogy gyerekeit iskolába járassa? Amerikában a néger polgárjogi harcosok azért verekedtek, hogy a fekete tanulókat felvegyék az egyetemre, Magyarországon azért kéne verekedni, hogy akadjon néhány érettségizett cigány gyerek, akik diplomát szeretnének. Az oktatási adminisztráció ezért képes még a pozitív diszkriminációra is. Az egész oktatás körüli polgárháború képmutató és hazug. Mondvacsinált az integráció, ami abból áll, hogy az osztályokba válogatás nélkül rakják be az oda nem való, iskolaéretlen vagy túlkoros cigány tanulókat. Ennek borítékolt eredménye nem a felzárkózás, hanem az anarchia, tanárverésekkel tarkítva. A vége pedig, hogy a szülők elhordják a gyerekeiket egy olyan iskolába, ahol fegyelem van, és érdemi tanítás folyik.
  A MUNKÁRÓL legközelebb...”
 • 7. zero 2010. szeptember 27. 10:43
  „Mondjatok már egy országot akinek ez sikerült .Nem lehet öket felzárkoztatni mer nem is akarják .”
 • 6. deszkás 2010. szeptember 27. 09:31
  „MAROS50! Nézd meg a cserepes mögötti volt MÁV ikerházakat. Van felvételem róla hogy nézett ki akkor! A körülmények amelyre hivatkozol: én épitettem járdát (saját pénzen) épitettünk utat (saját pénz hozzájárulásával) kaszálom az utca rám eső részét(saját pénzen) gereblyézem az udvarom füvesitek virágot ültetek.És szerinted menjek el oda is? Wazze,TI MIT TETTETEK?????”
 • 5. 751510 2010. szeptember 27. 08:42
  „Nem a cigányok indulnak hátrányos helyzetből a munkaerő piacon, hanem a XXI. százat írástudatlanjai. Hogy ezek történetesen szinte csak cigányok...?”
 • 4. szilléri 2010. szeptember 27. 08:09
  „Jozkonak igaza van!

  De ha már közmunka, akkor esetleg nem kéne faji alapon szegregálni !!!

  Szerintem tök mindegy, hogy cigány avagy ,,hajléktalan" fehér - munkát, kenyeret nekik !”
 • 3. maros50 2010. szeptember 27. 07:24
  „Osztom azon véleményemet az állatitkárral,melyet sokszor hangoztatok,hogy putri körülmények között élő gyermekek oktatása,nevelése rendkívűl nehéz.A putri és az iskola között lévő távolság, útviszonyok is nehezítik a helyzetüket.Esős időszakban sárban,lucsokban kell gyalogossan közlekedniük mig elérnek az iskolába.A körülményeket kell emberivé tennni,hogy számon lehessen kérni a romák oktatását.”
 • 2. maros50 2010. szeptember 27. 07:10
  „jozko!
  Csupán arra lennék kiváncsi,hogy Te,hogy teremtel magadnak munkafeltételt?”
 • 1. jozko 2010. szeptember 27. 00:03
  „Közmunkára megyünk, hogy a romák felzárkózzanak?
  Annak lenne értelme, legalább a munka el lenne végezve!
  Teremtsék elő a munkafeltételeiket maguk!
  Ha egy kisvállalkozó váálalkozásba fog, ki köztámogatja azzal a pár millió forinttal, amíg eljut a működési engedélyig, hogy dolgozhasson, adót, járulékot fizethessen-amiből eltartják a sok ingyenélőt!

  Fizesse a munkáltatási költségeiket az , aki ezt így kitalálta és megszavazta!
  Kell és van is megoldás!
  De nem közpénzen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos ütközött autóval a főváros XI. kerületében

Budapest - Ketten megsérültek, amikor villamos és személyautó ütközött össze eddig ismeretlen… Tovább olvasom