Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Közös feladat az euró bevezetése

Minden eddiginél sikeresebb volt a Sopronban megrendezett és tegnap befejeződött 41. Közgazdász Vándorgyűlés – így értékelte a háromnapos konferenciát zárszavában Kádár Béla. A tanácskozás utolsó plenáris ülésén tartott előadást Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.
A 41. Közgazdász Vándorgyűlés zárónapján Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris- és árfolyam-politikáról tartott előadást. Ezt követően beszélgetett munkatársunkkal az euró bevezetéséről, az inflációs politikáról, valamint a jegybank és a kormány viszonyáról.

2008-tól euró

– A kormány célul tűzte ki, hogy 2008-ban Magyarországon is bevezetjük az eurót – emlékeztetett a Nemzeti Bank elnöke. – A jegybank ezzel egyetért, de úgy gondoljuk, nagyon nehéz út áll még előttünk. Az euró bevezetésével a világ egyik legerősebb és legjobb pénze lenne nálunk is, amely mögött hatalmas gazdaság áll. Abban az esetben, ha sikerül megvalósítani az elképzelést, akkor egyszerűbb lesz a vállalatok élete. Stabilabb lesz a pénz – nem lenne árfolyam-ingadozás –, nem kellene félni az inflációtól. Ez önmagában megnövelné az export lehetőségeit, dinamikusabb lenne a gazdasági növekedés, megszűnnének az átváltási költségek. Egyszerűbb és könnyebb lenne az emberek élete. A magyar gazdaság azonban a jelenlegi állapotában nem érett az euró bevezetésére, de még van négy és fél évünk. Ennyi idő alatt sok mindent meg lehet(ne) csinálni a költségvetésben, az árfolyam-politikában, a gazdaságpolitikában. Ha a kormány szigorú és következetes programot hajt végre, akkor elérhető az euró 2008-as bevezetése.

Áfaemelés és infláció

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a következő évi infláció mértékéről szólva nem titkolta, hogy elérheti a hét százalékot is, elsősorban az áfa- emelések hatása és a viszonylag gyenge forint miatt. A jegybank 2004-ben éves átlagban 6,5 százalék körüli pénzromlással számol. Az áfaemelés várhatóan január elsején megtörténik, ekkor megugrik az infláció 7 százalék körüli szintre, az év végére pedig beáll 5,5-re. Ez még nem zárja ki, hogy 2005-ben már csak 3,5 százalék legyen. Az euró bevezetésének egyik feltétele, hogy két éven keresztül – éves szinten – 2,8 százalékos legyen az infláció.

Voltak konfliktusok...

A kormány és a jegybank viszonyáról a következőket mondotta Járai Zsigmond:
– Úgy gondolom, olyan, amilyennek lennie kell. Most, hogy a kormány világos célt tűzött ki – az euró 2008-as bevezetésére gondolok –, ez számunkra is igazodási rendszert jelent. A jegybanknak tehát olyan pénzügypolitikát kell folytatnia, amely támogatja a kormány célkitűzését, hiszen azzal maximálisan egyetértünk, hogy minél előbb térjünk át a közös pénzre. Mert úgy gondoljuk, az embereknek jó lenne, ha meglévő forintjaikat az erősebb euróra válthatnák át. Természetesen, ha a gazdaság elkanyarodik erről a pályáról, akkor a mi eszközeinkkel igyekszünk viszszaterelni. Ebből lehet, hogy a jövőben is lesznek ütközések. Korábbi vitáink a kormánnyal – véleményem szerint – beleférnek a normális demokráciákban szokásos kormány és jegybank közötti vitákba. A lényeg, hogy a jegybank megőrizhesse függetlenségét, világos céljai legyenek. Ilyen például az alacsony infláció és az árstabilitás. Mi úgy véljük, erős és stabil forintra van szükség, mert azt lehet majd jó árfolyamon átváltani. A kormánynak valóban volt olyan nézete – ebből voltak konfliktusaink –, hogy gyengébb forinttal kell ösztönözni a gazdaság versenyképességét, ma azonban erről már letett. Napjainkban nyugodt, békés a kapcsolat. Az árfolyam most 255 forint körül mozog. Ez – a mi számításaink szerint – nagyjából megfelel a mai egyensúlyi árfolyamnak. Ahhoz, hogy ez tartható legyen és mégis elérjük az eurót, szigorú költségvetési politikát kell folytatnia a kormánynak, csökkentve a hiányt, a kiadásokat pedig racionálisan kell felhasználni, vagyis végig kell menni azon az úton, amit saját maga számára kijelölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahely zöldben – kíméld az idegeid!

A növények csökkentik a stresszt. A munkaadók pénzt takaríthatnak meg segítségükkel, a munkavállalók… Tovább olvasom